ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Πώς θα θέλατε το πογκρόμ σας, παρακαλώ; Θεσμικό ή hardcore παρακρατικό;

Χωρίς λόγια...

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΡΑΤΑΚΟΥ
(Από www.rednotebook.gr)

Ένας νεαρός Ιρακινός κατέληξε το μεσημέρι της Κυριακής στον Ευαγγελισμό, έπειτα από επίθεση που δέχθηκε τα ξημερώματα της ίδιας μέρας στο κέντρο της Αθήνας από ομάδα 5 ατόμων με μηχανές. Είναι η πρώτη δολοφονική επίθεση σε μετανάστη που καταγράφεται εξαρχής στον κυρίαρχο δημόσιο λόγο ως ρατσιστική και δεν «διερευνώνται τα αίτια». Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει στα δελτία των 8 να ακούμε για «συμπλοκές μεταξύ αγνώστων» με θύματα μετανάστες και για «ενέργειες αγανακτισμένων κατοίκων».
Θα ήθελα να μπορώ να σοκαριστώ από την είδηση. Με τον τρόπο που σοκάρεσαι από κάτι τραγικό και αναπάντεχο μαζί. Μόνο που η δολοφονία αυτού του νεαρού δεν είχε τίποτε το αναπάντεχο. Ήταν ένα έγκλημα που είχε προαναγγελθεί και ένα έγκλημα προμελετημένο. Και καμία δικαιοσύνη, ας είμαστε ρεαλιστές, δεν πρόκειται να αποδοθεί γι’ αυτή τη δολοφονία από μια πολιτεία που συστηματικά καλλιεργεί το ρατσιστικό μίσος - όσα «απαραίτητα» και να λέγονται από επίσημα χείλη. Είναι χαρακτηριστικό, αποκαλυπτικό, ότι 5 αναβάτες κυκλοφορούσαν στο σφιχτά αστυνομευόμενο κέντρο για ώρα ασκώντας τρομοκρατία (είχαν προηγηθεί άλλες 2 επιθέσεις) χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς.
Τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενες τη συνθήκη της κρίσης και την απουσία μεταναστευτικής πολιτικής που να δίνει προοπτική στο σύνολο της κοινωνίας -Έλληνες και μετανάστες-, οι οργανωμένες ομάδες νεοναζί που δρουν παρακρατικά ενέτειναν τη δράση τους, κατάφεραν στρατολογήσεις και ο πολιτικός τους φορέας αύξησε την εκλογική του επιρροή σε βαθμό να γίνει κοινοβουλευτικό κόμμα. Η εγκληματική τους δράση έχει και επίσημα πια χορηγό.
Αργά (;) αλλά σταθερά οι ρατσιστικές επιθέσεις βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη. Τι γινόταν/εται εντωμεταξύ στην «κοινή γνώμη»; Στο σημαντικό εκείνο κομμάτι της κοινωνίας που «παίρνει γραμμή» απ’ ό,τι σχηματικά αποκαλούμε δελτία των 8, αλλά περιλαμβάνει και μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και γνωστά διαδικτυακά θινκ τανκ; Θα ξεχωρίσω τρεις σταθμούς, τρεις μόνο από τις περιπτώσεις, όπου ο κυρίαρχος λόγος, πολιτικός και δημοσιογραφικός, υιοθέτησε τα ρητορικά σχήματα του ακροδεξιού, ρατσιστικού λόγου - υιοθέτησε το περιεχόμενο και αναβάθμισε το λεξιλόγιο. Η πρώτη είναι η απεργία πείνας των μεταναστών το χειμώνα του 2011. Η δεύτερη είναι η διαπόμπευση οροθετικών ιερόδουλων φέτος την άνοιξη και η τρίτη είνα βέβαια ο «Ξένιος Δίας».
Στην τρίτη θέλω να σταθώ περισσότερο, γιατί είναι εν εξελίξει και γιατί στην πράξη της, που διεξάγεται θεσμικότατα, ερχόμαστε όσο πιο κοντά γίνεται (προς το παρόν…) σ’ αυτές τις «άλλες» εποχές για την Ευρώπη, τα πεπραγμένα των οποίων οι αστικοί θεσμοί, εγχώριοι και υπερεθνικοί, έχουν καταστατικά καταδικάσει. Η είδηση που μας έρχεται από τον Ξένιο Δία είναι: «Χωρίς χαρτιά ο ένας στους τέσσερις μετανάστες». Δηλαδή, 5.520 άνθρωποι [1] προσήχθησαν με κριτήριο το χρώμα του δέρματός τους(!) πέρα από κάθε έννοια και εφαρμογή Δικαίου και 1.840 που βρέθηκαν άνευ εγγράφων [2] θα σταλούν σε αποθήκες ανθρώπων ως γυμνές ζωές [3].
Κι ύστερα ξημέρωσε Κυριακή, και η ελληνική κοινωνία άκουγε στα δελτία τις λέξεις «ρατσιστικός» και «φόνος» μαζί, αφού είχε ακούσει τον Ξένια Δία να αναγγέλλεται από τον υπουργό ΠροΠο - όχι τον υπουργό Τουρισμού.
___________________
[1] 3 στους 4. Σύμφωνα με το tovima.gr, οι προσαχθέντες ανέρχονται σε 7.361.
[2] Διεθνώς, ο όρος που έχει αντικαταστάσει το “illegal” στη βιβλιογραφία είναι “undocumented”. Η απόδοση δική μου.
[3] Giorgio Agamben, Homo sacer, Η κυρίαρχη εξουσία και γυμνή ζωή, μτφρ. Π. Τσιάμουρης, εκδ. Scripta, 2005. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: