ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Απρίλιος στην οδό Πειραιώς... Διαχρονικός Μποστ με «Πειναλέων» και «Ανεργίτσα»



Στον διαχρονικό Χρύσανθο Μποσταντζόγλου, τον γνωστό σε όλους μας Μποστ, είναι αφιερωμένη η έκθεση που εγκαινιάζεται την Πέμπτη στις 8.00 το βράδυ, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς Αθηνών, σε συνδιοργάνωση με το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.

Αφορμή για την έκθεση αυτή δεν στάθηκε κάποια «στρογγυλή» επέτειος, μολονότι φέτος συμπληρώνονται 95 χρόνια από τη γέννησή του στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα, που φέρνει ξανά στην επιφάνεια, πιο κοντινούς μας παρά ποτέ, τους θρυλικούς χαρακτήρες που ξεφύτρωσαν το 1958 από «Το μποστάνι του Μποστ», την τακτική στήλη που κρατούσε στον Ταχυδρόμο: την καθημαγμένη Μαμά Ελλάς, την Ανεργίτσα και τον Πειναλέων.

Γι' αυτό και η έκθεση με τίτλο Cherchez να φαμ! Ο Μποστ του Τύπου επικεντρώνεται στη γελοιογραφική σάτιρά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο κατά την περίοδο 1950-80, επιχειρώντας να την εντάξει στο ιστορικό της πλαίσιο και να ανιχνεύσει τη σύγχρονη σημασία της, καθώς και την αισθητική της αρτιότητα που ξεπερνά τον εφήμερο στόχο της.

Πολιτικά επίκαιρος όσο ποτέ, αναδεικνύει μέσα από την τέχνη του μια Ελλάδα που θεωρούσαμε ξεχασμένη, η οποία όμως επανέρχεται σήμερα απειλητική. Λαϊκός χωρίς ποτέ να γίνεται λαϊκιστής, υπήρξε σε όλη του τη ζωή στρατευμένος στην Αριστερά, με ένα δημοκρατικό ήθος όμως που ξεπερνούσε τα κομματικά στεγανά.

Ο Μποστ, συνειδητά «ανορθόγραφος», υπηρέτησε με το πενάκι του επί μισό αιώνα τη δημοσιογραφία, πάντα σχολιάζοντας καυστικά την επικαιρότητα με τα μιξοκαθαρευουσιάνικα σχόλια και τα ιδιοφυή σκίτσα του, χωρίς ποτέ (για λόγους... ευνόητους) να γίνει μέλος της ΕΣΗΕΑ. Αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος που οδήγησε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ να του αφιερώσει το ημερολόγιο που εξέδωσε για το 2013 και να υιοθετήσει την έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη και θα διαρκέσει έως τις 19 Μαΐου.

Η έκθεση, όπως και το ημερολόγιο, είχε σχεδιαστεί από την ιστορικό τέχνης Μαρία Κοτζαμάνη, που χάθηκε πρόσφατα, και υλοποιείται σήμερα με την επιμέλεια της κόρης της, θεατρολόγου Μαρίνας Κοτζαμάνη, ως προσφορά στη μνήμη της.

«Ξαναθυμόμαστε τον Μποστ»

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται μέσα στον Απρίλιο μια σειρά παράλληλες εκδηλώσεις, καθ' όλη τη διάρκεια του Απριλίου.

Την Κυριακή 14/4, στο αμφιθέατρο του μουσείου διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Ξαναθυμόμαστε τον Μποστ». Μέσα από τις εισηγήσεις τους, οι συμμετέχοντες επιχειρούν να εντάξουν το γελοιογραφικό έργο του Μποστ σε μια ιστορική προοπτική, ενώ παράλληλα να διερευνήσουν τη σημασία που παίρνει μέσα στις σύγχρονες συνθήκες που ζει η χώρα. Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο γελοιογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, ο σκηνοθέτης Θανάσης Παπαγεωργίου, ο ποιητής Γιάννης Κοντός, ο φιλόλογος Μανόλης Σαββίδης, ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο γραφίστας Κώστας Μποσταντζόγλου, γιος του Μποστ.

Παράλληλα, το Σάββατο 20/4 το απόγευμα, στο χώρος του εστιατορίου, φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη, ζωντανεύουν τα σκίτσα του Μποστ δραματοποιώντας επιλεγμένες γελοιογραφίες του μέσα από την παράσταση Bost Live! καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την οικειοποίηση του αιχμηρού πνεύματος του σκιτσογράφου από μια νεότερη γενιά αναγνωστών, που δεν γνώρισε τις συνθήκες που σατίριζε καθημερινά με το πενάκι του.

Επίσης, η Cherchez να φαμ! πλαισιώνεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά «Γνωριμία με έναν σκιτσογράφο», με την σκιτσογράφο Μαρία Τζαμπούρα (12/5), ενώ Παρασκευές και Σάββατα ο υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Τ. Σακελλαρόπουλος θα ξεναγεί το κοινό στην έκθεση.

(Πηγή: Σ.Κ. από www.avgi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: