"Κράταμε να σε κρατώ" είναι το κοινό στοιχείο που τους ενώνει, παρά τον δικομμματικό καυγά τους. |
Ο Πρωθυπουργός με αβάντα την ψήφο εμπιστοσύνης διαπραγματεύεται με Αντ. Σαμαρά δικομματική, Μνημονιακού χαρακτήρα, συγκυβέρνηση σε συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο
Σε ιδιότυπο αγώνα δολιχοδρομίας και με ετάπ ξεχωριστά από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση των επιτελείων του Μνημονιακού μπλογκ όλη την ημέρα σήμερα, ενώ στις 7.40 μ.μ. ανακοινώθηκε από την Προεδρία ότι στις 8.30 θα γίνει συνάντηση των Παπανδρέου-Σαμαρά παρουσία του Προέδρου Παπούλια.
Το πολιτικό ζατρίκιο που εξελίσσεται φαίνεται να θέτει εκτός μοιράσματος της εξουσίας τον Καρατζαφέρη, που με διαδοχικές πολιτικές κωλοτούμπες εκτέθηκε στην κατηγορία του μικρομεγαλισμού.
Στα σημεία φαίνεται να κερδίζει ο Γ. Παπανδρέου, που επιμένει κατά προτροπή του διδύμου Μέρκελ-Σαρκοζί, στην συγκρότηση κυβέρνησης Μνημονιακού χαρακτήρα, εκμεταλλευόμενος την πίεση που υφίσταται από κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Αντ. Σαμαράς.
Και όχι μόνον. Φυγόκεντρες πιέσεις δέχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο εσωτερικό του κόμματος. Από την περασμένη Πέμπτη, λίγο πριν ο Αντ. Σαμαράς πρότεινε υπηρεσιακή κυβέρνηση, φιλελεύθεροι και καραμανλικοί του κόμματος υπέγραψαν κείμενο της Βάσως Παπανδρέου για συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας». Εάν δεν είχε ανακοινωθεί παρόμοια πρόταση από τον Αρχηγό, στην ΝΔ θα είχε ανοίξει μέγα θέμα, καθώς Μητσοτάκης, Σπηλιωτόπουλος, Χατζηδάκης και Αντώναρος πρόλαβαν τον Αντ. Σαμαρά.
Ωστόσο στελέχη από αυτή την τάση κατηγορούν τον Αντ. Σαμαρά για στείρα άρνηση, μετά την διακοπή κάθε συζήτησης για κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας. Σε περίπτωση δε που ο Αντ. Σαμαράς βρει φόρμουλα για μην ψηφίσει την δανειακή σύμβαση, αναμένεται το φιλελεύθερο και καραμανλικό μπλογκ να κάνει πάλι την εμφάνισή του, χωρίς βέβαια να παρεκκλίνει από την κομματική γραμμή. Προς το παρόν ο Αντ. Σαμαράς σε εσωκομματικό επίπεδο φαίνεται να διατηρεί την πρωτοβουλία κινήσεων αποδεχόμενος την πρόσκληση Παπούλια, την οποία άλλωστε προκάλεσε εμμέσως.
Στον αντίποδα του αντίπαλου δολιχοδρόμου, πρόταση εξ επτά σημείων καταθέτει ο Γ. Παπανδρέου, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτήσεων της Τρόικας και αποκλείει άμεση προσφυγή στις κάλπες, κάτι που απαιτούν συνολικά και τα τρία κόμματα της Αριστεράς.
ΤΑ ΕΠΤΑ ΣΗΜΕΙΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο Γ. Παπανδρέου προσδιόρισε τα 7 βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα, θέτοντας ένα ασαφές πλαίσιο χρονοδιαγράμματος:
- Η Ελλάδα θα κάνει όσα πρέπει για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.
- Να δηλωθεί ότι το πακέτο που συμφωνήθηκε θα έχει ευρύτερη στήριξη, προφανώς και από την ΝΔ, καθώς δεν φθάνει αυτή των προθύμων Ντόρας και Λάος .
- Η ψήφος εμπιστοσύνης να είναι εντολή για διαμόρφωση ευρύτερης κυβέρνησης.
- Διασφαλίζεται η εκταμίευση της έκτης δόσης.
- Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο δανειακό πρόγραμμα που θα ψηφιστεί με 180 ψήφους, έτσι ώστε, ο Γ. Παπανδρέου να αποφύγει νομικές συνέπειες στο μέλλον, να κυρωθεί ως διεθνής σύμβαση η δανειακή σύμβαση, κάτι που δεν έγινε με τα δυο Μνημόνια και να βγει αθώος, αφού και η ΝΔ θα καλύψει εμμέσως τις ευθύνες του για την αντισυνταγματική εκτροπή. Παράλληλα η Τρόικα διασφαλίζει τα κέρδη της από ενδεχόμενον, στο μέλλον, χαρακτηρισμό ως επαχθούς του ελληνικού χρέους. Που σημαίνει ολοσχερή παραγραφή του μετά από προσφυγή στα διεθνή όργανα
- Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για το PIS (συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα).
- Ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες έως τις αρχές του 2012.
- Όλο αυτό το πακέτο να εγκριθεί από τον λαό, τον ερχόμενο Μάρτη, αφού βεβαίως θα κληθούν οι ψηφοφόροι εκ των υστέρων να δώσουν την ψήφο τους.
ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε συνάντηση με Σαμαρά από νωρίς το πρωί. Ο Αντ. Σαμαράς στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Κ. Παπούλια και ζήτησε άμεση παραίτηση Παπανδρέου και ορισμό κυβέρνησης μεταβατικού χαρακτήρα με σκοπό τις εκλογές σύντομα. Στο Υπουργικό Συμβούλιο που προκάλεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, που πάντως θα είναι πολιτική και με επικεφαλής από τον ευρύτερο χώρο που πρόσκειται στο κόμμα του, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο των εκλογών.
Μάλιστα η Α. Διαμαντοπούλου, διερμηνεύοντας τον Γ. Παπανδρέου και εκφράζοντας το κλίμα που επικράτησε εντός του Υπ. Συμβουλίου είπε εάν δεν συμφωνούν οι δύο αρχηγοί, τότε παραμένει η κυβέρνηση και αύριο Δευτέρα, το πρωί, ο Γ. Παπανδρέου συναντιέται με τους εταίρους και την Τρόικα στις Βρυξέλες.
Με άλλα λόγια ο Γ. Παπανδρέου παραμένει φεύγοντας και φεύγει παραμένοντας για να διασφαλιστεί η προσωπική σωτηρία των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την λαϊκή κατακραυγή, που μπορεί να εκφραστεί στις κάλπες και που την απεύχονται ως ο διάβολος το λιβάνι!
Τόσο απλά έθεσε τα πράγματα η Άννα Διαμαντοπούλου, σαν να μην πέρασε ούτε μια ώρα από την π. Δευτέρα που ο Πρωθυπουργός, με την άστοχη κίνησή του για δημοψήφισμα, γκρέμισε τα χρηματιστήρια του Κόσμου και απείλησε την ενότητα της Ευρωζώνης.
Κι ενώ ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι δεν συνομιλεί με τον Γ. Παπανδρέου και δήλωσε προστάτης των θεσμών, πρότεινε έμμεσα στον Πρόεδρο Παπούλια να διερευνήσει ενδεχόμενο συνάντησης των τριών ανδρών, αποκλείοντας οποιαδήποτε συμμετοχή του κωλοτούμπα Καρατζαφέρη.
Φυσικά και πάλι αποκλείστηκε η προσφυγή στις κάλπες, που θα έβγαζε κυβέρνηση με νωπή εντολή και αυξημένο κύρος, προκειμένου με αυτά τα εφόδια να αντιμετωπίσει τις ολετήριες απαιτήσεις της κυρίας πρώην χορεύτριας των καμπαρέ του Βερολίνου και του ερωτύλου Γάλλου ομολόγου της. Ηγετών της σημερινής Ε.Ε. δηλαδή, που ο μέγας εμπνευστής της ευρωπαϊκής πολιτικής ολοκλήρωσης Ζακ Ντελόρ, χαρακτήρισε ανάξιους των περιστάσεων που πλήττουν συνολικά την Κοινότητα.
Τέλος έως την ώρα που σύρονται στην οθόνη του υπολογιστή μου αυτές οι γραμμές, η διαδικασία της συνάντησης των τριών ανδρών βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι σε επιφυλακή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου