ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Κυβερνητικό καλειδοσκόπιο της 31/5/2017



Για το χρέος (σημεία από την ομιλία του Ευ. Τσακαλώτου)

 Aυτό το οποίο ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφήνεια στο θέμα του χρέους. Και αυτή η σαφήνεια δεν υπήρξε στο τραπέζι του EG της 22ας Μαΐου. Οι επενδυτές χρειάζεται να γνωρίζουν με ποιον τρόπο η Ελλάδα πρόκειται να ανταποκριθεί απέναντι στο χρέος της βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Άρα είναι απολύτως κρίσιμο για την ανάπτυξη η ύπαρξη σαφήνειας. Και αυτό είναι που ζητάμε να γίνει στο Εurogroup του Ιουνίου.


Από ποιον ζητώ αυτή την σαφήνεια; Από το ΔΝΤ το οποίο στο τελευταίο Eurogroup θεώρησε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί για το χρέος αλλά και αυτά που πρόκειται να ληφθούν δεν είναι ικανά για την βιωσιμότητα του χρέους. ο ΔΝΤ υποσχέθηκε να συμμετέχει στο πρόγραμμα το 2015. Τώρα βρισκόμαστε στο 2017, δύο χρόνια μετά και με 14 μήνες να απομένουν μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα. Μου φαίνεται ότι είναι πια ώρα για το ΔΝΤ να αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει και τι κατά τη γνώμη του χρειάζεται να γίνει.

Εάν η Γερμανία και η Ολλανδία θεωρούν ότι το ΔΝΤ είναι ένας εξαιρετικός θεσμός, ο οποίος γνωρίζει πολύ περισσότερα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε πολλά θέματα, τότε σίγουρα πρέπει να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό με το ΔΝΤ και την τεχνογνωσία που διαθέτει πάνω στο θέμα του χρέους.

Ποια είναι η άποψη της ΕΚΤ; Πιστεύει ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων που συζητήθηκε στο EG, δύο εβδομάδες πριν, ήταν αρκετό για την βιωσιμότητα του χρέους, ή όχι;


Για το ΔΝΤ (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Το ΔΝΤ θα πρέπει είτε να αποδεχθεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, κάνοντας μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, είτε θα πρέπει να πει ότι παραμένει πλέον ως τεχνικός σύμβουλος και δεν τίθεται κανένα θέμα συμμετοχής του με χρηματοδότηση. Δεν γίνεται να συνεχίζεται αυτή η συζήτηση επ’  αόριστον. Έχουν περάσει χρόνια όπου το ΔΝΤ βρίσκεται σε μια κατάσταση μη απόφασης. Νομίζουμε ότι πλέον έχει φτάσει η ώρα για να πάρει την τελική του απόφαση, δεν γίνεται να περιμένουμε.

Από τον Δ. Τζανακόπουλο: - Η συζήτηση που γίνεται στο διεθνές περιβάλλον, σε σχέση με το ελληνικό χρέος, είναι πολύ πιο μπροστά από τη συζήτηση στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Δηλαδή, αυτά τα οποία, αυτή τη στιγμή, εμείς διεκδικούμε και αυτά για τα οποία διαπραγματευόμαστε, είναι πολύ πιο μπροστά από οτιδήποτε θα ονειρευόταν ή θα ήθελε ή θα επεδίωκε ποτέ η Νέα Δημοκρατία, η οποία  –όχι πριν από λίγα χρόνια, πριν από λίγο καιρό- έλεγε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και το μόνο το οποίο χρειάζεται είναι ένα πιστοποιητικό βιωσιμότητας για να βγει στις αγορές.

- Από τη δική μας μεριά θεωρούμε ότι το ζήτημα του χρέους έχει εθνικό χαρακτήρα. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.



Για τη συνεδρίαση του Eurogroup (σημεία από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου)

- Μια πρόταση, η οποία εξασφαλίζει μια συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, είναι προφανώς μια βάση για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση.  Εμείς  δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια πρόταση, η οποία δεν θα δίνει καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία.

- Στο Eurogroup της 22ας Μαΐου προτάθηκαν κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία  δεν ήταν αρκετά για το ΔΝΤ. Και από τη δική μας πλευρά είπαμε ότι από τη στιγμή που δεν επιλύεται το πρόβλημα συνολικά, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτή τη λύση

- Η δόση συνδέεται με την τεχνική συμφωνία, δηλαδή με τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεν υπήρξε κανένα θέμα. Όπως είπαμε και στο προηγούμενο Eurogroup, η συζήτηση δεν αφορούσε ούτε την εκταμίευση της δόσης, ούτε πολύ περισσότερο την τεχνική συμφωνία, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή. Η όλη συζήτηση αφορά το ελληνικό χρέος. Δεν υπάρχει θέμα δόσης.



Διάψευση ΥΠΟΙΚ για παράταση  προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων

Σημερινά δημοσιεύματα για παράταση της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων διαψεύδονται. H προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων λήγει στις 30 Ιουνίου και δεν θα δοθεί καμία παράταση. Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορολογούμενους να αξιοποιήσουν το χρόνο που απομένει και να εκπληρώσουν εγκαίρως την υποχρέωσή τους


36 νέα έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας (ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης)

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 30 νέα έργα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικής δημόσια δαπάνης 12,5 εκατ. ευρώ και άλλα 6 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ύψους 3 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν σημαντικές υποδομές στο περιβάλλον, στις συγκοινωνίες, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Δείτε εδώ για περισσότερα.


Για την ανάπτυξη (σημεία από την ομιλία του Αλ. Χαρίτση στο συνέδριο του Economist)
  
Τα στοιχεία των τελευταίων μηνών, όπως η μεγάλη αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή, στις εξαγωγές και στο λιανεμπόριο, μαρτυρούν τη συσσωρευμένη αναπτυξιακή δυναμική, ενώ η θεαματική αύξηση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων το 2016 έναντι της προηγούμενης χρονιάς, αποδεικνύει τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Κινηθήκαμε από την πρώτη στιγμή με δύο στόχους. Να διοχετεύσουμε επαρκή ρευστότητα στην οικονομία ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση αποεπένδυσης των προηγούμενων ετών. Να ωθήσουμε την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, με κυριότερο το ιδιαίτερα μορφωμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και που  κατευθύνει την παραγωγή σε ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τους στόχους αυτούς υπηρετούμε συντονισμένα με όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία – τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, τα καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία που αναπτύξαμε, τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο – αλλά και με μεγάλες θεσμικές πρωτοβουλίες που διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.


Για την ΠΓΔΜ (σημεία από τις κοινές δηλώσεις Ν. Κοτζιά-Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Κροατίας, D. I. Stier)

 Για τη βόρεια, φιλική μας γείτονα, αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σήμερα είναι η ενότητά της, η ακεραιότητά της, η σταθερότητά της, καθώς και το ότι όλοι οι γείτονές της και τα κράτη που ενδιαφέρονται ή σχετίζονται μαζί της, πρέπει να συμβάλλουν ώστε να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια τη χώρα.
Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας. Γνώμη μας είναι  ότι η λύση του ονοματολογικού με τρόπο δημιουργικό και δημοκρατικό, θα συμβάλλει και θα διευκολύνει τη μελλοντική πορεία αυτής της χώρας. Μόλις πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα Κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο, θα καλέσω τον καινούργιο συνάδελφό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Dimitrov, να έρθει στην Αθήνα και να εξετάσουμε τρόπους για να εντείνουμε τη συνεργασία μας, αλλά και για να ξεπεράσουμε δημιουργικά και μέσα σε κουλτούρα δημοκρατικής συναίνεσης, όποια προβλήματα κουβαλάμε από το παρελθόν. Εμείς θέλουμε τη γείτονά μας, να τη βγάλουμε από τη φυλακή όπου έβαλε τον εαυτό της και να κατανοήσει ότι στοιχείο της ευρωπαϊκής κουλτούρας είναι η πολιτική συναίνεσης και συμβιβασμών, τόσο στην εσωτερική πολιτική ζωή, όσο και στη γειτονιά μας. Έχω μια ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, να αναπτύξουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πολλαπλασιάζονται, να βρούμε και να αναπτύξουμε κι άλλες περιοχές συνεργασίας.



Για τη διαρροή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τους συμβασιούχους ΟΤΑ (από τον χαιρετισμό του Κ. Πουλάκη σε εκδήλωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου)

Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πρέπει να προφυλάξει και το ίδιο το κύρος και το ρόλο του ως ένα από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, ώστε να μην επιτρέπει και την ελάχιστη ακόμα, έστω και άδικη, υπόνοια ότι κρίνει και κινείται με εξωνομικά και εξωδικαστικά κριτήρια και κίνητρα.
Το σκεπτικό και το διατακτικό της απόφασης, όταν αυτή γίνει επισήμως γνωστή, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο, το οποίο θα φροντίσει για την επίλυση του υπαρκτού κοινωνικού προβλήματος, με σεβασμό στα όρια που θα θέτει η κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου για τους μαθητές του Ρεθύμνου (σημεία από τη συνέντευξη του Κ. Γαβρόγλου)

- Η Δικαιοσύνη είναι ένα ζωντανό σύστημα και εδώ μπορεί ο Νόμος να λέει ό,τι λέει, αν και υπάρχει σαφέστατη διάταξη στο Νόμο που αποποινικοποιεί τέτοιες δραστηριότητες, αλλά υπάρχει θέμα νοοτροπίας. Τέτοιου είδους ενέργειες, που εμένα με σοκάρουν, ότι εκπαιδευτικός, διευθυντής προχωράει σε τέτοιες ενέργειες, είναι καταδικαστέες και εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά και κοινωνικά.

- Τα παιδιά αυτά καλό είναι να αναλογιστούν το συνολικό κλίμα, να καταλάβουν τι έγινε, χωρίς κακία κι εκδικητικότητα να πάμε ένα βήμα παρακάτω, ξέροντας ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι απολύτως αντίθετο σε τέτοιου είδους αυταρχισμούς. Δείτε εδώ για περισσότερα.


Για την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με το Αττικό (από την ανακοίνωση του Νοσοκομείου)

Για λόγους διαφάνειας και διασφάλισης του Δημοσίου Συμφέροντος, έχουν θεσμοθετηθεί και λειτουργούν Επιτροπές για την αξιολόγηση των προσφορών. Στις Επιτροπές αυτές συμμετέχουν μετά από κλήρωση υπάλληλοι όλων των Υπηρεσιών του Νοσοκομείου και η συμμετοχή σε αυτές είναι μέρος των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.
Σχετικά με το ότι το Αττικόν «είναι ένα Νοσοκομείο που δεν μπορεί να βάλει κλιματισμό στα ΤΕΠ» ας φρόντιζε η ΠΟΕΔΗΝ, πριν προχωρήσει σε ανυπόστατες καταγγελίες, να πληροφορηθεί ότι υπάρχουν εγκατεστημένες ψυκτικές μονάδες στο Αττικό που καλύπτουν τις ανάγκες όλου του Νοσοκομείου και των χώρων των ΤΕΠ. Δεδομένου ότι ο εξοπλισμός αυτός είναι σχετικά παλαιός, εγκαίρως είχε ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια τεσσάρων νέων πύργων ψύξης συνολικής αξίας 360.000€ που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλου του Νοσοκομείου. Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου (από την ανακοίνωση  του Υπουργείου Υγείας)

Την πρωτοβουλία του να αναλάβει το υπουργείο Υγείας τον διυπουργικό συντονισμό για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει πλέον ζωτική ανάγκη αλλαγής κλίματος στην εφαρμογή του νόμου καθώς το κάπνισμα αποτελεί τον 1ο παράγοντα κινδύνου για την υγεία ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό παθητικών καπνιστών. Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά και προσβάλλει τη χώρα διεθνώς και  τόνισε ότι η εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων σε συνδυασμό με την έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας μέσω της ΠΦΥ είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας που απαιτεί επιστημονική, κοινωνική και πολιτική συστράτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: