ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Καταρρέει το μνημονιακό μπλοκ, ενισχύεται η Αριστερά


Με τέτοια ποσοστά που παίρνει το ΠΑΣΟΚ πως να ελπίζει για αρχηγός ο Ευάγγελος;

Του Γιώργου Μελιγγώνη, από την ΑΥΓΗ
Την πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, την εκλογική κατάρρευση των συγκυβερνωσών δυνάμεων του “μνημονιακού” μπλοκ και την άνοδο της αριστεράς έδειξαν οι τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στον κυριακάτικο Τύπο.

Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ καταρρέει σε όλες τις μετρήσεις. Στο “Βαρόμετρο” της Public Issue που δημοσιεύθηκε στην “Καθημερινή”, τα κόμματα λαμβάνουν: Ν.Δ. ποσοστό 28,5%, ΠΑΣΟΚ 19,5%, ΣΥΡΙΖΑ 12%, ΚΚΕ 11%, ΛΑΟΣ 8,5%, Δημοκρατική Αριστερά 7,5%, Οικολόγοι 3,5% , Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%. Η αποχή καταγράφεται στο 27%.
Στη σφυγμομέτρηση της Κάπα Research για το “Βήμα της Κυριακής”, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 22,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ 14,7%. Το ΚΚΕ στην πρόθεση ψήφου παίρνει το 9,1%, ο ΛΑΟΣ 6,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, οι Οικολόγοι 3,4%, η Δημοκρατική Αριστερά 4,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 26,5%.
Ανατρεπτικά είναι τα στοιχεία και της μέτρησης της MRB που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Real News”. Η Ν.Δ. βρίσκεται στο 21,8%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,9%, το ΚΚΕ στο 9,5%, ο ΛΑΟΣ στο 6,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 7,6%, η Δημοκρατική Αριστερά στο 6,5%, η Δημοκρατική Συμμαχία στο 2,8%, οι Οικολόγοι στο 2,8% και το Άρμα Πολιτών στο 1,3%. Στο 24,1% φτάνει η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Πιο “συμβατική” εικόνα δίνει η έρευνα της Marc για το “Έθνος”, αν και τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων βρίσκονται σε ιστορικό μεταπολιτευτικό ναδίρ. Η Ν.Δ. λαμβάνει το 21,4% των προτιμήσεων, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 20%, το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,6%, η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμμαχία λαμβάνουν 2,8%, οι Οικολόγοι 2,2%, το Άρμα Πολιτών 2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 27,3%.

Πόρτα εξόδου στον Γ. Παπανδρέου

Στα αξιοσημείωτα των δημοσκοπήσεων είναι και το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, πλειοψηφικά, ζητούν διαδικασίες διαδοχής του Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, το 66,8% κρίνει ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να παραιτηθεί και να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, με μόνο το 19,8% των ερωτηθέντων να θέλει την παραμονή του. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 58,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ζητάει να φύγει και το 34,7% να μείνει και να ηγηθεί του κόμματος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αποδοχή Παπαδήμου

Επίσης, στις μετρήσεις φαίνεται ότι ο νέος πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, λαμβάνει υψηλά ποσοστά αποδοχής, αν και μόνο η μέτρηση της MARC έγινε μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας - στις υπόλοιπες το όνομά του έχει τεθεί ως ενδεχόμενο. Στη μέτρηση της Κάπα Research, το 72,9% διάκειται θετικά απέναντι στον νέο πρωθυπουργό, ενώ το 78% δηλώνει ότι η συγκρότηση της μνημονιακής συγκυβέρνησης είναι “θετικό ή μάλλον θετικό” γεγονός. Χαμηλά, πάντως, είναι τα ποσοστά αποδοχής του κ. Παπαδήμου στο Βαρόμετρο της Public Issue, καθώς θετική γνώμη γι' αυτόν έχει μόνο το 55% των ερωτηθέντων. Στη μέτρηση της Marc, θετικά για τον νέο πρωθυπουργό εκφράζεται το 79,1% των ερωτηθέντων και το 76,4% δηλώνει ότι επιθυμεί “να πάρει σημαντικές αποφάσεις”. Μάλιστα, το 54,1% διαφωνεί με τη συμφωνηθείσα εκλογική ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου και θέλει παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου. Τέλος, στη μέτρηση της MRB (που δεν “μέτρησε” πρόσωπα), το 68% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: