ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ευρωζώνη: Ένα μόλις βήμα πριν από τη διάλυση! Ή είναι, ήδη, παρελθόν;


Χωρίς λεζάντα.

Η, ΤΥΧΟΝ, ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ

Άμεση προτεραιότητα η προοδευτική έξοδος της Ελλάδας

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην ευρωζώνη, με τα επιτόκια των ομολόγων της μιας χώρας μετά την άλλη να ανεβαίνουν στα ύψη, καταδεικνύουν ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις.
Έγκυροι αναλυτές διαπιστώνουν, ανοικτά πλέον, ότι η ευρωζώνη βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν τη διάλυση, αν δεν είναι κιόλας παρελθόν!
Οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν ότι, ακόμα και αν καμφθούν αυτή την ώρα οι σφοδρές αντιρρήσεις της Γερμανίας και εκδοθούν τελικώς ευρωομόλογα, με εκείνη ή την άλλη μορφή, είτε ακόμα προχωρήσει σε άμεση ευνοϊκή χρηματοδότηση κρατών - μελών από την ΕΚΤ με εκτύπωση χρήματος, είναι πολύ αμφίβολο αν τέτοια μέτρα μπορούν να λειτουργήσουν, πλέον, έστω και ως «ασπιρίνες»! Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν χρειάζονται χρόνο για να προωθηθούν και μάλλον, αν ληφθούν, θα προχωράνε με σπασμωδικό τρόπο! 
Η «Iskra» υπογραμμίζει ότι, τυχόν διάλυση της ευρωζώνης δε θα είναι καθόλου καταστροφή για την Ευρώπη και τα κράτη μέλη, αρκεί αυτή η διάλυση να καταστεί αφετηρία νέων ανατροπών και προοδευτικών εξελίξεων σε κάθε χώρα!
Ειδικότερα για την Ελλάδα, είναι ανάγκη άμεσης προτεραιότητας και επιβίωσης η πολιτική ανατροπή και μια νέα αριστερή προοδευτική κυβέρνηση, η οποία θα θέσει, ως άμεση προτεραιότητα, την έξοδο από την ευρωζώνη και τη στάση πληρωμών επί του χρέους για τη διαγραφή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του, ως θεμελιώδεις αφετηρίες ενός προοδευτικού προγράμματος παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας!

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ!

Νέα δραματική επιδείνωση σημειώθηκε χθές στις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης με τα επιτόκια στη χθεσινή ιταλική δημοπρασία να εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη, εν μέσω νέων σεναρίων που κάνουν λόγο για Αρμαγεδδώνα που σαρώνει πλέον όλες τις χώρες του ευρώ, με τα χρονικά περιθώρια για εξεύρεση « λύσης », έστω προσωρινά, να μοιάζουν ανύπαρκτα!
 Η ιταλική κυβέρνηση κατέβαλε επιτόκιο-ρεκόρ στο 6,5% για να δανειστεί μέσω έντοκων γραμματίων του Δημοσίου έξι μηνών, με το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της να εκτοξεύεται σε επίπεδα που δεν θεωρούνται πλέον βιώσιμα για τα δημοσιονομικά της χώρας και με τις αγορές να εντείνουν ασφυκτικά τις πιέσεις προς την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. 
Το επιτόκιο που κατέβαλε η Ιταλία στα έντοκα εξαμήνου ήταν διπλάσιο από το 3,535% στην αντίστοιχη δημοπρασία της 26ης Οκτωβρίου, ενώ το επιτόκιο στην έκδοση διετών ομολόγων με μηδενικό κουπόνι ξέφυγε στο 7,814% από 4,628% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας. Παρ' όλα αυτά, η κεντρική τράπεζα της χώρας σημείωσε ότι η ζήτηση ήταν υψηλή, υπερκαλύπτοντας την προσφορά κατά 50% και αντλώντας 8 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων.
Μετά τις δημοπρασίες, οι αποδόσεις των διετών ιταλικών κατέρριψαν νέο ιστορικό ρεκόρ πάνω από το 8%, ενώ των 10ετών ξέφυγαν στο 7,3%, παρά τις αγορές ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη δευτερογενή αγορά.

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Υπό πίεση παρέμεινε χθες και ο «πυρήνας» της Ευρωζώνης, με τα 10ετή γερμανικά κρατικά ομόλογα (bunds) να υποχωρούν περαιτέρω στις 134,39 μονάδες βάσης, με τις αποδόσεις στο 2,19% δοκιμάζοντας τα ανώτατα όρια της κλίμακας στην οποία κινούνται από τον Αύγουστο. Σε νέο ιστορικό υψηλό βρέθηκε επίσης ξανά το spread των 10ετών βελγικών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, κοντά στις 400 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του στο 5,82%, εν αναμονή της βελγικής δημοπρασίας τη Δευτέρα.
Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο της νευρικότητας, αν και κατάφεραν να δεχθούν προς το τέλος της συνεδρίασης κάποιο στήριγμα από τη Wall Street, ενώ το ευρώ βρέθηκε ενδοσυνεδριακά σε νέα χαμηλά επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου, διαμορφούμενο στο 1,3225.

ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Παρότι όμως οι ομολογιακές αποδόσεις υποδηλώνουν ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται, οι κινήσεις των χρηματιστηριακών αγορών παραπέμπουν σε μια πιο χαλαρή ερμηνεία, σύμφωνα με εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού άνω των 512 δισ. δολαρίων.
«Οι χρηματιστηριακές αγορές προεξοφλούν αβεβαιότητα, ενώ οι αγορές ομολόγων έναν Αρμαγεδδώνα», επισημαίνει ο Αντριου Μίλιγκαν, επικεφαλής στρατηγικής της Standard Life Investments.
Την ίδια στιγμή το περιοδικό «The Economist» θέτει το ερώτημα «ήρθε πράγματι το τέλος;», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι υποφώσκει πιθανή κατάρρευση της Ευρωζώνης, εκτός και εάν η ΕΚΤ και η Γερμανία κινηθούν άμεσα. Μια κατάρρευση της Ευρωζώνης, τονίζει, σχεδόν τρομοκρατικά, το περιοδικό, θα πυροδοτούσε μια παγκόσμια κρίση ακόμη χειρότερη απ' αυτή του 2008-09, καθώς θα προκαλούσε πτωχεύσεις χωρών, καταρρεύσεις τραπεζών και θα οδηγούσε στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Προφανώς, οι διεθνείς υποστηρικτές του «ευρώ» φέρνουν τη συντέλεια του κόσμου στην περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης!

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΜΠΑΡΟΖΟ ΚΑΙ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΡΕΝ! 

Η Ευρώπη δεν έχει ακόμη βρει μια λύση στην κρίση χρέους που να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί μονόδρομο.
«Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια «απάντηση» στην κρίση κρατικού χρέους που να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των επενδυτών», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο ενώπιον δημοσιογράφων, στο πλαίσιο συνεδρίου στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. «Για όσο διάστημα συμβαίνει αυτό, θα υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και συζητήσεις στην Ευρώπη», κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ερωτηθείς για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -που πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο ύστατου δανειστή για την επίλυση της κρίσης- ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, κρίνει ότι χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες για να πεισθούν οι Γερμανοί και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων, ενώ, με ένα ασυνήθιστο τρόπο, επέκρινε τη «δικτατορία δύο χωρών» στην ΕΕ, εννοώντας προφανώς τη Γερμανία και τη Γαλλία!

Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΟ ΔΝΤ;

Στην Ισπανία η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι, η οποία θα ορκιστεί στα μέσα του Δεκεμβρίου, φέρεται να εξετάζει διάφορες εναλλακτικές για τη στήριξη της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο εσωκομματικές πηγές.
Η νέα κυβέρνηση παραλαμβάνει μια οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης, ένα δύσκολο στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012, αυξημένο κόστος χρηματοδότησης σε «νευρικές» αγορές και έναν τραπεζικό τομέα με προβληματικό ενεργητικό αξίας πολλών δισ. δολαρίων. «Δεν νομίζω ότι έχει ληφθεί απόφαση (για διεθνή βοήθεια)... αλλά αποτελεί μια από τις εναλλακτικές που συζητούνται», ανέφερε η πηγή στο Reuters.
Εάν η χώρα χρειαστεί χρηματοδότηση -είτε από το ΕFSF είτε μέσω πιστωτικής γραμμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- θα ήταν πολιτικά προτιμότερο να ληφθεί μια γρήγορη απόφαση, παρά να γίνει κατόπιν πιέσεων από τις αγορές. Στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ!

Νέο ισχυρό σοκ υπέστη ο «πυρήνας» της Ευρωζώνης μετά την υποβάθμιση του Βελγίου από τον οίκο Standard & Poor's, σε μία ξεκάθαρη πλέον υπενθύμιση ότι η κρίση χρέους απειλεί και τις ισχυρές οικονομίες του ευρώ.
Ο οίκος υποβάθμισε χθες τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση του Βελγίου σε ΑΑ από ΑΑ+, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση του Α-1+, δίδοντας αρνητική προοπτική και επικαλούμενος τις ανησυχίες χρηματοδότησης, τις πιέσεις των αγορών, αλλά και τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα.
Ο S&P έκανε επίσης λόγο για αυξημένους κινδύνους στο χρηματοοικονομικό τομέα της χώρας, ο οποίος πιθανότατα να υποχρεωθεί σε μεγαλύτερη οικονομική στήριξη. Τόσο οι δυσκολίες στο τραπεζικό σύστημα της χώρας όσο και η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις οικονομικές πιέσεις συνέβαλαν στην υποβάθμιση, σύμφωνα πάντα με τον οίκο.

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ!

Η πιστοληπτική αξιολόγηση του Βελγίου επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες, ειδικά μετά την εθνικοποίηση του βελγικού τμήματος της Dexia, ενώ τριγμοί σημειώνονται και στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, μετά την πρόσφατη προειδοποίηση του οίκου Fitch ότι και η δική της πιστοληπτική αξιολόγηση θα μπορούσε να απειληθεί εάν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη επιδεινωθεί και οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική επιβράδυνση.
Η υποβάθμιση του Βελγίου εντείνει τώρα ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες στη Γαλλία, καθώς οι οίκοι βάζουν στο στόχαστρο και τις οικονομίες του «πυρήνα».
Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, διαμήνυσε χθες ότι η υποβάθμιση από τη Standard & Poor's ενισχύει την ανάγκη για τους ηγέτες της χώρας να συμφωνήσουν άμεσα στον προϋπολογισμό για το 2012, μετά τη νέα αποτυχημένη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα.
Ο Βέλγος υπουργός τόνισε ωστόσο ότι ακόμη και μετά την υποβάθμιση, η χώρα του εξακολουθεί να έχει μία από τις πιο σταθερές αξιολογήσεις στην Ευρώπη, ενώ είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που κατάφερε να σταθεροποιήσει το χρέος της.
Την ίδια στιγμή, ο οίκος Fitch υποβάθμισε τις αξιολογήσεις του για οκτώ ιταλικές μεσαίου μεγέθους τράπεζες, επικαλούμενος το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης για τον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας, ενώ νωρίτερα ο ίδιος οίκος είχε υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις του για πορτογαλικές τράπεζες.
Όλη η Ευρώπη και ο πλανήτης περιμένουν με αγωνία, πλέον, το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, πράγμα που επιβεβαιώνει, άλλωστε, ποιοι είναι τα πραγματικά «αφεντικά» αυτού του κόσμου!
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011
 (Ανάλυση από την Iskra)

Δεν υπάρχουν σχόλια: