ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Επιστολή Πελετίδη στον Υφυπ. Υγείας, Δ Βαρτζόπουλο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε στον Υφυπουργό Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο επιστολή, με θέμα την αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Νομού Αχαΐας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας».

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος, την οποία κοινοποιεί στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, Γιάννη Καρβέλη, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Αχαΐας του ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας», από το 2019 μέχρι και σήμερα εξυπηρετεί τις ανάγκες ασθενών με ψυχική νόσο. Οι συμβάσεις του προσωπικού της (Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός, Νοσηλεύτρια) έχουν πάρει παράταση έως τις 30/06/2024. Όμως, μετά το πέρας της εν λόγω παράτασης, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την πορεία της λειτουργίας της.

Στη διάρκεια των τελευταίων 4 χρόνων, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε 1200 ασθενείς, τόσο εντός Πατρών όσο και στην Περιφέρεια, με κάθε βαθμού σοβαρότητας ψυχική νόσο, με επισκέψεις κατ΄ οίκον στον τόπο διαμονής τους και τακτικά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας του Νομού.

Έχει μεγάλη συμβολή στην ολιστική φροντίδα των ατόμων με σοβαρή ψυχική νόσο, με την παροχή υπηρεσιών ψυχιάτρου, ψυχολόγου, νοσηλευτή και κοινωνικού λειτουργού. Οι κατ΄ οίκον επισκέψεις της και η αδιάλειπτη εποπτεία των ασθενών, συμβάλλει στην αποφυγή της νοσηλείας τους, τη στήριξη της οικογένειάς τους στην διαχείριση της νόσου και την αξιοπρεπή διαβίωση των ασθενών στον τόπο κατοικίας τους. Εξυπηρετεί άτομα που η νόσος τους δεν τα καθιστά ικανά να έχουν τακτική παρακολούθηση, άτομα σε απομακρυσμένες περιοχές του Νομού, όπου ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος είναι ανύπαρκτοι, άτομα με κινητικά προβλήματα, όπως ανάπηροι και καρκινοπαθείς, καθώς και άτομα με οικονομικά προβλήματα, που δεν μπορούν να μετακινηθούν στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Όλα τα παραπάνω έχουν γίνει με την προσπάθεια του προσωπικού της Κινητής Μονάδας, μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον, που δημιουργεί πολλές δυσκολίες στο έργο της. Η κατάργηση, αλλά ακόμα και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας της, θα είχε ως αποτέλεσμα την παραμέληση και τελικά την υποτροπή των συμπολιτών μας με σοβαρή ψυχική νόσο, καθώς επίσης, την ταλαιπωρία των οικογενειών τους και την αποδυνάμωση όλων των συνεργαζόμενων δομών. Θα αποτελούσε βαθιά ρήξη στη συνέχεια θεραπείας των ασθενών, που είναι από τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας.

Επιπλέον, προκύπτει η αναγκαιότητα λειτουργίας περισσότερων Κινητών Μονάδων, για να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες ολόκληρου του Νομού Αχαΐας και της Περιφέρειας, οι οποίες πρέπει να είναι στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό.

Με βάση αυτά, ζητάμε την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας, καθώς και της 6ης ΥΠΕ, ώστε η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας» να συνεχίσει τη λειτουργία της, με μονιμοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της και ενίσχυσή της με όσους μόνιμους εργαζόμενους χρειάζονται, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: