ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Διαχρονικά φορολογικά κατορθώματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από το 1981

Φωτογραφία Αρχείου.

Η Ελλάδα στερεί σε πολιτική βούληση για την είσπραξη των φόρων

Θυμίζουμε στα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που κυβέρνησαν την Ελλάδα από το 1981 μέχρι σήμερα, τα κατορθώματά τους στο πεδίο της φορολογίας, που έφεραν την χώρα στο κατάντημα το σημερινό, όπως:

- Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στον τομέα της φορολογικής επιβάρυνσης επί του συνολικού εργατικού κόστους (μισθός, συν φόροι, ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου), με την επισήμανση ότι οι πολίτες έχασαν μέσα σε έναν χρόνο το ένα τέταρτο των εισοδημάτων τους.
- Αν η Ελλάδα εισέπραττε φορολογικά έσοδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο επίπεδο του μέσου όρου της ΕΕ, θα είχε εισπράξει στα έτη 2000-2009 επιπλέον 86 δις ευρώ.
- Συγκεκριμένα, μόνο την περίοδο 2000-2009 η Ελλάδα προέβη, συγκριτικά με τις υπόλοιπες 27 χώρες, στην τρίτη μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών της εσόδων, με μείωση του ποσοστού της κατά -4,1 μονάδες του ΑΕΠ, από 24,1 το έτος 2000 στο 20,0 το έτος 2009.
- Η σύγκριση των φόρων των ελληνικών Νομικών Προσώπων με τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη μάς κατέταξαν το έτος 2008 στην 25η θέση, δηλαδή στην τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ-27.
- Στα «καλά» χρόνια που το ΑΕΠ μεγεθυνόταν με ρυθμούς έως και 5%, τα Νομικά Πρόσωπα πλήρωναν όλο και λιγότερους φόρους. Αυτή η αλήθεια –που δεν ομολογείται από καμία ένωση εργοδοτών– αποτυπώνεται στα μεγέθη που εκδίδει η Eurostat για την περίοδο 2000-2008, καθώς οι φόροι των Νομικών Προσώπων ως ποσοστό του ΑΕΠ βαίνουν μειούμενοι.

Η παρουσίαση, εξάλλου, των απόλυτων μεγεθών των φόρων που πλήρωσαν τα Νομικά Πρόσωπα δείχνει με τον πιο εύληπτο τρόπο ποιοι κέρδισαν στην Ελλάδα τα «καλά» χρόνια της ανάπτυξης και πόσο παραπλανητική είναι η διαρκής διαμαρτυρία των επιχειρηματιών για την υψηλή φορολογία στη χώρα μας.


ΟΙΚ. ΕΤΟΣ 2004
ΟΙΚ. ΕΤΟΣ 2008
ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
ΜΕΤΑΒΟΛΗ %
ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΚΕΡΔΗ Ν.Π.
14,348
19,402
5,054
35%
ΦΟΡΟΙ Ν.Π.
4,775
4,713
-0,062
-2%

Πηγή: Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ποσά σε εκατ. ευρώ

Δηλαδή, στα χρόνια πριν από την κρίση, τα φορολογητέα κέρδη αυξήθηκαν κατά 5 δις και οι φόροι μειώθηκαν. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των μειώσεων των ονομαστικών φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων που ξεκίνησε η ΝΔ το 2002 και συνεχίζει πλέον το ΠΑΣΟΚ (και θα συνεχίσει και η επόμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με τις διαρροές του Υπουργείου Οικονομικών και τη θέληση των ενώσεων των εργοδοτών).
Τέλος, απαντάμε σε όλους τους τόνους ότι η σύλληψη της φοροδιαφυγής είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά το είπαν και οι Γερμανοί εφοριακοί υπάλληλοι που αρνήθηκαν να έρθουν στην Ελλάδα και οι οποίοι σε επιστολή τους αναφέρουν ότι το Γερμανικό Συνδικάτο Εφοριακών (DSTG) απορρίπτει την προγραμματισμένη αποστολή 160 εφοριακών στην Ελλάδα, γιατί θεωρεί ότι:

«η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα γνώσης σχετικά την εκτέλεση της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά υστερεί σε ότι αφορά την πολιτική βούληση για αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις φορολογικών νόμων, για εισπράξεις φόρων και προπάντων για κατακρατήσεις φόρων και αποτροπή και πάταξη της φοροδιαφυγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: