ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Θ. Καρπής στο attacktv.gr: Οδηγούμαστε σε κοινωνική έκρηξη

Στα όρια της διάλυσής της η τοπική αυτοδιοίκηση.


SOS εκπέμπουν οι δήμοι της Δ. Ελλάδας, που είναι αποφασισμένοι να κλείσουν - Έκτακτη γενική συνέλευση για τη δραματική τους κατάσταση την Τρίτη

Eπί... ποδός πολέμου βρίσκονται όλοι οι δήμοι της χώρας -αναφέρει σήμερα το πατραϊκό πόρταλ attacktv.gr-  αντιδρώντας στις δραστικότατες περικοπές που επιβάλλει στις χρηματοδοτήσεις τους η κυβέρνηση, πιστή σε μια μνημονιακή λογική, που, αν εφαρμοστεί όπως έχει προγραμματιστεί, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε θάνατο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε έκρηξη απροσδιόριστου μεγέθους τις τοπικές κοινωνίες, η συνοχή των οποίων διατηρείται στοιχειωδώς ακριβώς λόγω της ευαισθησίας που επιδεικνύουν, με τους ελάχιστους εναπομείναντες πόρους τους, οι ΟΤΑ της χώρας.
Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιεί την Τρίτη, 21 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στον Πολυχώρο "Πολιτεία" (Ακτή  Δυμαίων 84, στην Πάτρα), η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδος, με θέμα την "Οικονομική κατάσταση των Δήμων", ενώ ενδεικτικά για την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας, είναι τα όσα δήλωσε, μιλώντας στο attacktv.gr, ο δήμαρχος Ερυμάνθου και αντιπρόεδροςτης ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος, Θάνος Καρπής.

«Έκρυθμη κατάσταση»

Σημειωτέον ότι η συνέλευση αυτή της ΠΕΔ πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύγκληση του έκτακτου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), την Πέμπτη 30 Αυγούστου, στην Αθήνα, όπου και πάλι, φυσικά, θα κυριαρχήσει το τεράστιο ζήτημα της οικονομικής ασφυξίας των δήμων.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, "η απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 29%, που έρχεται ως συνέχεια των μειώσεων κατά 60%, που ήδη έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση την τελευταία τριετία, επιβεβαιώνει την κατάρρευση της λειτουργίας των δήμων και κατ' επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους".
Και προστίθεται: "Η αρνητική αυτή εξέλιξη δημιουργεί μια έκρυθμη κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την αντιμετώπιση της οποίας καλούνται όλα τα μέλη της γενικής συνέλευσης της ΠΕΔ, αλλά και όλοι οι αιρετοί της Δυτικής Ελλάδας, να συμμετάσχουν στην έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των δήμων της χώρας και του κοινωνικού τους ρόλου".

«Απαράδεκτες οι περικοπές με μονομερή τρόπο»

Ειδικότερα, μιλώντας στο attacktv.gr, ο κ. Καρπής επισήμανε ότι "ήδη βρισκόμαστε σε τραγική κατάσταση, όταν έχει κοπεί πάνω από το 60% των χορηγήσεων από τους ΚΑΠ, όταν έχουμε φτάσει στον Αύγουστο και δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ".
Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι:

"Τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για να πληρώσουμε τους υπαλλήλους" και συμπλήρωσε ότι "κόβουν από την Αυτοδιοίκηση σε μια εποχή που το κράτος χωλαίνει, για να το πω όσο πιο κομψά γίνεται, κι έτσι, αναγκαστικά, ο κόσμος είχε βρει ένα αποκούμπι στους ΟΤΑ".

Μάλιστα, ο κ. Καρπής εκτίμησε ότι οι δραματικές αυτές περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων, που θα έχουν ως αναπόφευκτη συνέπεια τη δραστική μείωση του σημαντικότατου κοινωνικού έργου που παρέχουν μέχρι τώρα, με διάφορες μορφές, σε συνεργασία και με την Εκκλησία (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Τράπεζες Τροφίμων κλπ.), θα οδηγήσουν σε "κοινωνική έκρηξη, με ανεξέλεγκτες συνέπειες".
"Αντιλαμβανόμαστε την οικονομική κατάσταση, αλλά είναι απαράδεκτο οι περικοπές να γίνονται με μονομερή τρόπο", παρατήρησε ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος, εκτιμώντας πως "αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, η πρόταση στη γενική συνέλευση θα είναι για κλείσιμο των δήμων".

«Έχουμε καθημερινά τη θηλιά στο λαιμό»

Ο κ. Καρπής υποστήριξε ακόμη ότι "αν έκοβαν από τα υπουργεία όχι το 60%, αλλά το 40%, θα είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα" και συνέχισε λέγοντας πως "δεν μπορούν με οριζόντιες περικοπές να λυθούν τα προβλήματα".
Σχετικά με τους δήμους που έχουν σοβαρά προβλήματα χρεών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο δικός του, όπως είπε, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου τόνισε ότι για τα προβλήματα αυτά σε σημαντικό βαθμό είναι υπεύθυνη η Πολιτεία, που τα διαχειριζόταν χωρίς ελέγχους. "Όλα αυτά έγιναν με τη νομιμοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας κι εμείς τώρα έχουμε καθημερινά τη θηλιά στο λαιμό και προσπαθούμε να διαχειριστούμε τους εργολάβους και τους προμηθευτές, που ζητούν τα λεφτά τους", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, ο κ. Καρπής υπογράμμισε ότι τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν το λεγόμενο χαράτσι, έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ανταποδοτικά έσοδα των δήμων, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν ούτε το ρεύμα, τα τηλέφωνα, τη γραφική τους ύλη...
Και κατέληξε: "Η Αυτοδιοίκηση έκανε πολύ μεγάλη υπομονή, εξάντλησε όλα τα περιθώρια και τους πόρους που είχε. Το μήνυμα είναι ότι δεν πάει άλλο...".

Δεν υπάρχουν σχόλια: