ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

370 εκατομμύρια πεταμένα στο όνομα της πολιτικής καμένης γης

Φωτογραφία Αρχείου.

Τώρα οι… ακούρευτοι ομολογιούχοι θα βγουν κι από πάνω

Έληξε το περίφημο ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που οι κάτοχοί του είχαν αρνηθεί να πάρουν μέρος στο PSI++. Η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε διαμηνύσει πριν από τις εκλογές σε όλους τους τόνους πως το ομόλογο αυτό δεν θα πληρωθεί, αφού δεν έλαβε μέρος στο PSI. Λίγο - πολύ το ίδιο ήθελε και το μεγαλύτερο μέρος του Eurogroup, ακριβώς διότι τυχόν πληρωμή του θα έδινε το λάθος μήνυμα στις αγορές. Βλέπετε οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πως το ελληνικό δεν θα είναι το τελευταίο “κούρεμα” και δεν θέλουν, στα επόμενα “κουρέματα” που θα έρθουν, οι ομολογιούχοι να πιστεύουν πως μπορούν να ξεφύγουν και να πληρωθούν στο 100% της αξίας.
Κι όμως, παρ' όλ' αυτά, η κυβέρνηση φρόντισε να πληρώσει στο 100% τους ομολογιούχους με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να ζημιωθεί κατά 370 εκατ. σε ταμιακή βάση (σε μια στιγμή που τα ταμιακά διαθέσιμα είναι κρίσιμα). Οπότε πρέπει να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο το έκανε. Η δικαιολογία που δόθηκε είναι πως η χώρα θα έμπαινε σε καθεστώς επιλεκτικής στάσης πληρωμών (selective default) αν το έκανε, αλλά η χώρα βρέθηκε ήδη σε αυτό το καθεστώς όταν έκανε το PSI++.
Η άλλη δικαιολογία είναι πως η πληρωμή δεν θα δημιουργούσε κάποιο τετελεσμένο, το οποίο είναι φυσικά ψέμα, καθώς τώρα και άλλοι ομολογιούχοι μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη θεωρώντας πως υπήρξε επιλεκτική αντιμετώπιση. Με λίγα λόγια η χώρα θα μπει σε νομικές περιπέτειες που μπορούν να κοστίσουν πολλά πολλά δισ. ευρώ.
Η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να βρω είναι πως η σημερινή κυβέρνηση θα ήθελε το ελληνικό ταμείο όσο το δυνατόν πιο άδειο εν όψει των εκλογών της 17η Ιουνίου, προκειμένου αμέσως μετά τις εκλογές να γίνει ακόμα πιο πιεστικό το ζήτημα της κυβέρνησης καθώς θα είναι ήδη 370 εκατ. φτωχότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: