ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Σκάνδαλο υποκλοπών: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στέλνει «μήνυμα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Μία απόφαση πιλότο για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καθώς έκρινε ότι η Πολωνία παραβίασε τη νομοθεσία. Όπως εκτιμούν νομικοί, σε περίπτωση που η αντίστοιχη ελληνική υπόθεση των υποκλοπών επί κυβέρνησης Μητσοτάκη φτάσει στο ΕΔΔΑ, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα καταδικαστεί η χώρα μας.

Ειδικότερα, το Πρώτο Τμήμα του δικαστηρίου στο Στρασβούργο είχε εξετάσει την προσφυγή πολιτών της Πολωνίας, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας τους παρακολουθούσαν συστηματικά τις επικοινωνίες τους, εξαιτίας της έντονης κριτικής που ασκούσαν στην κυβέρνηση.

Ο πρώτος προσφεύγων Mikolaj Pietrzak είναι ποινικολόγος στην Πολωνία και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βαρσοβίας. Οι υπόλοιποι είναι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Κοινό τους χαρακτηριστικό τυγχάνει η έντονα κριτική τους στάση απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση και στις προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

Παρά τα συνεχή αιτήματα και τις προσπάθειες να μάθουν το λόγο και τις λεπτομέρειες της παρακολούθησης, οι αρχές αρνήθηκαν να το πράξουν επικαλούμενες το απόρρητο της δράσης των μυστικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει ο ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης που παραστάθηκε στην ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης, εκπροσωπώντας την Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων, με τη σημερινή του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε τριπλή παραβίαση του δικαιώματος ιδιωτικότητας και προσωπικής ζωής των προσφευγόντων, όπως κατοχυρώνεται από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τούτο διότι, μεταξύ των άλλων, η μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία στην Πολωνία δεν επιτρέπει στα θύματα τη δυνατότητα να τύχουν πληροφόρησης για την ύπαρξη και τους λόγους της παρακολούθησης, καθώς και τη δυνατότητα περαιτέρω προσφυγής στην Αρχή ή στο Δικαστήριο για αυτό το λόγο.

Επίσης, συνάγεται πως η απόφαση για την παρακολούθηση θα πρέπει να λαμβάνεται με πλήρη αιτιολόγηση των λόγων αυτής από δικαστικό όργανο.

«Η πολωνική νομοθεσία δεν περιλαμβάνει τις αναγκαίες εγγυήσεις προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων που θα βρεθούν υπό παρακολούθηση, με υπαρκτό τον κίνδυνο αυθαιρείας ή κατάχρησης. Τέλος τα δεδομένα της παρακολούθησης διατηρούνται από τις υπηρεσίες για απροσδιόριστο χρόνο, σε παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας και του δικαιώματος προσωπικής ζωής» σημειώνει.

Μετά την έκδοση της απόφασης και το σκεπτικό αυτής, ο Αλέξης Αναγνωστάκης πιστεύει πως η υπόθεση διαθέτει πολλές και έντονες ομοιότητες με την ελληνική υπόθεση των παρακολουθήσεων. Κοινό σημείο αποτελεί η αδιαφάνεια της δράσης των μυστικών και άλλων υπηρεσιών και η άρνηση πληροφόρησης επί των λόγων παρακολούθησης. Η γενική επίκληση του «απορρήτου εθνικής ασφαλείας» πλέον δεν αρκεί προς τούτο.

Με αυτά τα δεδομένα, υπογραμμίζει, ότι η καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που η υπόθεση των παρακολουθήσεων φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αγγίζει τη βεβαιότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: