ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Τουλάχιστον 12 νεκροί στη Γάζα, στο κέντρο της Ράφα

Σκηνές εκτοπισμένων στην Ράφα της Γάζας
HAITHAM IMAD/EPA

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις επιχειρούν στο κέντρο της Ράφα, χωρίς ωστόσο ο στρατός να διευκρινίσει, στη σχετική ανακοίνωση πού πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση από τον ισραηλινό στρατό υποδηλώνει ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν στα περισσότερα σημεία της πόλης, αναφέρει το Associated Press. Τις πρώτες εβδομάδες οι επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν στις ανατολικές συνοικίες της Ράφα και σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. 

Τα ισραηλινά στρατεύματα κατέλαβαν το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο την πρώτη ημέρα της επίθεσης και έκτοτε πέτυχαν επιχειρησιακό έλεγχο τον Διάδρομο της Φιλαδέλφεια. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν επίσης στη δυτική συνοικία Τελ αλ-Σουλτάν της Ράφα, όπου έχουν αναφερθεί από μάρτυρες σφοδρές συγκρούσεις με μαχητές της Χαμάς.

Στην ανακοίνωσή του την Παρασκευή, ο στρατός είπε ότι τα στρατεύματά του στο κέντρο της Ράφα ανακάλυψαν εκτοξευτές ρουκετών και σήραγγες της Χαμάς και διέλυσαν αποθήκες όπλων της οργάνωσης. Δεν διευκρίνισε πού πραγματοποιούνταν οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Ράφα, αλλά προηγούμενες καταθέσεις και αναφορές μαρτύρων αναφέρουν επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Σαμπούρα και σε άλλες τοποθεσίες κοντά στο κέντρο της πόλης.

Σημειώνεται ότι η Ράφα, η μοναδική μεγάλη πόλη στη Λωρίδα της Γάζας που δεν έχει καταληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, αποτελεί εδώ και μήνες καταφύγιο για ένα εκατομμύριο και πλέον Παλαιστινίους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των συγκρούσεων σε άλλες περιοχές του μικρού παράκτιου θύλακα, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν πλέον φύγει από τότε που τους ζητήθηκε να μετακινηθούν εν όψει της ισραηλινής επιχείρησης.

Εκατοντάδες χιλιάδες ζουν τώρα σε σκηνές και άλλα προσωρινά καταλύματα σε ειδική ζώνη εκκένωσης στη γειτονική αλ-Μαουάσι, μια περιοχή στο παράκτιο μέτωπο, καθώς και σε περιοχές στην κεντρική Γάζα. Όπως αναφέρει το Reuters, το Ισραήλ αφήνει να εννοηθεί εδώ και εβδομάδες ότι σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση στα υπόλοιπα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα, προκαλώντας διεθνή καταδίκη και προειδοποιήσεις, ακόμα και από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, να μην επιτεθεί στην πόλη όσο είναι ακόμα γεμάτη με εκτοπισμένους.

Οι κίνδυνοι υπογραμμίστηκαν την Κυριακή όταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο δύο διοικητές της Χαμάς έξω από την πόλη πυροδότησε μια πυρκαγιά που σκότωσε τουλάχιστον 45 ανθρώπους που βρίσκονταν σε σκηνές εκτοπισμένων,. 

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους παιδιά, σε δύο αεροπορικές επιδρομές την Παρασκευή στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους του νοσοκομείου και δημοσιογράφους του Associated Press που καταμέτρησαν τα πτώματα.

Τα χτυπήματα έπληξαν τη Νουσεϊράτ και την Μπουρέιτζ. Δύο παιδιά και τέσσερις γυναίκες ήταν μεταξύ των νεκρών και τα πτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ.

Καθώς ο πόλεμος τραβά σε μάκρος και οι υποδομές στη Γάζα έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί, ο υποσιτισμός έχει εξαπλωθεί στα 2,3 εκατ. κατοίκων ενώ οι παραδόσεις βοήθειας γίνονται στάγδην και τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι επίκειται λιμός.

Τουλάχιστον 36.284 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 82.057 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 280 τραυματίστηκαν την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

Ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις στη Τζαμπάλια λέει ο Ισραηλινός στρατός

Οι ισραηλινές δυνάμεις τερμάτισαν τις επιχειρήσεις στην περιοχή Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας μετά από ημέρες έντονων μαχών και πάνω από 200 αεροπορικές επιδρομές, που έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του προσφυγικού καταυλισμού. 

Σε δήλωσή του την Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός είπε ότι κατέστρεψαν 10 χιλιόμετρα σηράγγων και αρκετά εργαστήρια κατασκευής όπλων κατά τη διάρκεια ημερών με έντονες μάχες, που περιελάμβαναν πάνω από 200 αεροπορικά πλήγματα.

Ο στρατός είπε ότι τα στρατεύματα ολοκλήρωσαν την επιχείρησή τους και αποσύρθηκαν για να προετοιμαστούν για άλλες επιχειρήσεις στη Γάζα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τα στρατεύματα ανέσυραν τα πτώματα επτά από τους 250 ομήρους της Χαμάς, ανέφερε ακόμα ο στρατός.  Στην Τζαμπάλια, μια ιδιαιτέρως πυκνοκατοικημένη περιοχή με πρόσφυγες από τον πόλεμο του 1948, η Χαμάς μετέτρεψε την «αστική περιοχή σε ένα οχυρωμένο συγκρότημα μάχης», είπε ο στρατός.

Σε δήλωσή του, που ακολούθησε της ανακοίνωσης του ισραηλινού στρατού για απόσυρση των στρατευμάτων από την Τζαμπάλια, το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης στη Γάζα επισήμανε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Al Jazeera, ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τον καταυλισμό της Τζαμπάλια μετά την αποχώρηση του στρατού «δείχνουν  την ασχήμια των θηριωδιών και των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν (...) καθώς και την έκταση της καταστροφής και της δολιοφθοράς που προκάλεσαν στους πολίτες, σε σπίτια, υποδομές και δημόσιες εγκαταστάσεις». 

Παράλληλα έκανε λόγο «ανάσυρση δεκάδων μαρτύρων  κατά τη διάρκεια της εισβολής και μετά την αποχώρηση» και ανέφερε ακόμα ότι συνεχίζονται οι έρευνες για δεκάδες αγνοούμενους στα ερείπια  σπιτιών, καταφυγίων, σχολείων και νοσοκομείων που δεν γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς».

Το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης προέτρεψε παράλληλα το Παγκόσμιο Δικαστήριο της Χάγης και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διασφαλίσουν «να σταματήσει αυτή η επιθετικότητα και να λογοδοτήσουν οι Σιωνιστές ηγέτες ως εγκληματίες πολέμου και δράστες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: