ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Γ. Δραγασάκης για Κόκκινα δάνεια: Εμείς λύνουμε το πρόβλημα



Ομιλία του αντιπροέδρου στη Βουλή στις 25.6.18

Εμείς προσπαθήσαμε και δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο. Βελτιώσαμε το «νόμο Κατσέλη-Σταθάκη», όπως εξελίχθηκε. Δημιουργήσαμε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ένα νέο θεσμό με δυσκολίες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, υπενθύμισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική για τα «κόκκινα δάνεια».


Διαβάστε παρακάτω σχετικά αποσπάσματα από την ομιλία Δραγασάκη ή δείτε το βίντεο από το κανάλι της Βουλής.
 
Μάλιστα, πρέπει να πω ότι οι θεσμοί ήταν πολύ διστακτικοί ακόμη και στις αλλαγές που κάναμε τελευταία. Η άποψή τους ήταν να αφήσουμε το θεσμό να δοκιμαστεί και μετά να κάνουμε αλλαγές. Τελικά, πείστηκαν βεβαίως και προχωρήσαμε σε ορισμένες αλλαγές, στις οποίες θα αναφερθώ.

Προχωρούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Και μάλιστα, από τα στοιχεία τα οποία μου δόθηκαν, έχουμε και το θετικό γεγονός ότι περίπου το 30% με 40% των υποθέσεων διακανονίζονται πριν από την πραγματοποίηση του πλειστηριασμού και αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος, νομίζω.

Επίσης, να πω ότι υπήρξαν δισταγμοί ή και υπονομεύσεις στο θεσμό του εξωδικαστικού και από κυκλώματα εκτός τραπεζών – λογιστικών, νομικών και άλλων συμφερόντων, αλλά και οι τράπεζες είτε δεν κατανόησαν τη σημασία του είτε δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του.

Διευρύναμε, λοιπόν, το φάσμα των επιλέξιμων, ας το πω έτσι. Όπως είπατε, μπήκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους αγρότες και σιγά-σιγά νομίζω ότι περιορίζεται πάρα πολύ ο αριθμός όσων δεν μπορούν να μπουν.

Δώσαμε, λοιπόν, τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς Δημόσιο, ΕΦΚΑ και εφορίες και ανεβάσαμε το ύψος. Από 100.000 που ήταν, τώρα πάει μέχρι 250.000. Αυτό σημαίνει ότι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας, που δεν μπορούσαν πριν να μπουν στο σύστημα και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με 120 δόσεις, τώρα μπορούν να το κάνουν. Και θα περίμενα αυτό να αναγνωριστεί ως ένα θετικό γεγονός, αφού όλοι μας το λένε.

Με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε στατιστικά περίπου το 95% των οφειλετών. Έτσι, με τις ρυθμίσεις αυτές δίνεται, πιστεύουμε, μια ανάσα σε όσους ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες.
Δεύτερον, δώσαμε τη δυνατότητα να εντάσσονται στη ρύθμιση των 120 δόσεων και χρέη που δημιουργήθηκαν εντός του 2017. Επομένως, στη ρύθμιση μπορούν να μπουν αθροιστικά χρέη μέχρι και 31.12.2017.

Τρίτον, δώσαμε τη δυνατότητα να εντάσσονται στη ρύθμιση και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ, που προβλεπόταν ως τώρα και έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο 4 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στη ρύθμιση των 120 δόσεων μπορούν να εντάσσονται και όσοι είχαν μπει σε προηγούμενη ρύθμιση χωρίς να έχει ολοκληρωθεί και επομένως ξαναρχίζουν -ας το πω έτσι- ή μπαίνουν ξανά στη διαδικασία των 120 δόσεων.

Μιλήσατε πάλι για θηριώδη πλεονάσματα, όταν είναι γνωστή η απόφαση του Eurogroup του 2012 που μιλάει για 4% πλεονάσματα. Κι εμείς προτείναμε ακόμη χαμηλότερα, 2,5% συν μία μονάδα, η οποία θα μπορούσε να τεθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, πράγμα το οποίο, επί του παρόντος τουλάχιστον δεν έχει γίνει δεκτό. Επομένως, ας δούμε μπροστά για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δημιουργήθηκαν και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

Όταν λέμε ότι πετύχαμε τα 15 χρόνια, ένα χρονικό διάστημα που μπορούμε να το διαχειριστούμε με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και με αναπτυξιακή προοπτική, αυτό είναι κάτι καλό, όχι μόνο για την Κυβέρνηση τη σημερινή, αλλά για τη χώρα.

Ρώτησε ο κ. Δένδιας τι κάναμε αυτά τα τρία χρόνια. Πρώτον, ανακόψαμε τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων, διότι αυξήσαμε την απασχόληση, διότι σταματήσαμε την ύφεση, διότι η οικονομία μπαίνει σε ανάκαμψη.

Δεύτερον, δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Και σήμερα εδώ, συζητάμε ένα μέρος τους.

Τρίτον, θεσπίσαμε κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια στη διαχείριση των δανείων. Σας επισημαίνω ότι υπάρχει κονδύλι στον Προϋπολογισμό. Και να ένα σημείο αυτοκριτικής που μου είπατε να κάνω: Ενώ εμείς το θεσμοθετήσαμε το κονδύλι αυτό των 100 εκατομμυρίων και μπήκε στον Προϋπολογισμό, δεν αξιοποιήθηκε, διότι δεν έγινε γνωστό αυτό το μέτρο, γιατί ίσως δεν κάναμε ό,τι έπρεπε για να γίνει γνωστό και προσβάσιμο. Τώρα, με τις αλλαγές που κάναμε, μπορεί την πρωτοβουλία να την πάρουν και οι πιστωτές, ούτως ώστε αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώνουν ούτε τη δόση που θα εκδικάσει το δικαστήριο -αναφέρομαι εδώ σε θέματα του «νόμου Κατσέλη-Σταθάκη»- να μπορεί το κράτος να βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τέταρτον, διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε τη διεύρυνση των ορίων εφαρμογής και των δύο νόμων και του «νόμου Κατσέλη-Σταθάκη» και του εξωδικαστικού.

Πέμπτον, είμαστε έτοιμοι να εισάγουμε και νέα προγράμματα που ανακαλύπτουν και τις όποιες περιπτώσεις δεν υπάγονται σε αυτούς τους νόμους, κάποιες κατηγορίες που δεν έχουν κάπου να προσφύγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: