ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Θετικά μηνύματα για την ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων

Με γραπτή δήλωση, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για τη διαφορά Ελλάδας πΓΔΜ, χαιρετίζει θερμά την αναγγελία των πρωθυπουργών των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος και συγχαίρει τα μέρη «για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς».


«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, με ενθαρρύνει η αφοσίωση και των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη αμοιβαίων οφελών για όλους τους πολίτες τους μέσω της δημιουργίας μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ως βάσης για εντατική συνεργασία σε όλους τους τομείς», αναφέρει στη δήλωσή του ο διεθνής μεσολαβητής.

Θετικά είναι τα μηνύματα από Ευρωπη και ΝΑΤΟ, μετά την ανακοίνωση του περιεχομένου της συμφωνίας που σχεδόν ταυτόχρονα αποκάλυψαν οι δύο πρωθυπουργοί σε Αθήνα και Σκόπια.

Φ. Μογκερίνι: Ικανοποίηση για την επίτευξη της “ιστορικής συμφωνίας”

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.

Στην ανακοίνωσή τους, η Φ. Μογκερίνι και ο Γ. Χαν συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», η οποία όπως τονίζουν, θα συμβάλει στην «μεταμόρφωση» ολόκληρης της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

«Αυτό το επίτευγμα ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών και τα επιτελεία τους, αλλά πρώτα από όλα ανήκει στους πολίτες και των δύο χωρών και της Ευρώπης συνολικά» αναφέρουν οι Φ. Μογκερίνι και Γ. Χαν.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την αιγίδα των Η.Ε. και η διαμεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Mάθιου Νίμιτς, μαζί με την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ, αποτελούν σαφή απόδειξη της δύναμης που έχει η πολυμερής διπλωματία, ο διάλογος, ο σεβασμός και η βούληση για εξεύρεση λύσεων όπου κερδίζουν όλες οι πλευρές (win-win), ακόμα και για τα πιο δύσκολα θέματα», τονίζουν οι δύο ευρωπαίοι επίτροποι και υπογραμμίζουν ότι έχει ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιριών», το οποίο πρέπει η ΕΕ να εκμεταλλευτεί.

Συνεχίζοντας, οι δύο επίτροποι επισημαίνουν ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, παραμένει η ισχυρότερη σταθεροποιητική δύναμη για την περιοχή» και καλούν το Συμβούλιο της ΕΕ να υιοθετήσει τη σύσταση της Επιτροπής, να ξεκινήσει με την πΓΔΜ, διαπραγματεύσεις προσχώρησης εντός του μηνός. Τονίζουν ότι αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο ως αναγνώριση των σημαντικών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της πΓΔΜ, αλλά και για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας προς όφελος και των δύο χωρών, της περιοχής και της Ευρ. Ένωσης στο σύνολό της.

«Η ΕΕ ενθάρρυνε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις από την αρχή. Τώρα θα συνοδεύσουμε τα επόμενα βήματα, με όλα μας τα μέσα, στο ίδιο πνεύμα διαλόγου για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση της Φ. Μογκερίνι και του Γ. Χαν.
  Τουσκ: Συγχαρητήρια σε Τσίπρα και Ζάεφ για τη συμφωνία

Συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ έστειλε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
«Χάρη σε σας το απίθανο γίνεται πιθανό» έγραψε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι ελπίζει για το καλύτερο.

Τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας χαιρετίζει το ΝΑΤΟ

Τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Χαιρετίζω θερμά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ για την επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Αυτή η ιστορική συμφωνία αποδεικνύει την πολυετή υπομονετική διπλωματία και την προθυμία αυτών των δύο ηγετών να λύσουν μια διαμάχη που επηρέασε την περιοχή για πολύ καιρό» αναφέρει ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ και συνεχίζει καλώντας «τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που επετεύχθη από τους δύο ηγέτες».

«Αυτό θα θέσει τα Σκόπια σε πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια», καταλήγει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: