ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

To Rproject και το Κόκκινο Δίκτυο σχετικά με την συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ


Παρέμβαση του Κόκκινου Δικτύου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο 13-14 Απρίλη

Η κυ­πρια­κή τρα­γω­δία, η οποία βρί­σκε­ται σε πλήρη εξέ­λι­ξη, απο­τε­λεί ση­μείο κα­μπής για την ευ­ρω­παϊ­κή κρίση.  Η πρω­το­φα­νής από­φα­ση του Eurorgoupγια κού­ρε­μα των κα­τα­θέ­σε­ων, από­φα­ση – πλήγ­μα στην «τρα­πε­ζι­κή πίστη», στα «ιερά και τα όσια» του νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου κα­πι­τα­λι­σμού, βάζει νέα δε­δο­μέ­να στην εξέ­λι­ξη της ευ­ρω­παϊ­κής κρί­σης αλλά και στην ίδια την ύπαρ­ξη και την προ­ο­πτι­κή της ΟΝΕ και της ΕΕ. Οι εξε­λί­ξεις που ακο­λού­θη­σαν και ακο­λου­θούν την από­φα­ση αυτή, η γε­νι­κευ­μέ­νη ανα­σφά­λεια απέ­να­ντι στο ευ­ρω­παϊ­κό τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα, οι δη­λώ­σεις κο­ρυ­φαί­ων ευ­ρω­παί­ων αξιω­μα­τού­χων όπως οι Ντάι­σελ­μπλουμ και Ρεν, επι­βε­βαιώ­νουν την δογ­μα­τι­κή προ­σή­λω­ση των διευ­θυ­ντη­ρί­ων της ΟΝΕ στην σκλη­ρή νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη στρα­τη­γι­κή. Ταυ­τό­χρο­να φα­νε­ρώ­νουν την όξυν­ση των αντι­φά­σε­ων και των απο­δο­μη­τι­κών πιέ­σε­ων συ­νο­λι­κά στο ευ­ρω­παϊ­κό οι­κο­δό­μη­μα. Ακόμη και η φι­λο­λο­γία περί βη­μά­των πο­λι­τι­κής ενο­ποί­η­σης αφορά στην συ­νταγ­μα­το­ποί­η­ση από τις χώρες – μέλη αυτής της στρα­τη­γι­κής.

Η ανε­λα­στι­κή αντι­με­τώ­πι­ση από την Τρόι­κα της πα­ρα­παί­ου­σας από τις αντι­φά­σεις δε­ξιάς, μνη­μο­νια­κής κυ­βέρ­νη­σης Σα­μα­ρά, απαι­τεί άμε­σες απο­λύ­σεις στο Δη­μό­σιο και νέα μέτρα, ενώ ανα­δει­κνύ­ει για ακόμη μια φορά πως η μόνη εναλ­λα­κτι­κή λύση για τον κόσμο της ερ­γα­σί­ας και την κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία στην Ελ­λά­δα είναι το σύν­θη­μα για «κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς». Ταυ­τό­χρο­να δεν αφή­νει πε­ρι­θώ­ρια αυ­τα­πα­τών, όπως εξάλ­λου φά­νη­κε και από την κυ­πρια­κή εμπει­ρία, για το μέ­γε­θος της αντι­πα­ρά­θε­σης και της ρήξης που θα απαι­τή­σει η ανα­τρο­πή της λι­τό­τη­τας και των μνη­μο­νί­ων από μια τέ­τοια κυ­βέρ­νη­ση.

Η κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς που θα διεκ­δι­κή­σει την ανα­τρο­πή της λι­τό­τη­τας, την άμεση ανα­στο­λή πλη­ρω­μών προς τους δα­νει­στές, την δια­γρα­φή χρέ­ους και γε­νι­κό­τε­ρα την από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα των ερ­γα­τι­κών και λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων και ανα­γκών ένα­ντι των απαι­τή­σε­ων των δα­νει­στών αλλά και των εγ­χώ­ριων κα­πι­τα­λι­στών, θα πρέ­πει να συ­γκρου­στεί σκλη­ρά με τα ευ­ρω­παϊ­κά και διε­θνή νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρα διευ­θυ­ντή­ρια. Σε μια πο­ρεία με σο­σια­λι­στι­κή προ­ο­πτι­κή, η οι­κο­δό­μη­ση εναλ­λα­κτι­κού υπο­δείγ­μα­τος στην Ελ­λά­δα για τον κόσμο της ερ­γα­σί­ας, την κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία και την αρι­στε­ρά, πα­νευ­ρω­παϊ­κά και πα­γκό­σμια, όχι μόνο δεν πε­ριο­ρί­ζε­ται από νο­μι­σμα­τι­κούς εκ­βια­σμούς αλλά αντί­θε­τα απαι­τεί την απο­φα­σι­στι­κή και ανυ­πο­χώ­ρη­τη σύ­γκρου­ση-ρή­ξη με την ΟΝΕ και το ευρώ.
Η άμεση και μο­νο­με­ρής ανα­τρο­πή του μνη­μο­νί­ου ως πρώτη πράξη μιας «κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς» απο­τε­λεί την έναρ­ξη μιας εναλ­λα­κτι­κή πο­ρεί­ας με σο­σια­λι­στι­κό ορί­ζο­ντα καθώς δεν αφορά στην πρό­τα­ση ενός προ­γράμ­μα­τος «ισο­δύ­να­μων μέ­τρων» αλλά αντί­θε­τα στην επα­νεκ­κί­νη­ση και ανα­συ­γκρό­τη­ση της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας καθώς και της κοι­νω­νί­ας με επί­κε­ντρο την άμεση παύση και ανα­στρο­φή των μέ­τρων λι­τό­τη­τας και την άμεση επα­να­φο­ρά του­λά­χι­στον των βα­σι­κών ερ­γα­τι­κών κα­τα­κτή­σε­ων όπως ο κα­τώ­τα­τος μι­σθός και σύ­ντα­ξη στα προ των μνη­μο­νί­ων επί­πε­δα, οι ΣΣΕ, η εξα­σφα­λι­σμέ­νη δη­μό­σια και δω­ρε­άν Υγεία και Παι­δεία για όλους, καθώς και την ανοι­κο­δό­μη­ση και διεύ­ρυν­ση της Δη­μο­κρα­τί­ας μέσα από θε­σμούς κοι­νω­νι­κής και ερ­γα­τι­κής συμ­με­το­χής και ελέγ­χου.

Σ’ αυτή την κα­τεύ­θυν­ση η ανα­τρο­πή των μνη­μο­νί­ων, της λι­τό­τη­τας, η αθέ­τη­ση των πλη­ρω­μών προς τους δα­νει­στές και η δια­γρα­φή χρέ­ους συ­νο­δεύ­ο­νται άρ­ρη­κτα από την βαριά φο­ρο­λό­γη­ση του κε­φα­λαί­ου, την εθνι­κο­ποί­η­ση - κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση όλων των τρα­πε­ζών και των ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νων δη­μό­σιων επι­χει­ρή­σε­ων καθώς και των στρα­τη­γι­κών το­μέ­ων της πα­ρα­γω­γής και της οι­κο­νο­μί­ας.

Στην πο­ρεία προς την ιστο­ρι­κή ρήξη και ανα­τρο­πή, ο ρόλος του λαϊ­κού πα­ρά­γο­ντα ξε­περ­νά αυτόν του εκλο­γι­κού σώ­μα­τος και κα­θί­στα­ται κρί­σι­μος και πρω­τα­γω­νι­στι­κός. Οι σα­φείς δε­σμεύ­σεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ προς την κοι­νω­νία που θα ξε­κα­θα­ρί­ζουν τους στό­χους μιας «κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς», πρέ­πει να απο­τε­λούν στοι­χείο έμπνευ­σης και ανα­ζω­πύ­ρω­σης της ερ­γα­τι­κής και λαϊ­κής απο­φα­σι­στι­κό­τη­τας μαζί με κάθε δυ­να­τή πο­λι­τι­κή και ορ­γα­νω­τι­κή στή­ρι­ξη από την πλευ­ρά του πο­λι­τι­κού φορέα, των κοι­νω­νι­κών και ερ­γα­τι­κών αντι­στά­σε­ων.

Η πρό­τα­ση για «κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς» αφορά στην συ­μπα­ρά­τα­ξη όλων των δυ­νά­με­ων της Αρι­στε­ράς και απο­σκο­πεί στην με­γα­λύ­τε­ρη δυ­να­τή συ­γκέ­ντρω­ση δύ­να­μης της «κοι­νω­νι­κής αρι­στε­ράς» καθώς και, ει δυ­να­τόν, στην συ­νερ­γα­σία όλων των κομ­μά­των και των ορ­γα­νώ­σε­ών της, πρω­τί­στως του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση αφορά στην ενί­σχυ­ση της κοι­νω­νι­κής δυ­να­μι­κής που ανα­πτύ­χθη­κε υπό τον στόχο αυτό ήδη στις εκλο­γές του Μάη και Ιούνη του 2012 και απαι­τεί ένα δεύ­τε­ρο κύμα ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης των θέ­σε­ων και της φυ­σιο­γνω­μί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που θα προ­βά­λει και θα ανα­δει­κνύ­ει την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά του για την επί­τευ­ξη αυτού του στό­χου ακόμη κι αν ανα­γκα­στεί να τον υπο­στη­ρί­ξει μόνο με τις δικές του δυ­νά­μεις.

Αντί­θε­τα απο­κλεί­ε­ται η συ­νερ­γα­σία με πο­λι­τι­κούς φο­ρείς της δε­ξιάς, έστω κι αν εμ­φα­νί­ζο­νται ως δήθεν «αντι­μνη­μο­νια­κοί» όπως οι Ανε­ξάρ­τη­τοι Έλ­λη­νες, καθώς και με πο­λι­τι­κά κόμ­μα­τα και σχη­μα­τι­σμούς ή και με­μο­νω­μέ­νες προ­σω­πι­κό­τη­τες που συ­νέ­βα­λαν ενερ­γά στις μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές και στις αντί­στοι­χες κυ­βερ­νή­σεις όπως βου­λευ­τές και υπουρ­γοί που στή­ρι­ξαν ή έλα­βαν μέρος σ’ αυτές. Πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο απο­κλεί­ε­ται η συμ­με­το­χή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σε συ­νο­λι­κό­τε­ρα, «ευ­ρεία» και «οι­κου­με­νι­κής» εμπνεύ­σε­ως, δήθεν «σω­τη­ρί­ας», κυ­βερ­νη­τι­κά σχή­μα­τα, εμ­μέ­νο­ντας στην στάση που κρά­τη­σε ήδη στις εκλο­γές του Μάη 2012. Μια κυ­βέρ­νη­ση συ­νερ­γα­σί­ας των δυ­νά­με­ων της αρι­στε­ράς, του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, με κόμ­μα­τα ή και προ­σω­πι­κό­τη­τες, πο­λι­τι­κών εκ­προ­σώ­πων τμη­μά­των του ντό­πιου ή/και του διε­θνούς κε­φα­λαί­ου δεν μπο­ρεί να είναι σε καμιά πε­ρί­πτω­ση «αρι­στε­ρή κυ­βέρ­νη­ση», επω­φε­λής για τους ερ­γα­ζό­με­νους και τα κα­τώ­τε­ρα λαϊκά στρώ­μα­τα. Μόνο απο­τέ­λε­σμα μιας τέ­τοιας επι­λο­γής θα είναι, όπως έχει απο­δει­χθεί πολ­λές φορές στην Ιστο­ρία, η κα­τα­στρο­φή της ίδιας της αρι­στε­ράς και του αγω­νι­στι­κού φρο­νή­μα­τος του αγω­νι­ζό­με­νου λαού.

Στην πο­ρεία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ προς την ιστο­ρι­κή πρό­κλη­ση μιας «κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς» στην Ελ­λά­δα, η οποία θα συ­γκρου­στεί με τα προ­γράμ­μα­τα λι­τό­τη­τας των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων ευ­ρω­παϊ­κών και διε­θνών κέ­ντρων και των ντό­πιων συ­νο­δοι­πό­ρων τους, ανοί­γο­ντας σο­σια­λι­στι­κούς δρό­μους και επι­χει­ρώ­ντας να τρο­φο­δο­τή­σει ένα ντό­μι­νο ανα­τρε­πτι­κών εξε­λί­ξε­ων, εμπνέ­ο­ντας με το υπό­δειγ­μά της τους λαούς και την αρι­στε­ρά πα­νευ­ρω­παϊ­κά και διε­θνώς, γί­νε­ται σαφές πως οφεί­λει να στρα­φεί ορ­γα­νω­μέ­να και να οι­κο­δο­μή­σει σχέ­σεις προς κάθε πλευ­ρά των ερ­γα­τι­κών και λαϊ­κών κι­νη­μά­των και της αρι­στε­ράς στην πε­ριο­χή των Βαλ­κα­νί­ων και της Με­σο­γεί­ου(π.χ. Κύ­προς, Τουρ­κία, Αί­γυ­πτος, Τυ­νη­σία, ευ­ρω­παϊ­κός Νότος) μα και ευ­ρύ­τε­ρα σε όλη την Ευ­ρώ­πη και πα­γκό­σμια. Δυ­να­τό­τη­τες συμ­μα­χιών, επω­φε­λών για μια ανα­τρε­πτι­κή «κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς», με τις κυ­βερ­νή­σεις των κυ­ρί­αρ­χων ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέ­ντρων δεν υπάρ­χουν.

Τέλος για την επί­τευ­ξη των στό­χων αυτών είναι από­λυ­τα ανα­γκαία η συ­γκρό­τη­ση και λει­τουρ­γία του ενιαί­ου πο­λι­τι­κού φορέα ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, κυ­ρί­ως και από την σκο­πιά της εσω­κομ­μα­τι­κής δη­μο­κρα­τί­ας και της πο­λι­τι­κής απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας. Η ανοι­χτή και δη­μό­σια συ­ζή­τη­ση με­τα­ξύ των από­ψε­ων που εκ­φρά­ζο­νται στο εσω­τε­ρι­κό του απο­τε­λεί κα­τά­κτη­ση του αρι­στε­ρού κι­νή­μα­τος και πα­ρά­γο­ντα που εξα­σφα­λί­ζει την βα­θύ­τε­ρη κα­τα­νό­η­ση των ζη­τη­μά­των και ως εκ τού­του εξο­πλί­ζει απο­φα­σι­στι­κά τα μέλη του φορέα καθώς και τα κοι­νω­νι­κά ακρο­α­τή­ρια. Είναι απο­λύ­τως ανα­γκαίο, ωστό­σο, να πάψει να εμ­φα­νί­ζε­ται από­κλι­ση, αν όχι πλή­ρης αντί­θε­ση, ανά­με­σα στην δη­μό­σια εκ­φώ­νη­ση της «γραμ­μής» του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και των κει­μέ­νων όπου απο­τυ­πώ­νο­νται οι συλ­λο­γι­κές απο­φά­σεις των ορ­γά­νων. Είναι λάθος να εκ­φω­νού­νται ση­μα­ντι­κές θέ­σεις και να ανα­λαμ­βά­νο­νται ση­μα­ντι­κές πρω­το­βου­λί­ες που αφο­ρούν στην πο­λι­τι­κή φυ­σιο­γνω­μία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ χωρίς να έχει προη­γη­θεί επ΄αυτών συ­ζή­τη­ση και από­φα­ση των ορ­γά­νων του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ (Συ­νέ­δριο, Συν­διά­σκε­ψη, Κε­ντρι­κή Επι­τρο­πή και όρ­γα­να της ΚΕ).

Σ’ αυτή την κα­τεύ­θυν­ση, της ενί­σχυ­σης των όρων συ­γκρό­τη­σης και λει­τουρ­γί­ας αλλά και της λήψης ση­μα­ντι­κών πο­λι­τι­κών απο­φά­σε­ων, είναι ανα­γκαίο να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το «ιδρυ­τι­κό» συ­νέ­δριο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ με τους πιο ου­σια­στι­κούς όρους: έγκαι­ρη πα­ρου­σί­α­ση των θέ­σε­ων, δυ­να­τό­τη­τες στα μέλη για συμ­με­το­χή σε ου­σια­στι­κό – δη­μο­κρα­τι­κό προ­συ­νε­δρια­κό διά­λο­γο, επε­ξερ­γα­σία των θε­μά­των που θα έρ­θουν «από κάτω» κ.ο.κ. Συ­νέ­δριο με δια­δι­κα­σί­ες fast track, θα είναι συ­νέ­δριο απλής κα­τα­γρα­φής εσω­τε­ρι­κών συ­σχε­τι­σμών, συ­νέ­δριο που δεν είναι αντά­ξιο του ρόλου που κα­λεί­ται να παί­ξει σή­με­ρα ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: