ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Τα στοιχεία διαψεύδουν ότι δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις !


Κουτσουρεμένο ευρώ; Ναι. Απλήρωτοι μισθοί και συντάξεις γιατί;

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ (gmosxos1@hotmail.com)

Η νέα συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που για ένα τρίμηνο θα πάει χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη, από την Παρασκευή ανέλαβε την ολετήρια εργολαβία της διάλυσης κάθε ψήγμα κοινωνικού κράτους που είχε απομείνει. Η συμμετοχή και μόνον του Σημιτικού  πρώην υπουργού Γιαννίτση, που πρώτος μετά την χούντα απεπειράθη την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν και οι πέτρες, προϊδεάζει  για το τι μας επιφυλάσσει η συγκυβέρνηση των κομμάτων του Μνημονίου.
Πρέπει να αναμένουμε επίταση της ψευδούς προπαγάνδας ότι αν δεν παίρναμε  την 6η δόση δεν θα πληρώνοντας μισθοί-συντάξεις. Θα το ακούσουμε κατ΄ επανάληψη από τους αργυρώνητους δημοσιογράφους των ΜΜΕ.
Γι αυτό ας έχουμε υπόψη μας τα παρακάτω:
Κατ’ αρχήν από το Σεπτέμβρη μας ανακοινώνουν ότι αν δεν πάρουμε την επόμενη δόση δε θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, μας λένε ότι εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα. Τώρα δόθηκε νέα παράταση για τις 15 Δεκέμβρη. Όλες αυτές οι συνεχείς αναβολές της εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων δείχνουν ότι πρόκειται μόνο για εκβιασμό ο οποίος επί δύο μήνες τώρα διαψεύδεται.
Τα λεφτά της δόσης 8 δις που περιμένουμε δεν πάνε σε μισθούς και σε συντάξεις! Αυτά εύκολα μπορούν να καλυφθούν, επειδή η καταβολή τους δεν εξαρτάται από τη δόση. Πρόκειται για περίπου 1,7 δις το μήνα, τα οποία καλύπτονται από τα έσοδα του προϋπολογισμού (αναμένεται με βάση προσχέδιο προϋπολογισμού να εισπραχθούν 12 δις τους επόμενους δύο μήνες ενώ οι δαπάνες για μισθούς συντάξεις θα είναι γύρω στα 4 δις και το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, δηλαδή και με κοινωνική ασφάλιση και λειτουργικά έξοδα, γύρω στα 8 δις όπως προκύπτει από το δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού) ή από την έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων του δημοσίου και μετάθεση υποχρεώσεων καταβολής τόκων και λήξεως των ομολόγων εσωτερικού (κυρίως προς φαρμακευτικές εταιρίες) που λήγουν το Δεκέμβριο. Επίσης (εντελώς λαϊκίστικα, αλλά ας ακουστεί) θα πρέπει να σκεφτούμε υψηλόμισθοι υπάλληλοι όπως ο κ. Προβόπουλος να μην πληρωθούν με ρευστό, αφού έχουν πάρει ως τώρα δεκάδες χιλιάδες ως μισθό αλλά να πληρωθούν με ομόλογα;
Γενικά με ένα ποσό γύρω στα 2 δις καλύπτονται όλες οι ανάγκες, ενώ θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι πέραν των «χαρατσιών» υπάρχουν ακόμη έσοδα τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί.
Η στήριξη μπορεί να γίνει με διαθέσιμα στοιχεία διότι από τις χρηματοδοτικές ανάγκες που διαπίστωνε η έκθεση του Ιουνίου της Ε.Ε για όλο το 4ο τρίμηνο απαιτούνται συνολικά 13 δις. Εκ των οποίων τα 3 είναι πληρωμές ομολόγων (εσωτερικού χρέους) και τα 7 δις αναλύονται σε 1,5 δις ενίσχυση τραπεζών, 2,5 δις ταμειακά αποθέματα και 3 δις μείωση του συνολικού ποσού των εντόκων γραμματίων που κυκλοφορούν,  δηλαδή στη μη ανανέωση κατά 3 δις εντόκων γραμματίων.
Το έλλειμμα (που περιλαμβάνει και πληρωμές τόκων, περάν αναγκών μισθών-συντάξεων, λειτουργικών δαπανών και άλλων δαπανών) υπολογίζεται 2,3 δις, εκ των οπίων οι μισθοί και οι συντάξεις είναι 1,7 δις περίπου.
Κάθε έλλειμμα μπορεί να καλυφθεί εύκολα με αναστολή πληρωμής ομολόγων εσωτερικού που λήγουν μετά τις 19 Δεκεμβρίου και καθυστέρηση στην καταβολή τόκων κοντά στο 1,5 δις περίπου.
Σε κάθε περίπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και με διάθεσή τους και στο κοινό όχι μόνο στις τράπεζες ή σε ειδικές περιπτώσεις, που δεν αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους και γενικότερα ανάγκες διαβίωσης, με έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας έναντι των υποχρεώσεων.
Άρα η χώρα δεν αντιμετωπίζει σε καμία περίπτωση πρόβλημα μη πληρωμής μισθών και συντάξεων το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου διότι οι προϋπολογιζόμενοι φόροι το διάστημα αυτό υπερκαλύπτουν τα ποσά των μισθών-συντάξεων. Άλλωστε τα νούμερα είναι ξεκάθαρα:
Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου (δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού) οι συνολικές καθαρές εισπράξεις του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 39,2 δις ευρώ περίπου όταν ο ετήσιος αναθεωρημένος στόχος είναι 51,6 δις ευρώ περίπου. Άρα αναμένονται έσοδα ύψους 12,4 δις ευρώ το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011.
Το ίδιο διάστημα για μισθούς και συντάξεις θα καταβληθούν από τον προϋπολογισμό 3,5  έως 4 δις ευρώ. Το νούμερο αυτό βγαίνει χοντρικά, καθώς συνολικά για το 2011 θα καταβληθούν 21,7 δις για μισθούς και συντάξεις σύμφωνα με το προσχέδιο του 2012.
Άρα, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το τελευταίο δίμηνο του έτους θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα -τριπλάσια-  των δαπανών για μισθούς και συντάξεις (ακόμα και αν τα έσοδα, όπως είναι αναμενόμενο, αποκλίνουν από τον στόχο των 12,4 δις για το τελευταίο δίμηνο του έτους).
Εδώ βέβαια δεν αναφερόμαστε σε μια σειρά από άλλα ανελαστικά έξοδα του κράτους (εκτός μισθών και συντάξεων) όπως τα έξοδα για κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια κτλ και καλά κάνουμε, διότι εκτιμούμε ότι αποκλείεται να μην μας χορηγηθεί η επόμενη δόση από την τρόικα.

(Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην δευτεριάτικη
 εφημερίδα της Πάτρας «ΡΕΠΟΡΤΕΡ»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: