ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Και με τη βούλα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υπεύθυνη η κ. Κεραμέως!

 Γ. Πούλου: Και με τη βούλα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υπεύθυνη η κ. Κεραμέως!


Δήλωση της, βουλευτή Βοιωτίας και τομεάρχη Εσωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Πούλου:

«Η Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το σκάνδαλο διαρροής των δεδομένων χιλιάδων εκλογέων εξωτερικού αναδεικνύει ανάγλυφα τις μεγάλες ευθύνες της Υπουργού Εσωτερικών, της Νέας Δημοκρατίας και του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και τα κενά ασφάλειας των συστημάτων προστασίας των δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών που παραμένουν μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα:

H Αρχή ουδέποτε έλαβε από το Μέγαρο Μαξίμου την περίφημη έρευνα, βάσει της οποίας καρατομήθηκαν τα στελέχη της ΝΔ, παρόλο που την ζήτησε για την υποβοήθηση του έργου της. Αν και εξαρχής επισημάναμε, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι δεν είχε καμία σχετική αρμοδιότητα η Προεδρία της Κυβέρνησης, εξακολουθούμε να ζητάμε τη δημοσιοποίησή της.

Υπάρχουν σοβαρές αντιφάσεις ανάμεσα σε όσα καταθέτουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και στα όσα υποστηρίζει το ΥΠΕΣ και η ΝΔ. Οι αποπεμφθέντες, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ και ο Γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ευθύνη και ότι παραιτήθηκαν «επειδή τους ζητήθηκε», ενώ η κ. Ασημακοπούλου, κατά δήλωσή της, «ενήργησε βάσει κομματικών οδηγιών και από πηγή που αρμοδίως της υποδείχθηκε». Και οι τρεις «δείχνουν» τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, η οποία συστηματικά μεταθέτει τις ευθύνες της μετά τις ευρωεκλογές με το τέχνασμα της συμπληρωματικής κατάθεσης στην Αρχή, την τελευταία στιγμή πριν την Απόφασή της. Πρόκειται, δηλαδή, για μία μη ολοκληρωμένη απόφαση της Αρχής, αφού αφορά σε δύο μόνο από τα πέντε εμπλεκόμενα μέρη (ΥΠΕΣ και κ. Ασημακοπούλου) και εκκρεμεί για τη ΝΔ και τους κ.κ. Σταυριανουδάκη και Θεοδωρόπουλο.

Η Αρχή αξιολογεί ως σοβαρότατη την παράβαση του ΥΠΕΣ, όπως προκύπτει από το ύψος του προστίμου. Η περίφημη έρευνα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου (ΜΕΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών που έκανε σημαία της η κ. Κεραμέως όλο αυτό το διάστημα ήταν ελλιπέστατη και δεν την έλαβε καν υπόψη της η Αρχή. Εμείς εξαρχής υπογραμμίσαμε ότι η ελεγχόμενη για τα κενά ασφάλειας και τη διαρροή των δεδομένων ΜΕΕ δεν μπορούσε να είναι και ελεγκτής και ότι έπρεπε να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Και ενώ η κ. Υπουργός διέταξε ΕΔΕ δύο μήνες μετά (26 Απριλίου), μέχρι σήμερα, αφού έχει περάσει ένας μήνας, δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία. Προφανώς, θα διενεργηθεί κι αυτή μετά τις ευρωεκλογές!

Η Αρχή εντοπίζει σωρεία ελλείψεων, σφαλμάτων και κενών ασφαλείας στις διαδικασίες και στα πρωτόκολλα του ΥΠΕΣ για τη φύλαξη και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών γενικά που δεν αφορούν μόνο την επιστολική ψήφο. Για αυτό, επιβάλλει στο ΥΠΕΣ να λάβει άμεσα εκτεταμένα μέτρα για να υλοποιήσει την Πολιτική Ασφάλειας που προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο προστασίας δεδομένων. Είναι προφανές ότι τα κενά του συστήματος εξακολουθούν να υπάρχουν και ότι δεν θα έχουν αποκασταθεί μέχρι τη διενέργεια των ευρωεκλογών. Οπότε, οι καθησυχαστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και της κ. Κεραμέως ότι τα κενά δεν αφορούν τις επερχόμενες εκλογές είναι αβάσιμες και παραπλανητικές.

Μετά και την Απόφαση της Αρχής εξακολουθούμε να απαιτούμε απαντήσεις από την Κυβέρνηση και την αρμόδια Υπουργό στα αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτήματά μας:

Είναι το ΥΠΕΣ σε θέση να υλοποιήσει τις συστάσεις της Αρχής μέχρι τις επικείμενες ευρωεκλογές;

Έχει τον έλεγχο και τη λειτουργία των σχετικών συστημάτων, ή αυτή παραμένει στα χέρια της αναδόχου εταιρίας SingularLogic;

Ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο 400.000 ευρώ που επέβαλε στο ΥΠΕΣ από την Αρχή για τις παραβάσεις που βαρύνουν την πολιτική ηγεσία του, θα κινηθεί δικαστικά εναντίον της ΝΔ και των στελεχών της που έκαναν χρήση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, οι οποίοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη απαιτώντας αποζημιώσεις μερικών εκατομμυρίων; Ή θα επιβαρυνθεί για ακόμα μία φορά ο Έλληνας φορολογούμενος;

Όλα αυτά δεν συνέβησαν στο μακρινό παρελθόν. Συμβαίνουν τώρα, δέκα ημέρες πριν τις ευρωεκλογές και με την πολιτική ευθύνη της κ. Κεραμέως. Η οποία κρύφτηκε και δεν απάντησε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά επιβάλλεται να απαντήσει για να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες. Είναι ζήτημα διαφάνειας και αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος»!

Η Ανακοίνωση της Αρχής εδώ:

https://www.dpa.gr/el/enimerwtiko/deltia/deltio-typoy-epiboli-prostimoy-kai-entoli-symmorfosis-se-eyroboyleyti-kai-sto

Δεν υπάρχουν σχόλια: