ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Δεκαενιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλουν

 

Συνεχίζονται οι παράνομες τοποθετήσεις Προϊσταμένων και οι κομματικές και τιμωρητικές διώξεις στο ΕΣΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Συνεχίζονται οι παράνομες τοποθετήσεις Προϊσταμένων και οι κομματικές και τιμωρητικές διώξεις στο ΕΣΥ»

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το μεγάλο προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τελεί σε δραματική κατάσταση εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, των πράξεων και των παραλείψεών της. Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστιες και επικίνδυνες και η υγεία και ασφάλεια των ληπτών υπηρεσιών υγείας, αλλά και των εργαζομένων στο ΕΣΥ δεν διασφαλίζονται.

Παρά τη συντονισμένη και άριστα μελετημένη τακτική της κυβέρνησης για πλήρη απαξίωση και απορρύθμιση του ΕΣΥ, με στόχο την ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγείας στην Ελλάδα, διατηρώντας αναγκαστικά ένα αποστεωμένο δημόσιο σύστημα υγείας ως «ultimum refugium», το ΕΣΥ λειτουργεί χάρη στην ευσυνειδησία και την αίσθηση κοινωνικού καθήκοντος των εργαζομένων του. Εργαζόμενες και εργαζόμενοι που στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι πια φυσικά, ηθικά και ψυχικά εξουθενωμένοι λόγω των τεράστιων ελλείψεων και της υποχρέωσης των νοσοκομείων αλλά και μερικών Κέντρων Υγείας να εφημερεύουν, συνήθως σε πολεμικές συνθήκες εν καιρώ ειρήνης. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως κομματικό λάφυρο, με την κυβέρνηση να εκτελεί ένα δυστοπικό σχέδιο μιας κατ’ επίφαση αριστείας αποθεώνοντας κάθε έννοια κρονισμού και αναιρώντας τα περί αξιοκρατίας και αρίστων με τα οποία παραπλανά καθημερινά τον ελληνικό λαό.

Δύο πρόσφατα απαράδεκτα και παράνομα περιστατικά, που δυστυχώς πια είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για το ΕΣΥ αλλά και σε όλη τη δημόσια διοίκηση της χώρας, επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο τα παραπάνω. Προ λίγων εβδομάδων και εν μέσω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα αντικαταστάθηκε η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) – Νεογνολογικού του Γενικού Νοσοκομείου - Μαιευτηρίου «Έλενα Ελ. Βενιζέλου», το οποίο διασυνδέεται με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» κυρία Ειρήνη Λουκάτου από την θέση της Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνης Διευθύντριας με απόφαση του κομματικά διορισμένου Αναπληρωτή Διοικητή του νοσοκομείου, ενώ δεν υπήρχε καν σχετική εισήγηση από τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, ως έδει. Επίσης, στον ενιαίο οργανισμό των ανωτέρω διασυνδεόμενων νοσοκομείων δεν υπήρχε διοικητής, ο οποίος είναι απαραίτητος κατά τον νόμο σε τέτοιες διαδικασίες, το συγκεκριμένο διάστημα, αλλά μόνο δύο αναπληρωτές διοικητές. Η κυρία Λουκάτου η οποία είναι παιδίατρος/νεογνολόγος/εντατικολόγος και υπηρετεί το ΕΣΥ εδώ και 24 έτη με αξιοπρέπεια, ζήλο και αυταπάρνηση, αντέδρασε στέλνοντας την από 25-4-2024 εξώδικη δήλωση προς τον Αναπληρωτή Διοικητή του νοσοκομείου, στην οποία παρέθετε τους λόγους για τους οποίους η απόφαση καθαίρεσής της ως Προσωρινής Προϊσταμένης ήταν ανυπόστατη και τυπικά και ουσιαστικά παράνομη. Σημειωτέτον ότι στο πρόσφατο παρελθόν (2022) η ελληνική δικαιοσύνη αποφάνθηκε σχετικά με την καταλληλότητα μεταξύ της κυρίας Λουκάτου και της νυν προσωρινής Προϊσταμένης υπέρ της κυρίας Λουκάτου. Παρόλα αυτά, η διοίκηση του νοσοκομείου προτίμησε πλήρως αναιτιολόγητα την νυν προϊσταμένη. Είναι προφανές ότι αυτό συνιστά δίωξη που διόλου συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του υπό κατάρρευση ΕΣΥ. Τόσο η ΟΕΝΓΕ όσο και η ΕΙΝΑΠ με ανακοινώσεις τους στηλίτευσαν την καρατόμηση της κυρίας Λουκάτου. Αντί κατόπιν όλων αυτών η διοίκηση του νοσοκομείου να διορθώσει το λάθος της και να ζητήσει συγγνώμη, προετοιμάζεται να ασκήσει ΕΔΕ κατά της κυρίας Λουκάτου.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά στην περίπτωση του κ. Δημήτρη Παρθένη, ο οποίος είναι αγγειοχειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και αντί να εκτελεί απερίσπαστος το δημόσιο λειτούργημά του ως ιατρός ΕΣΥ, βρίσκεται πειθαρχικά διωκόμενος για απείθεια και αντιδεοντολογική συμπεριφορά και τιμωρημένος ήδη με στέρηση μισθού για δεκαπέντε ημέρες. Ο κύριος Παρθένης έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κομματικά διορισμένης διοίκησης του νοσοκομείου διότι αντιδρά στην απόφασή της να ενταχθεί η φροντίδα των αγγειοπαθών ασθενών στην κλινική της γενικής χειρουργικής. Πρόκειται για μια επιστημονικώς λανθασμένη απόφαση της διοίκησης, η οποία αντιβαίνει όλα τα θεραπευτικά και κλινικά πρωτόκολλα αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές και διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Ταυτόχρονα, με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ του νοσοκομείου αποφασίστηκε ότι προκειμένου να προμηθευτεί το νοσοκομείο συσκευές VAC (Vacum-Assisted Closure) για τη θεραπεία διαβητικών πόδων θα πρέπει να υπάρχει έγγραφη συναίνεση του Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής και παραπομπή του στα τακτικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ή παραπομπή σε ιδιώτη αγγειοχειρουργό, μη εξαρκούσης της γνωμάτευσης του θεράποντος αγγειοχειρούργου!

 Με δύο αποφάσεις, λοιπόν, η διοίκηση του νοσοκομείου ακυρώνει τον επιστημονικό ρόλο, εμπειρία και αξιοπρέπεια του κυρίου Παρθένη, ο οποίος αντέδρασε και αντιδρά σε αυτή την υποβάθμιση και προσβολή της προσωπικότητάς του. Αντί όμως να βρει ευήκοα ώτα και κατανόηση από τη διοίκηση, διώκεται πειθαρχικά, έχει ασκηθεί εις βάρος του ΕΔΕ και ήδη έχει δεχθεί και διοικητικές κυρώσεις. Είναι πρόδηλο ότι η ανοίκεια αυτή συμπεριφορά εις βάρος του και οι πειθαρχικές διώξεις έχουν κομματικό ελατήριο και είναι τιμωρητικές διότι ο κύριος Παρθένης υπέπεσε στο “μοιραίο” λάθος να διατελέσει διοικητής του Γ.Ν. Τρικάλων μεταξύ 2016 και 2019.

Επειδή η δημόσια διοίκηση και δη το ΕΣΥ δεν είναι κομματικό λάφυρο καμίας κυβέρνησης και πρέπει να διοικείται βάσει των αρχών της χρηστής διοίκησης, της ισοτιμίας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας.

Επειδή τα νοσοκομεία του ΕΣΥ παραμένουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, πρέπει να διοικούνται με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και όχι τα ιδιωτικο-οικονομικά κίνητρα του κέρδους

Επειδή το ΕΣΥ πλήττεται από τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο είναι ήδη εργασιακά εξαντλημένο και τέτοιου είδους κατάφωρες αδικίες, κομματικές διώξεις και εν γένει αντιδημοκρατικές λογικές επιδεινώνουν σφόδρα το κλίμα εργασίας και επιτείνουν το αίσθημα παραίτησης που επικρατεί στο ΕΣΥ, με τελικό ζημιωμένο τον ασθενή, ο οποίος μαεστρικά ανακατευθύνεται στους ιδιώτες.

Επειδή οι ιεραρχικές λογικές πειθαρχίας που αρμόζουν στις ένοπλες δυνάμεις και ενδεχομένως στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (εταιρική διακυβέρνηση) δεν έχουν θέση στον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης του δημόσιου τομέα, στον οποίο επικρατεί η δημοκρατική κουλτούρα του διαλόγου, της συνεργασίας, της λογοδοσίας και του ελέγχου.

Επειδή επιστρέφουμε σταθερά σε μαύρες εποχές ρεβανσισμού, κομματικών διώξεων, διακρίσεων και αποκλεισμού των μη αρεστών και των μη ψηφοφόρων-πελατών της κυβέρνησης.

Eρωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Γνωρίζει τις δύο προειρημένες περιπτώσεις δίωξης και απαξίωσης καταξιωμένων δημόσιων λειτουργών του ΕΣΥ;

2) Στην περίπτωση της κυρίας Λουκάτου γνωρίζει ότι καθαιρέθηκε από τη θέση ευθύνης της με μια ανυπόστατη και παράνομη απόφαση και ότι υπάρχει οριστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που έχει αποφανθεί επί της τυπικής και ουσιαστικής πρόκρισης της κυρίας Λουκάτου έναντι της σημερινής Προϊσταμένης;

3) Στην περίπτωση του κυρίου Παρθένη γνωρίζει την απόφαση του ΔΣ του ΓΝ Τρικάλων περί μη αυτόνομης λειτουργίας της ειδικότητας του αγγειοχειρουργού, η οποία έχει εξειδικευμένο αντικείμενο; Θεωρεί δε λογικό να απαιτείται έγγραφη συναίνεση του Διευθυντή της Χειρουργικής Υπηρεσίας για την προμήθεια συσκευών VAC, καθώς και παραπομπή τους σε ιατρό ίδιας ειδικότητας σε άλλο νοσοκομείο ή ιδιώτη, μη εξαρκούσης της ιατρικής γνωμάτευσης του θεράποντος Αγγειοχειρουργού;

4) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα προς αποκατάσταση της νομιμότητας, της αδικίας και της άρσης των ανοίκειων πειθαρχικών διώξεων με κομματικά και εκδικητικά ελατήρια, αλλά και ούτως ώστε να μην παρατηρηθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Ακρίτα Έλενα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη(Ρένα)

Ηλιόπουλος Όθων

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: