ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

«Οι ηθικολογίες και η διγλωσσία» της Κριστίν Λαγκάρντ

Διεθνώς επικρίνεται η Κρίστικ Λαγκάρντ για τις δηλώσεις της!
Γενικευμένες αντιδράσεις έρχονται ως απάντηση στις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη βρετανική εφημερίδα Guardian, στις οποίες μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «οι Έλληνες δεν θα πρέπει να περιμένουν καμιά συμπάθεια» και ότι «ήρθε η ώρα να πληρώσουν τους φόρους τους». Παρά τις... διορθώσεις στις οποίες προχώρησε η κ. Λαγκάρντ οι αντιδράσεις δε κόπασαν με τον ίδιο τον εκδότη της Guardian να πρωτοστατεί κατηγορώντας σε άρθρο του την επικεφαλής του ΔΝΤ για κενές περιεχομένου ηθικολογίες και διγλωσσία.
Αντίστοιχες αντιδράσεις υπάρχουν και στον υπόλοιπο διεθνή Τύπο, επικρίσεις σημειώθηκαν και από τη Γαλλία ενώ τα σχόλια στη προσωπική σελίδα της Λαγκάρντ στο Facebook ξεπερνούν τα 12.000. Η Κομισιόν, πάντως, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Δ. Τσιόρδα, απάντησε στην κ. Λαγκάρντ πως «οι Έλληνες αξίζουν σεβασμό για τις θυσίες τους».

«Κρίση στην ευρωζώνη: Ηθικός μύθος Λαγκάρντ»

«Η κυρία Λαγκάρντ γνωρίζει καλύτερα από πρώτο χέρι. Κι όταν εκ του θεσμικού της ρόλου διακηρύττει πως "έφθασε η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού" ακυρώνει τη λογική και τα επιχειρήματα της ίδιας» σημειώνει ο εκδότης της Guardian τονίζοντας ότι η αξιωματούχος του ΔΝΤ, γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο των τραπεζών της Β. Ευρώπης στην κρίση χρέους που στραγγαλίζει την Ελλάδα. «Γνωρίζει πως πίσω από τη σημερινή κρίση βρίσκονται γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Αυτές δάνειζαν αλόγιστα χρήματα στο ελληνικό κράτος, στις ισπανικές και ιρλανδικές τραπεζικές φούσκες. Το φτηνό χρήμα που διοχετεύθηκε στις χώρες της περιφέρειας, είναι η θεμελιώδης αιτία της ευρωκρίσης» τονίζει.
«Η Λαγκάρντ τα ξέρει αυτά και είναι συνυπεύθυνη, αφού ήταν υπουργός Οικονομικών όταν ξέσπασε η κρίση. Μάλιστα στις αρχές της θητείας της στο ΔΝΤ είχε επισημάνει το πρόβλημα των τραπεζών. Τι είναι λοιπόν αυτό που εξοργίζει στις πρόσφατες δηλώσεις της;». «Είναι ότι επικαλείται το ηθικολογικό μύθευμα που θέλει τους σπάταλους νότιο-Ευρωπαίους να πληρώνουν τώρα για μια δεκαετία αποχαλίνωσης. Επιχείρημα τελείως άδικο και άχρηστο στην παρούσα κατάσταση. Η συνταγή της μονομερούς λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες της Ευρώπης απειλεί τώρα με κατάρρευση την Ισπανία, την Ιταλία και σε λίγο και τη χώρα της, τη Γαλλία. Επομένως το ηθικό δίδαγμα για την Λαγκάρντ δεν θα έπρεπε να είναι Βορράς εναντίον Νότου, αλλά Ευρώπη εναντίον τραπεζών τις οποίες υποχρεωνόμαστε όλοι να πληρώνουμε» υπογραμμίζει ο εκδότης του Guardian.

Στη Γαλλία

Η υποδοχή των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ στη Γαλλία δεν έτυχε καλύτερης υποδοχής με την κυβερνητική εκπρόσωπο Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ να την επικρίνει ως «γελοιογραφική και ισοπεδωτική» και τον ηγέτη της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, να καταγγέλλει τις δηλώσεις ως αναξιοπρεπείς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο γαλλικός Τύπος. Η οικονομική L’ Expansion μιλά για «κονσέρτο» κριτικής και επικρίσεων που δέχεται για τη δήλωσή της, ενώ η Liberation θεωρεί ότι η Λαγκάρντ «άναψε το φυτίλι στο μπαρούτι». Με την ουσία των δηλώσεων Λαγκάρντ φαίνεται πως συμφωνεί η συντηρητική γαλλική εφημερίδα Le Figaro, όχι όμως και με το σκληρό ύφος που χρησιμοποίησε. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η Λαγκάρντ είπε την αλήθεια, σημειώνοντας ωστόσο ότι το μήνυμα θα έπρεπε να μεταφερθεί στους Έλληνες με την κατάλληλη διατύπωση.

Στο διεθνή Τύπο

Στο δίκτυο CNN αναφέρονται όλες οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο ρεπορτάζ με τίτλο «η Λαγκάρντ παρέχει τα «πυρομαχικά» για τις ελληνικές αντιδράσεις», ενώ ασκείται κριτική στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι ήταν άστοχος ο χρόνος που επέλεξε για τις δηλώσεις περί φοροδιαφυγής.
«Οι Έλληνες ενώνονται εναντίον της Λαγκάρντ μετά τη δήλωση για τους φοροφυγάδες» είναι ο τίτλος της εφημερίδας New York Times που σημειώνει τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό σχολίων που δέχθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ στο Facebook.
Η εφημερίδα Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι «η Λαγκάρντ θύμωσε τους Έλληνες», ενώ το BBC γράφει: «Ενοχλημένοι οι Έλληνες από τα σχόλια της Λαγκάρτντ για τους φοροφυγάδες».

Χιλιάδες σχόλια στο Facebook

Περισσότερα από 25.000 σχόλια στην προσωπική σελίδα της στο Facebook δέχτηκε η Κριστίν Λαγκάρντ για τη συνέντευξή της στον «Guardian», ενώ δημιουργήθηκε και ξεχωριστή σελίδα με τίτλο: «Οι Έλληνες είμαστε κατά της Lagarde».
«Ίσως οι Γάλλοι να πιστεύουν ότι είσαι η επόμενη Μαρία Αντουανέτα. Μιλάς για την πείνα φορώντας το ακριβό σου κοστούμι και τα ακριβά σου παπούτσια και παραδίδεις μαθήματα εντιμότητας όταν πάνω σου πέφτουν σκιές σκανδάλων» σημειώνει ένας από τους χρήστες. «Ξέρεις τι σημαίνει να πληρώνεις όλους αυτούς τους φόρους με μισθό 400 ευρώ;» σημειώνει κάποιος άλλος. «Εσύ ζεις στην πολυτέλεια και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι πολίτες την πληρώνουν. ΕΣΥ ζεις μια ζωή για την οποία ΕΜΕΙΣ πληρώνουμε» άλλο ένα ενδεικτικό σχόλιο.
Επίσης αρκετοί είναι αυτοί που σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι η ίδια η Λαγκάρντ δεν πληρώνει φόρους εισοδήματος παρότι εισπράττει ετησίως από το ΔΝΤ 390.000 ευρώ, καθώς επωφελείται από ειδική φορολογική εξαίρεση επειδή είναι αξιωματούχος διεθνούς φορέα. 

(Από την ιστοσελίδα TVXS.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: