ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Στη Βουλή έφερε τις πυρκαγιές της Αχαΐας η Μαρία Κανελλοπούλου

Φωτογραφία της 19-7-12 στα Σελλά Αχαΐας. Ότι απόμεινε από την πυρκαγιά.


«Φταίει ο κακός καιρός των κυβερνώντων»
λέει η βουλευτής

Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Μαρία Κανελλοπούλου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης καθώς και προς τον Υπουργό Εσωτερικών αναφορικά με τα θέματα που προέκυψαν στην Αχαΐα  μετά τις πυρκαγιές της 18ης Ιουλίου 2012.
Λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και της ώρας (η φωτιά έγινε αντιληπτή περί τις 02.15)  που δυσκόλεψε την πρόσβαση εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα ανατολικά αρχικά όπου κατέστρεψε δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης αλλά και καλλιέργειες, ενώ απείλησε κατοικημένες περιοχές στα χωριά Αργυρά, Σελλά, Πλατάνι, Άνω και Κάτω Καστρίτσι, ενώ την επόμενη ημέρα επεκτάθηκε και βορειοδυτικά προς τις πρώην κοινότητες Δρεπάνου και Αραχωβιτίκων. Συνολικά εκτιμάται ότι έχουν καταστραφεί περί τα 15.000 στρέμματα.
Ως γνωστόν οι πυρκαγιές αυτές έδειξαν για άλλη μια φορά τις τεράστιες ελλείψεις συντονισμού και προετοιμασίας και τα προβλήματα που ποτέ δεν αντιμετωπίσθηκαν σοβαρά στον τομέα της πυροπροστασίας εκ μέρους του ελληνικού κράτους.

Με βάση τα παραπάνω, η Μαρία Κανελλοπούλου ερωτά τους υπουργούς:

1. Τι μέτρα θα ληφθούν για την αντιπυρική προστασία των περιοχών;
2. Τι μέτρα θα ληφθούν για την αποτελεσματικότητα και ετοιμότητα των μέσων πυρόσβεσης;
3. Τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να αποφευχθούν στο άμεσο μέλλον καταπατήσεις δασικών δημόσιων εκτάσεων αλλά και ανεξέλεγκτης δόμησης στις πυρόπληκτες περιοχές;
4. Τι μέτρα θα ληφθούν ώστε οι ζώνες πυροπροστασίας να είναι ασφαλείς και να διευκολύνουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και την ανάσχεση της φωτιάς.
5.  Τι μέτρα πυροπροστασίας θα ληφθούν για αυτές τις περιοχές ώστε να υπάρχουν σε προσβάσιμα σημεία κρουνοί ύδατος για τα πυροσβεστικά οχήματα.
6. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθεται η Κυβέρνηση να αποζημιώσει όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές;
7. Προτίθεται η Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει άμεσα αντιπλημμυρικά έργα;
8. Πότε προτίθεται η Κυβέρνηση να δημιουργήσει ενιαίο φορέα πυροπροστασίας;
9. Πότε θα αποδοθούν προς τους ΟΤΑ οι υπολειπόμενες διαθέσιμες πιστώσεις για τη προστασία των περιαστικών δασών;

«Δεν φταίει ο κακός καιρός»

Μ. Κανελλοπούλου.
Η Μαρία Κανελλοπούλου δήλωσε σχετικά:
«Η διάσπαση των δυνάμεων χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συνεργασία των διάφορων υπηρεσιών, οι ακατάλληλες αντιπυρικές ζώνες με τις λάθος διαστάσεις που δυσχέραιναν αντί να διευκολύνουν  την διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, η έλλειψη φροντίδας για τον έγκαιρο καθαρισμό των ξηρών χόρτων, η απουσία οποιασδήποτε προετοιμασίας και  εκπαίδευσης εθελοντών περίοικων, ήταν γεγονότα που για άλλη μια φορά ζήσαμε στην Αχαΐα. Στα παραπάνω ήρθε σαν αποκορύφωμα η καθήλωση των 5 εναερίων μέσων, από τα 8 διαθέσιμα, λόγω πλημμελούς συντήρησης, γεγονός που καταδεικνύει την ανεπάρκεια όσων τόσα χρόνια αυτοδιαφημίζονται ως δήθεν υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες. Η Αχαΐα για άλλη μια φορά βρέθηκε στο έλεος των ανέμων και των εμπρηστών, μολονότι στον ίδιο χώρο άλλες δύο φορές έχουν κατά το παρελθόν ξεσπάσει πυρκαγιές και θεωρείται περιοχή υψηλού κινδύνου. Φυσικά τα μαθήματα δεν γίνονται παθήματα: σχεδόν πλήρης απουσία της κρατικής μηχανής και μετά τις φωτιές. Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν σχεδιάζεται, καμία αντιπυρική δράση δεν υλοποιείται ούτε ρυθμίζεται ορθολογικότερα, οι σχετικές πιστώσεις προς τους ΟΤΑ, λιγότερες από το 2011 έτσι κι αλλιώς, εξακολουθούν να φτάνουν με το σταγονόμετρο. Το χειρότερο: η απουσία κτηματολογίου, συνειδητή πράξη ή καλύτερα απραξία όσων κυβερνούν τόσα χρόνια,  θα διευκολύνει στο άμεσο μέλλον καταπατήσεις δασικών δημόσιων εκτάσεων αλλά και ανεξέλεγκτη δόμηση στις πυρόπληκτες περιοχές, λειτουργώντας σαν επαναλαμβανόμενος εμπρηστικός μηχανισμός. Δεν φταίει ο καιρός για τις πυρκαγιές της Αχαΐας, φταίει ο κακός τους ο καιρός, όσων αυτοαποκαλούνται κυβερνώντες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: