ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μη χορήγηση Επιδόματος


 Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία της Επιθεώρησης Εργασίας

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Π. Παππά και θέμα: «Χωρίς Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας της Επιθεώρησης Εργασίας»

Κοινοβουλευτικη Ερώτηση για τους λόγους που δε λαμβάνουν Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, υπέβαλαν 18 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία του βουλευτή Κιλκίς και Αναπληρωτή Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρου Παππά.

Η ερώτηση απευθύνεται στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σε αυτήν υπογραμμίζεται ότι παρά το γεγονός ότι οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας περιλαμβάνονται μεταξύ των δικαιούχων του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας λόγω των συνθηκών εργασίας και των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται, εντούτοις δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη δημοσίευση της προβλεπόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα τους το χορηγεί.

Έτσι, ενώ οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία θα μπορούσαν από την 1η Ιανουαρίου 2023 να λαμβάνουν το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας ως αναγνώριση του έργου και ως αντιστάθμισμα της επικινδυνότητας της εργασίας τους, εδώ και ενάμιση χρόνο το στερούνται χωρίς δικαιολογητική βάση.

Οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για ποιους λόγους δεν εκδίδεται η προβλεπόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την χορήγηση στους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκδοσή της.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


Θέμα: «Μη χορήγηση Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία της Επιθεώρησης Εργασίας»

Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ένας παγκόσμια αποδεκτός θεσμός με άξονες λειτουργίας που προσδιορίζονται από την 81 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, την οποία έχει κυρώσει η Ελλάδα με νόμο ήδη από το 1955. Η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, που αποτελεί έναν από τους άξονες λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας, ασχολείται με τις ασφαλείς και υγιείς συνθήκες που πρέπει να τηρούνται στους χώρους εργασίας, την πρόληψη εργασιακών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, τη διερεύνηση των σοβαρών και θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων καθώς και τη σύνταξη σχετικών εκθέσεων, όπου απαιτείται.

Παρότι οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία ασκούν με ευσυνειδησία τα καθήκοντά τους εκτελώντας υπερωριακούς ελέγχους σε όλο το 24ωρο, εντούτοις το σοβαρό αντικείμενο εργασίας τους και η σπουδαιότητά του δε θωρακίζονται με την ανάλογη θεσμική αναγνώριση και οικονομική ενίσχυση.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι οι υπ` αριθ. 377/7.10.2021 και 391/13.5.2022 Γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας (που συστάθηκαν δυνάμει του άρθρου 396 του Ν. 4512/2018), περιλαμβάνουν και τους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας μεταξύ των δικαιούχων του ως άνω επιδόματος λόγω των συνθηκών εργασίας και των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη δημοσίευση της προβλεπόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα τους το χορηγεί.

Έτσι, ενώ οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία θα μπορούσαν από την 1η Ιανουαρίου 2023 να λαμβάνουν το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας ως αναγνώριση του έργου και ως αντιστάθμισμα της επικινδυνότητας της εργασίας τους, εδώ και ενάμιση χρόνο το στερούνται χωρίς δικαιολογητική βάση.

Επειδή οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας εκτελούν τα καθήκοντά τους με ζήλο και ευσυνειδησία κάτω από αντίξοες συνθήκες παρά την έλλειψη οργάνωσης, κατάλληλων υποδομών και της ιατρικής παρακολούθησής τους,

Επειδή έχουν επανειλημμένα δοθεί προφορικές διαβεβαιώσεις για την άμεση ολοκλήρωση της έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη χορήγηση του επιδόματος,

Επειδή οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας διακατέχονται από αισθήματα απογοήτευσης και αγανάκτησης για την μη χορήγηση σε αυτούς του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

Για ποιους λόγους δεν εκδίδεται η προβλεπόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την χορήγηση στους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας; Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκδοσή της;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παππάς Πέτρος

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Γαβρήλος Γεώργιος

Δούρου Ειρήνη

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία

Καραμέρος Γεώργιος

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Τζάκρη Θεοδώρα

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: