ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Γύρω-γύρω όλοι, στη μέση η εφεδρεία των εργαζομένων στο Δημόσιο

Στα γρανάζια της κυβερνητικής αναλγησίας.

Ετοιμάζονται να “πετσοκόψουν” κύριες και επικουρικές συντάξεις, στοιχειώδη προνοιακά επιδόματα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
“Κλειδώνουν” οι απολύσεις στο Δημόσιο μέσω εφεδρείας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΓΗ, που υπογράφει ο Γιώργος Μελιγγώνης, καθώς η κυβέρνηση δρομολογεί το συγκεκριμένο μέτρο, παρά το γεγονός ότι ο Φ. Κουβέλης έχει εκφράσει τη διαφωνία του και ο Ευ. Βενιζέλος τους δισταγμούς του. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνέχισε και χθες το γαϊτανάκι δηλώσεων για την εφεδρεία, ενώ ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα άφησε και ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Οικονομικών και προήδρευσε σύσκεψης, κατά την οποία εξετάστηκαν όλα τα σενάρια για την ανεύρεση των μέτρων ύψους 11,5 δισ. που ψάχνει η κυβέρνηση. Η παρουσία του Αντ. Σαμαρά στην οδό Νίκης σηματοδοτεί και την πολιτική στήριξη που παρέχει στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και έγινε ένα 24ωρο αφότου και ο Φ. Κουβέλης -μετά τον Ευ. Βενιζέλο, που έχει επανειλημμένως επιτεθεί στον “τσάρο”- εγκάλεσε στην προχθεσινή σύσκεψη κορυφής τον Γ. Στουρνάρα για τις δηλώσεις του περί εφεδρείας.

“Ψάχνουμε τα πάντα”
Στο δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός, κατά τη σύσκεψη, δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημά του και στον -επίσης παρόντα- υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, ο οποίος ετοιμάζεται να “πετσοκόψει” κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στοιχειώδη προνοιακά επιδόματα. “Η παρουσία του υπουργού Εργασίας είναι χαρακτηριστική. Είναι από τους λίγους που έχουν τόσο καλή άποψη για την οικονομία και μας έχει βοηθήσει στις περικοπές” φέρεται ειπών ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος, μετά τη σύσκεψη, επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι όλα ανοιχτά.
«Εξετάσαμε το πανόραμα των εναλλακτικών που υπάρχουν. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσουν τη δουλειά τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς αφενός να ελεγχθούν οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ για το αν έχουν εφαρμόσει τους νόμους του κράτους (δηλαδή τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια) και αφετέρου να εντοπιστούν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που βοηθούσαν για την έκδοση συντάξεων - μαϊμού και να τιμωρηθούν.
Μάλιστα, όπως έλεγαν μετά τη σύσκεψη κυβερνητικές πηγές, ο Αντ. Σαμαράς γνωστοποίησε στον υπουργό Οικονομικών ότι θέλει να καρατομηθούν όσες διοικήσεις των ΔΕΚΟ δεν έχουν εφαρμόσει τις περικοπές που προβλέπει ο νόμος, ενώ εκδήλωσε και την πρόθεσή του να ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτη, τη θέσπιση ενός ειδικού νόμου που θα τιμωρεί επίορκους δημοσίους υπαλλήλους.

Η... “καλή” εφεδρεία
Οι ίδιες πηγές, που παραδέχονταν ότι η εφεδρεία που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ “αποδείχθηκε δημοσιονομικά αναποτελεσματική”, σημείωναν με νόημα ότι η εφεδρεία που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση θα είναι εντελώς διαφορετική και οι τελικές διατάξεις θα προκύψουν κατόπιν συνεννόησης με την τρόικα. “Ψάχνουμε τα πάντα, δεν θα επιστρέψουμε σε λύσεις που απέτυχαν στο παρελθόν” επισήμανε και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εφεδρεία που θα εφαρμοστεί τώρα θα είναι... πιο αποτελεσματική για την “έξωση” εργαζομένων από το Δημόσιο.
«Aναζητούμε τις πιο αποτελεσματικές περικοπές για το έλλειμμα, τους λιγότερους οδυνηρούς τρόπους για την κοινωνία», πρόσθεσε ο Αντ. Σαμαράς, που όρισε ως “αντίπαλο” της προσπάθειας της κυβέρνησης την ανεργία -καίτοι με την εφεδρεία θα στείλει στην ανεργία και εργαζομένους στο Δημόσιο. Εξάλλου συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά έλεγαν χθες ότι η εφεδρεία είναι “απαραίτητη”, παρά τις ενστάσεις των κυβερνητικών εταίρων, “αφού η τρόικα δεν δέχεται ότι θα εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του Δημοσίου με τις συγχωνεύσεις των οργανισμών”.
“Οι δανειστές θεωρούν ότι, αν κρατήσουμε τους εργαζομένους με τις αποδοχές τους, τότε οι συγχωνεύσεις δεν θα είναι αρκετές για εξοικονόμηση εξόδων” προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ορίζοντας, μάλιστα, τον στόχο της κυβέρνησης στους 45.000 “εφέδρους” υπηρετούντες στο Δημόσιο. Επίσης στην τελική ευθεία βρίσκονται και άλλα μέτρα, αφού χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και των εναπομεινάντων δώρων των συνταξιούχων.

“Μετριοπάθεια” από τη ΔΗΜΑΡ
Σε ό,τι αφορά τη συνοχή της κυβέρνησης και τις σχέσεις μεταξύ των εταίρων, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι αντιρρήσεις του Ευ. Βενιζέλου θα καμφθούν, ενώ “αισιόδοξοι” είναι και για την τελική αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Φ. Κουβέλη. Εξάλλου πηγές της ΔΗΜ.ΑΡ., αν και επιμένουν ότι το κόμμα τους είναι “κατηγορηματικά αντίθετο” στην εφεδρεία, επισημαίνουν με νόημα ότι “για την εφεδρεία δεν θα πέσει η κυβέρνηση” προλειαίνοντας το έδαφος για την ενδεχόμενη τελική υποχώρηση του Φ. Κουβέλη.
Εξάλλου επαμφοτερίζουσα στάση κράτησε χθες σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του και ο εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ., Αν. Παπαδόπουλος. Από τη μια επισήμανε ότι η εφεδρεία “κατ’ ουσίαν είναι απόλυση”, πρόσθεσε ότι “είναι ένα μέτρο που δεν έχει κανένα αποτέλεσμα” και υπογράμμισε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι “κατηγορηματικά αντίθετη”. Από την άλλη, ωστόσο, ο Αν. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι “η κυβέρνηση επιβάλλεται να πάει μακριά, να διατηρηθεί η συνοχή της” και δήλωσε πως “εμείς δεν μπήκαμε σ’ αυτή την κυβέρνηση ούτε για να την υπονομεύσουμε ούτε για να κάνουμε αντιπολίτευση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: