ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Η κατοχική κυβέρνηση άρχισε από τους Δήμους την στάση πληρωμών!

Από την σημερινή συνέντευξη στο δημαρχείο Πατρέων.

«Ούτε δημοτικός φωτισμός θα ανάβει, ούτε η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται»  λέει ο δήμαρχος Πατρέων
 ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ κυβερνητικής απόφασης να περικόψει από το Δήμο Πατρέων και από όλους τους Δήμους της χώρας, επιπλέον τακτικούς πόρους, ο δήμαρχος Γιάννης Δημαράς δήλωσε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε αδυναμία και συνεπεία αυτής «ούτε δημοτικός φωτισμός θα ανάβει, μήτε αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται». Χαρακτήρισε κατοχική την συγκυβέρνηση της εσωτερικής Τρόικας Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη και ξεκαθάρισε ότι η περικοπή 680 χιλ. ευρώ, ήτοι 29% των πόρων που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο Δήμος, ουσιαστικά ισοδυναμεί με κυβερνητική απόφαση εσωτερικής στάσης πληρωμών που αρχίζει από τους Δήμους.
Τα παραπάνω ενημέρωσε  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Μετά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση, να περικόψει 680.000 ευρώ το μήνα, από τον Δήμο Πατρέων, το 29% δηλαδή από τους πόρους που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο Δήμος, η κατάσταση έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια.
Η κυβέρνηση λειτούργησε σαν μια κατοχική κυβέρνηση και φαίνεται ότι έχει σχεδιάσει να μετατρέψει σε κατοχικούς και τους Δήμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Με αυτή την απόφαση για τις νέες περικοπές βάζουν ταφόπλακα στη λειτουργία των Δήμων και εξηγώ γιατί.
Ο Δήμος της Πάτρας, μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού, χρειάζεται 3.390.000 ευρώ το μήνα. Το κράτος, για τη λειτουργία του τρίτου Δήμου της χώρας, του Δήμου Πατρέων, δίνει 1.256.000 ευρώ, οι δημότες, από τα δημοτικά τέλη, δίνουν 1.500.000 ευρώ, και από όλες τις άλλες πηγές, ο Δήμος προσπαθεί να συγκεντρώσει 330.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει, ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε πλέον, ούτε τη μισθοδοσία του προσωπικού!
Αυτή τη στιγμή, ως Δήμος, έχουμε έναν προϋπολογισμό μειωμένο κατά 50% από εκείνον του 2010 και έχουμε μειώσει τις ελαστικές δαπάνες κατά 83%.
Για την εκτέλεση αυτού του προϋπολογισμού χρειαζόμαστε 9,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4.020.000 ευρώ είναι οι ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή η μισθοδοσία του προσωπικού, τα καύσιμα, η δόση των δανείων που είχε πάρει η προηγούμενη δημοτική Αρχή (τις οποίες δόσεις αν δεν πληρώσουμε αφαιρούνται από το 1.256.000 ευρώ που μας δίνει το κράτος), τα ενοίκια και οι λογαριασμοί των τηλεφώνων.
Πλέον αυτών των 4 εκατ. ευρώ, χρειαζόμαστε κονδύλια για τα ανταλλακτικά των απορριμματοφόρων, των μηχανημάτων και γενικά των αυτοκινήτων του Δήμου, χρειαζόμαστε υλικό για να κλείνουμε λακκούβες κλπ., τα οποία κονδύλια δεν υπάρχουν με τις περικοπές που έγιναν.
Η κυβέρνηση, ουσιαστικά, άρχισε τη στάση πληρωμών από τους Δήμους. Αν δεν είχαμε προβλέψει, να διατηρούμε ένα μικρό περιθώριο πληρωμών, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, δεν θα υπήρχαν χρήματα για τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Ήδη ενημέρωσα τους εργαζόμενους για την εξέλιξη αυτή. Χθες ενημέρωσα και την Οικονομική Επιτροπή, λέγοντας ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που πλέον μιλάμε για κλείσιμο του Δήμου, αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Με αυτές τις περικοπές δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ούτε τις κοινωνικού χαρακτήρα δομές, σε μια περίοδο δύσκολη για τους δημότες μας που έχουν ανάγκη από την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής.

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα προγραμματιστεί Δημοτικό Συμβούλιο, θα ενημερώσω φορείς και βουλευτές και θα προτείνω στο Σώμα, εν όψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου (το οποίο εκτιμώ ότι έπρεπε να έχει οριστεί νωρίτερα, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης) να λειτουργήσει η πόλη από την ημέρα της συνεδρίασης και μετά και  μέχρι το Συνέδριο, όπως θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο, αν δεν ανατραπεί η απόφαση περικοπής των 680.000 ευρώ το μήνα.
Γιατί χωρίς να έχουμε τα χρήματα για τα άμεσα λειτουργικά έξοδα, ούτε δημοτικός φωτισμός θα ανάβει, ούτε η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται, ούτε όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία μιας πόλης θα υπάρχουν, κι αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά από την σύσταση των Δήμων έως σήμερα.
Θα επιδιώξω να έχω επικοινωνία και με τους άλλους Δημάρχους των μεγάλων πόλεων, πριν από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Πιστεύω, ότι όλοι οι Πατρινοί θα καταλάβουν, ότι πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί, γιατί οι συνεχείς περικοπές, από τη ΣΑΤΑ αρχικά, που είναι για τα έργα, και από την οποία, για το 2012, δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ, και τώρα το «ψαλίδι» των 680.000 ευρώ από τις τακτικές επιχορηγήσεις, είναι περικοπές ταφόπλακας για το Δήμο μας. 
Κατά την εκτίμησή μου η τελευταία περικοπή στις τακτικές επιχορηγήσεις, έγινε για να δοθούν τα προνοιακά επιδόματα και να μην μείνουν 100.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα, χωρίς τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Έδωσε δηλαδή χρήματα η κυβέρνηση στους Δήμους για να τα μεταβιβάσουν στους δικαιούχους, και τα έκοψε από την τακτική επιχορήγηση. Ουσιαστικά δηλαδή και τα προνοιακά επιδόματα τα πλήρωσαν οι Δήμοι και όχι η κυβέρνηση ως όφειλε.
Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αν και επί ενάμιση χρόνο, διαχειρίζεται μια φτώχεια και έχει φορτωθεί όλα τα λάθη και τις αμαρτίες του παρελθόντος (δάνεια, συγχωνεύσεις 13 νομικών προσώπων κλπ.) επιμένει όμως, γιατί η κοινωνία την επέλεξε και όχι τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, τα οποία οδήγησαν την κατάσταση εδώ που είναι σήμερα.
Θα αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, διότι αν δεν ανακληθεί αυτή η περικοπή, που είναι 60% επιπλέον των προηγούμενων περικοπών, ο Δήμος θα πάψει να λειτουργεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: