ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Κηδεύτηκε στις Μηλιές Βόλου η αγωνίστρια Μαρία, χήρα Κώστα Καραγιώργη

Φωτογραφία Αρχείου.

Στα 94 άφησε την τελευταία της πνοή καθώς τυραννιόταν από καρκίνο του στόματος

«Φτιαγμένη από το μέταλλο της ανεπανάληπτης γενιάς της Αντίστασης», όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΝ, η αγωνίστρια της Αριστεράς Μαρία Καραγιώργη πέθανε την Κυριακή στα 94 χρόνια της και κηδεύτηκε χθες στις Μηλιές του Πηλίου. Η Μαρία Καραγιώργη τυραννιόταν από ετών από την επάρατο νόσο που την είχε χτυπήσει στο στόμα. Άφησε συγγραφικό έργο πολύτιμο, αλλά και πολιτικές παρακαταθήκες για το κίνημα της Αριστεράς στον τόπο μας.
Η Μαρία Καραγιώργη γεννήθηκε στις Μηλιές το 1918. Το 1936 μπήκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οργανώθηκε τότε στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος, που είχε κηρυχτεί παράνομη από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Συμμετείχε στις αντιδικτατορικές εκδηλώσεις του πανεπιστημίου και γι αυτό κυνηγήθηκε από την Ασφάλεια, πέρασε στην παρανομία και πιάστηκε από τη Γενική Ασφάλεια Αθήνας τον Μάη του 1939.
Ήταν για ένα χρόνο στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ. Στη συνέχεια εξορίστηκε στην Κίμωλο, από όπου απέδρασε τον Απρίλη του ’41 με την κατάρρευση του μετώπου και συμμετείχε άμεσα στην Εθνική Αντίσταση μέσα από την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, την ΕΠΟΝ, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ στη Θεσσαλία και την Αθήνα. Το 1941 παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο και αγωνιστή Κώστα Καραγιώργη, διευθυντή της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».
Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου κρατήθηκε σε στρατόπεδα στη Χίο, στη Λαμία, στο Τρίκερι Μαγνησίας και στη Μακρόνησο. Μετά τον εμφύλιο συνέχισε την αγωνιστική της δράση μέσα από την ΕΔΑ και το 1963 και 1964 εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας. Με τη δικτατορία των συνταγματαρχών πιάστηκε στον Βόλο και κλείστηκε σε Γιούρα, Αβέρωφ, Αλικαρνασσό και Ωρωπό.
Τις μνήμες και τις απόψεις της τις κατέθεσε στα βιβλία της «...Και περιμένοντας τη Δημοκρατία», «Περιμένοντας την Ειρήνη», «Μέχρι την απόδραση», «Από μια σπίθα ξεκίνησε...» και άλλα, που κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Προσκήνιο.
Στην ανακοίνωσή της για τον θάνατο της αγωνίστριας η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ επισημαίνει: «Η Μαρία Καραγιώργη Γυφτοδήμου από τα φοιτητικά της χρόνια εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα. Η πολυτάραχη ζωή της υπήρξε συνυφασμένη με τη διαδρομή του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος της πατρίδας μας, με την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Το 1963 και το 1964 εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη και κλείστηκε στα Γιούρα. Η Μαρία Καραγιώργη Γυφτοδήμου, φτιαγμένη από το μέταλλο της ανεπανάληπτης γενιάς της Αντίστασης, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα  αφοσίωσης στα ιδανικά της Αριστεράς για όλους μας. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μας σε όλους όσοι τη γνώρισαν, την αγάπησαν και την εκτίμησαν".
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο της Μαρίας Καραγιώργη Γυφτοδήμου, της συντρόφισσας, της ξεχωριστής αγωνίστριας, της πραγματικής κομμουνίστριας. Σε όλη της τη ζωή αγωνίστηκε για τις αξίες της Αριστεράς πληρώνοντας με φυλακές και εξορίες τις ιδέες της. Θα τη θυμόμαστε πάντα ως μια προσωπικότητα της Αριστεράς που έμεινε πιστή έως το τέλος της ζωής της στα ιδανικά του σοσιαλισμού. Στους οικείους της και στους συντρόφους της εκφράζω τα συλλυπητήριά μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: