ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

«Η συμφωνία των Πρεσπών θα υλοποιηθεί»



Συνέντευξη της Σίας Αναγνωστοπούλου στη δημόσια τηλεόραση της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης
Η Σία Αναγνωστοπούλου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησε στη δημόσια τηλεόραση της ΠΓΔΜ, τονίζοντας: «Η συμφωνία των Πρεσπών θα υλοποιηθεί».
Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερ: Kυρία Αναγνωστοπούλου, είστε ελληνίδα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Γίναμε μάρτυρες της ιστορικής συμφωνίας που υπογράφηκε από τις δύο χώρες. Πιστεύετε και ελπίζετε ότι θα υλοποιηθεί έως το τέλος;
Απ: Είμαι βέβαιη ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί, γιατί πιστεύω ότι οι δύο λαοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ έχουν κατανοήσει καλά ότι αυτά τα 27 χρόνια αντιπαράθεσης, έχουν δημιουργήσει μια πραγματικότητα που πρέπει να τερματιστεί, για το καλό και των δύο χωρών. Επομένως θεωρώ, ελπίζω και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί και θα υλοποιηθεί τελικά και από τους δύο λαούς.
Ερ: Παρατηρούμε ότι και στις δύο χώρες υπάρχει αντίσταση σε αυτήν τη συμφωνία. Κατά τη γνώμη σας ποιες είναι οι αιτίες για αυτήν την αντίσταση στην αποδοχή της συμφωνίας;
Απ: Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ο πρώτος λόγος συνίσταται στο ότι στα Βαλκάνια είμαστε μάρτυρες ενός εθνικισμού που έχει τις ρίζες του στο παρελθόν. Νομίζουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, για να φτιάξουμε ένα άλλο παρόν και μέλλον. Αυτό είναι το πρώτο.
Το δεύτερο είναι η άνοδος του εθνικισμού και του ακραίου εθνικισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτή την άνοδο των εθνικισμών, τόσο των παλιών όσο και των πολύ νέων, θα πρέπει να αντισταθούμε και να βρούμε τη δημοκρατικό δίοδο, καθώς οι διεθνείς σχέσεις, οι σχέσεις μεταξύ κρατών είναι και μπορούν να είναι δημοκρατικές. Επομένως κατά τη γνώμη μου, αυτή η συμφωνία είναι πάνω από όλα μία συμφωνία δημοκρατική που οι δύο λαοί μας οφείλουν να υπηρετήσουν , αφήνοντας στην άκρη τους εθνικισμούς που απομακρύνουν τους λαούς και οδηγούν τα κράτη σε μια αέναη σύγκρουση δίχως τέλος .
Ερ: Γνωρίζετε πολύ καλά την ιστορία της περιοχής και ιδιαίτερα της Ελλάδας. Είστε ιστορικός. Είναι η ιστορία υπερβολικά βαριά για όλα τα κράτη των Βαλκανίων;
Απ: Δεν είναι πρόβλημα της ιστορίας, η ιστορία είναι αυτή που είναι . Είναι ο τρόπος που διδάσκουμε την ιστορία μέσα από τον κατακερματισμό και την απομόνωση των ιστορικών συμβάντων, όπως το πράττουν οι εθνικιστές , που εμποδίζει να δούμε τις συνέχειες της ιστορίας. Επομένως πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί για μας μια ευκαιρία να ξαναδούμε την ιστορία και να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μία συνέχεια από το 1913 με τη Συμφωνία του Βουκουρεστίου, όπου η ιστορική περιοχή της Μακεδονίας, ως γεωγραφική οντότητα, μοιράστηκε ανάμεσα στις 3 χώρες και η Ελλάδα έλαβε ένα σημαντικά μεγάλο μέρος της. Επομένως αντικρίζοντας αυτή τη συνέχεια από το 1913 μέχρι σήμερα μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν είναι πολλά αυτά που μας χωρίζουν.
Ερ: Ακριβώς. Μπορούμε να βρούμε κοινά στοιχεία και γέφυρες ανάμεσα στους δύο λαούς. Υπήρχε η εντύπωση ότι κατά την περίοδο αυτή το πρόβλημα ήταν κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Διότι στο οικονομικό οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς δεν ήταν ποτέ καλύτερες, θα έλεγα. Υπήρχαν οικονομικές συναλλαγές, Έλληνες που έρχονταν στην Μακεδονία (sic), Mακεδόνες (sic) που έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές, ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν καλά στη χώρα. Ήταν κυρίως η πολιτική που έβαζε φρένο.
Απ: Ακριβώς. Γι’ αυτό λέω ότι δεν οφείλεται σε λάθος της ιστορίας. Πρόκειται για λάθος πολιτικών, ανδρών και γυναικών, που προσπαθούν να απομονώσουν ορισμένα γεγονότα, ή αλλιώς να κατασκευάσουν ορισμένα γεγονότα . Επομένως δεν είναι η ιστορία. Είναι η πολιτική βούληση που προσπαθεί να επωφεληθεί επιλεκτικά από ορισμένα γεγονότα και να υποβαθμίσει άλλα πολύ σημαντικότερα, όπως είναι η Διεθνής Συνθήκη του Βουκουρεστίου.
Ερ: Πρόσφατα έγινε στο γαλλικό ραδιόφωνο ένας σχολιασμός πολύ ενδιαφέρων: παντού στην Ευρώπη έχουμε κακές ειδήσεις, εκτός από τα Βαλκάνια. Μία χώρα δέχθηκε να αλλάξει το όνομά της, μία άλλη αποδέχθηκε επίσης έναν συμβιβασμό πολύ σημαντικό για την κοινή γνώμη, δηλαδή η Ελλάδα. Σήμερα η Ευρώπη κλείνει ξανά τις πόρτες στις χώρες των Βαλκανίων. Επισήμως λέγεται ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές, βλέπουμε όμως πολύ καλά ότι οι χώρες αυτές έχουν ακόμη πολύ δρόμο για να ενταχθούν στην ΕΕ. Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος Macron δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την έναρξη των συνομιλιών, αν τελικά αρχίσουν και οι συνομιλίες θα διαρκέσουν 5-6 χρόνια.
Απ: Είναι μια πολύ καλή ερώτηση, γιατί βλέπουμε τελικά ότι στα Βαλκάνια, που κατηγορούνται για εθνικισμούς κ.λπ. , δύο βαλκανικές χώρες με μεγάλο ιστορικό βάρος βρήκαν τα μέσα και τη βούληση να δημιουργήσουν γέφυρες δημοκρατίας ανάμεσα τους , εναντίον του εθνικισμού και του σωβινισμού. Και βλέπουμε εντέλει την Ευρώπη που προσπαθεί να επωφεληθεί από τις συγκρούσεις μεταξύ των κρατών και να δημιουργήσει μία άλλη αφήγηση για τα Βαλκάνια. Εμποδίζοντας την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ υποσκάπτεται η Συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ. Εγώ θεωρώ ότι τα βαλκανικά κράτη πρέπει να είναι μέλη της ΕΕ, διότι η Βαλκανική χερσόνησος είναι πρώτα απ’ όλα ευρωπαϊκή χερσόνησος. Η ιστορία τους, το παρόν τους και το μέλλον τους είναι ευρωπαϊκά. Επομένως όλα τα κράτη της Ευρώπης πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, γιατί αν αποκλείσουν την Αλβανία, την πΓΔΜ από το ευρωπαϊκό μέλλον, εμποδίζουν το ευρωπαϊκό μέλλον γενικά. Διότι έτσι ο εθνικισμός, ο σωβινισμός στην Ευρώπη, που σήμερα είναι πραγματικότητα στην Ευρώπη, θα τραφούν από αυτήν την υπόθεση.
Σας ευχαριστώ πολύ
__________
Για περισσότερα στον σύνδεσμο http://play.mrt.com.mk/play/17165

Δεν υπάρχουν σχόλια: