"Τώρα μιλάει η πλατεία" γράφει το πανό των αγανακτισμένων στις 15-6-11. Κι αυτό ήταν απάντηση στην πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΠ, που δεν τόλμησε να ηγηθεί της παμπατραϊκής απεργίας. |
Έλαβε 54,87% και 10 έδρες στο 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο
Ολοκληρώθηκαν, αργά την νύχτα της Κυριακής 27-11-11 οι αρχαιρεσίες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας, για την ανάδειξη νέων οργάνων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επί 164 εγκύρων ψηφοδελτίων και ενός λευκού-άκυρου, οι παρατάξεις που συμμετείχαν έλαβαν τους παρακάτω ψήφους:
Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ έλαβε 90 ψήφους, ποσοστό 54,87%, λαμβάνοντας 10 έδρες στο ΔΣ, 2 στην ΕΕ και 1 στην ΓΣΕΕ, διατηρώντας την παντοδυναμία της στη διοίκηση του ΕΚΠ.
Η παράταξη ΤΑΣ (ΚΚΕ) πήρε 47 ψ., ποσοστό 28,65%, 5 έδρες στο ΔΣ και 1 στην ΕΕ.
Η παράταξη ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΣΕΑΜ) έλαβε 15 ψ., ποσοστό 9,14% και 1 έδρα στο ΔΣ
Η παράταξη ΔΑΚΕ (ΝΔ) έλαβε 9 ψ., ποσοστό 5,48% και 1 έδρα στο ΔΣ.
Η παράταξη ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ έλαβε 3 ψ., ποσοστό 1,82%.
Εκ των παραπάνω συνάγεται ότι η ΠΑΣΚΕ βγήκε πρώτη δύναμη στους ελεγχόμενους από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ αντιπροσώπους, όπως επί σειρά ετών επαναλαμβάνεται, αλλά τούτο δεν σημαίνει κιόλας ότι έχει αντίκρισμα σε επίπεδων εργαζομένων, αφού είναι διαπιστωμένο κατ’ επανάληψη ότι αυτοί της γυρίζουν την πλάτη σε κάθε κάλεσμα για κινητοποίηση.
Από την άλλη πλευρά η ΤΑΣ, παράταξη του ΚΚΕ, δεν πρόκειται να συνεισφέρει σε κινητοποιήσεις που θα καλέσει στο μέλλον το ΕΚΠ, όχι μόνον γιατί αυτό ελέγχεται με την πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ, αλλά κυρίως διότι η θέση της ΤΑΣ καθορίζεται από το ΚΚΕ, που έχει χαράξει διαχωριστική γραμμή.
Η Εργατική Ενότητα του ΣΕΑΜ, φαίνεται πως στην προσπάθειά της να αποκλείσει το σωματείο της ΜΙΣΚΟ με το οποίο συνεργάστηκε στο παρελθόν και ήταν σε συνακρόαση μέχρι πριν μια εβδομάδα, όχι μόνον άφησε ζωτικό χώρο στην ΠΑΣΚΕ, αλλά δεν κατόρθωσε κιόλας να καρπωθεί την έδρα του Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων, που στήριξαν οι εργαζόμενοι της ΜΙΣΚΟ.
Η ΔΑΚΕ, αν και πλειοψηφικό στις δημοσκοπήσεις το κόμμα της ΝΔ στο οποίο πρόσκειται παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Και αυτό δεν είναι άνευ σημασίας, σε ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το εργατικό κίνημα της Πάτρας βγαίνει τραυματισμένο από τις διαδικασίες, με τον αποκλεισμό αντιπροσώπων της ΜΙΣΚΟ, ενώ οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν από τις παρατάξεις ΣΕΑΜ, ΤΑΣ και ΠΑΣΚΕ απαξίωσαν τον θεσμό του συνδικαλισμού στα μάτια κυρίως του νέου κόσμου της εργασίας.
Εκείνο που δεν ανακοινώθηκε από την σημερινή ηγεσία του ΕΚΠ είναι ο μικρός αριθμός συνδικαλισμένων στα σωματεία της πόλης. Θα ήταν για παράδειγμα διαφωτιστικό να μαθαίναμε αυτοί οι ελεγχόμενοι αντιπρόσωποι που έλαβαν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη της Διοίκησης του ΕΚΠ, ποιον ακριβώς αριθμό εργαζομένων εκπροσωπούν;
Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο πρώην πρόεδρος Αντ. Καλής είχε ανακοινώσει το απογοητευτικό του 15%. Αυξήθηκε άραγε με την ανάληψη των ηνίων από τον νέο πρόεδρο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου