ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Σύντομη πολιτική ενημέρωση από το Μαξίμου


Για τη συμμετοχή στελεχών της ΝΔ στις  στημένες αποδοκιμασίες

1. Δήλωση Στ. Κοντονή

Η κοινή παρουσία και δράση στις 19-6-2018 στα Γιαννιτσά, 15-20 ακροδεξιών και επωνύμων στελεχών της ΝΔ με μέλη της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής  καταδεικνύει τον πανικό που βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του, μετά τις αποκαλύψεις του  Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τον τρόπο που διαπραγματευόταν η δεξιά επί 25 χρόνια και τα όσα είχε αποδεχτεί. 

Καταλαβαίνω την αγωνία της ΝΔ πολύ περισσότερο που την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της μελέτης για το νέο δικαστικό Μέγαρο στην Έδεσσα, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν άμεσα, όπως άμεσα θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η μελέτη ΣΔΙΤ για το νέο δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών. Οι 15-20 ακροδεξιοί και νεοναζί ήταν οικτρή και καταγέλαστη μειοψηφία και τέτοια θα παραμείνει.

2. Δήλωση Θ. Τζάκρη

Είναι προφανές ότι η ΝΔ έχει καταστεί πολιτικός όμηρος για λόγους εσωτερικής πολιτικής ενότητας της ακροδεξιάς εσωκομματικής της πτέρυγας και μάλιστα πλέον συμπράττει και πολιτικά σε οργανωμένες επιθέσεις με την Χρυσή Αυγή. Το show που δόθηκε από μια χούφτα Χρυσαυγίτες και προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ στα Γιαννιτσά, με επικεφαλής τον πρώην υπεύθυνο οργανωτικού της Περιφερειακής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας της Νέας Δημοκρατίας Ηλία Πλιόγκα, καταδεικνύει την πολιτική υποκρισία της ΝΔ, που στα λόγια υποστηρίζει τον πολιτικό φιλελευθερισμό, ενώ στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής έχει σφιχταγκαλιαστεί με τις ακροδεξιές φασιστικές πολιτικές της Χρυσής Αυγής.

3. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Οι δήθεν αυθόρμητες αποδοκιμασίες από πολίτες σε υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά στημένα επεισόδια από μεμονωμένα ακροδεξιά στοιχεία, και με τη συμμετοχή στελεχών της ΝΔ. Πρόκειται για περιθωριακές ενέργειες, και ως τέτοιες τις αντιμετωπίζουμε.  Πλέον, ο κ. Μητσοτάκης πορεύεται στα επικίνδυνα μονοπάτια της ακροδεξιάς και της πατριδοκαπηλίας, και απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την κεντροδεξιά. Οι εμφυλιοπολεμικές κραυγές του δεν μπορούν να διχάσουν τον ελληνικό λαό.

Για τη σιωπή του κ. Μητσοτάκη απέναντι στις φασιστικές χυδαιότητες (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Η σιωπή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις φασιστικές χυδαιότητες του στελέχους της Ν.Δ. Χρήστου Πριονίδη τον εκθέτει ανεπανόρθωτα και τον καθιστά συνένοχο. Οι προτροπές και οι απειλές σε βία είναι ποινικά κολάσιμες πράξεις για τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Άραγε, συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης ότι «είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν τον εμφύλιο πόλεμο»;
Συμφωνεί ότι «πρέπει να σταμπάρουμε τα αμάξια και τα σπίτια των αριστερών και να τα σπάσουμε»; Συμφωνεί με το κάλεσμα για «επίθεση κατά βούληση»; Συμφωνεί με τις άθλιες εκφράσεις για τους ομοφυλόφιλους; Εντάξει, είναι λογικό να φοβάται ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Σαμαρά και να προσχωρεί στη γραμμή του για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, πόσο λογικό όμως είναι να φοβάται ένα κομματικό στέλεχος και να μην βγάζει κιχ απέναντι σε τέτοιες ακρότητες; Τελικά, ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα;

Π. Μοσκοβισί για την πορεία της οικονομίας

Ο Π. Μοσκοβισί με σειρά αναρτήσεων στο Twitter επισημαίνει τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ετών, με αριθμούς, λίγο πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων. Αναλυτικά, αναφέρεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βυθίστηκε σε ύφεση το 2008, συρρικνώθηκε κατά 9,1% το 2011, αναπτύχθηκε ελαφρά το 2014 και στη συνέχεια παρέμεινε στάσιμη ξανά το 2015-16. «Το περασμένο έτος παρατηρήθηκε μια επιστροφή στην ανάπτυξη (1,4%) και προβλέπουμε ότι η οικονομία θα αυξηθεί κατά 1,9% φέτος και κατά 2,3% το 2019», υπογραμμίζει. Αναφορικά με τα ελλείμματα, υπενθυμίζει ότι η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας στα τέλη του 2009 «πάγωσε» τη χώρα από τις αγορές και σήμανε την έναρξη της κρίσης χρέους, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009, η Ελλάδα επιτυγχάνει από το 2016 πλεόνασμα (0,8% πέρυσι). Σε ό,τι αφορά την ανεργία, σημειώνει ότι από τα «αφόρητα» υψηλά επίπεδα του 27,5%, το 2013 μειώνεται «σταθερά», φτάνοντας το 21,5% το 2017, ενώ προβλέπεται να μειωθεί στο 20,1% φέτος και στο 18,4% το 2019. «Στη σωστή τροχιά, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος», σημειώνει. Εξάλλου, ο Π. Μοσκοβισί εξηγεί ότι η βασική προτεραιότητα του προγράμματος ήταν να υποστηρίξει τα πιο ευάλωτα άτομα. «Τουλάχιστον 290.000 νοικοκυριά απολαμβάνουν τώρα το νέο εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 600.000 άτομα ή το 5,8% του ελληνικού πληθυσμού», αναφέρει.

Στήριξη Α. Γκουρία για απομείωση χρέους (απάντηση σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη)

Την υποστήριξή του σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, 'Ανχελ Γκουρία ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης, απαντώντας σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στον  Δημήτρη Παπαδημούλη  Ο Α. Γκουρία εξέφρασε την άποψη ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους θα έπρεπε έχει γίνει πολύ νωρίτερα με την πλήρη στήριξη όλων των χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι οι τότε υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες που διακρατούσαν ελληνικό χρέος και επέλεξαν να τις προστατεύσουν, δανείζοντας στην Ελλάδα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για να ξεπληρώσει το χρέος της προς τις τράπεζες και το ιδιωτικό χρέος να μετατραπεί σε δημόσιο.

Για την καταπολέμηση της ανεργίας (σημεία από τη συνέντευξη του Ν. Ηλιόπουλου)
- Μέχρι τέλους του έτους θα έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται δέκα νέα προγράμματα για περισσότερους από 80.000 ανέργους. Πρώτη προτεραιότητα έχει το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς Εργασίας σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Πρόνοιας. Τέλος τα προγράμματα για τους νέους επιστήμονες θα αφορούν 10.000 ανέργους.
- Η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας απευθύνεται στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας που αποδεδειγμένα δεν βρίσκει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Αφορά δηλαδή στους μακροχρόνια ανέργους, ανέργους μεγάλης ηλικίας, με χαμηλά τυπικά προσόντα και με πολύ χαμηλό εισόδημα.
- Το νέο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 276 Δήμους και 13 Περιφέρειες της χώρας, θα είναι 8μηνης διάρκειας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 30.436 θέσεις ανέργους. Εξ αυτών 5.000 άτομα θα τοποθετηθούν στις Περιφέρειες, 24.986 θα τοποθετηθούν σε 276 Δήμους και 450 σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας. Αρχές Ιουλίου αναμένεται η δημοσίευση της πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ.

Για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)
Στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως προέκυψε από τους στοχευμένους ελέγχους, το ποσοστό αδήλωτης εργασίας έχει μειωθεί στο 12,4% το 2017, από 13,58% το 2016, 16,48% το 2015 και 19,17% το 2014. Το 2017 εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι του Σ.ΕΠ.Ε. και του Ε.Φ.Κ.Α. με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας ελέγχθηκαν 36.683 επιχειρήσεις. Εξ’ αυτών των επιχειρήσεων, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 5.357 (ποσοστό 14,60%). Σε σύνολο 139.021 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 8.335 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 6,00%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, ανέρχονται στο ποσό των 88.109.944 €. Το 2016 είχαν ελεγχθεί 34.241 επιχειρήσεις. Εξ’ αυτών των επιχειρήσεων, είχαν βρεθεί να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 5.577 (ποσοστό 16,29%). Σε σύνολο 130.608 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που είχαν ελεγχθεί, είχαν εντοπιστεί 9.270 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 7,10%), ενώ τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, ανέρχονταν στο ποσό των 97.858.466 €.

Για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία (ερώτηση Δ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν)

Ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρεται στην ερώτησή του στο κείμενο εργασίας της Κομισιόν, που παρουσιάστηκε στατέλη Μαΐου, σχετικά με τις προτάσεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής. «Στο κείμενο υπάρχει η παραδοχή ότι κατά τα προηγούμενα προγράμματα, αυξημένη προστιθέμενη αξία είχε η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε σύγκριση με τις πολύ μεγάλες. Με δεδομένες τις σημαντικές μειώσεις πόρων στις πολιτικές συνοχής για το 2021-2027, είναι αναμενόμενο η χρηματοδοτική πίεση να μεταφερθεί πολύ πιο έντονα στις ΜμΕ παρά στις μεγάλες εταιρίες οι οποίες έχουν καλύτερη πρόσβαση σε δανεισμό με θετικούς όρους», τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κομισιόν «με ποιόν τρόπο εγγυάται ότι αυτές οι μειώσεις δεν αφορούν διοικητικό και ερευνητικό προσωπικό», «πώς θα φροντίσει να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την πρόσβαση των ΜμΕ σε χρηματοδοτικά εργαλεία και να μειώσει τον γραφειοκρατικό φόρτο των διαδικασιών», αλλά και «με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα δοθούν κίνητρα σε μικρομεσαίους επενδυτές να επενδύσουν σε τομείς-κλειδιά για την ΕΕ όπως η τεχνολογία, καινοτομία, έρευνα, ενέργεια και ασφάλεια».

Διώξεις για έργα της ΕΥΑΘ την περίοδο 2007-2010

Ζημιά ύψους 2,2 εκατ. ευρώ για έργα της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), την περίοδο 2007-2010, διαπίστωσαν επιθεωρητές, κατόπιν διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησαν και κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων, κατά παραγγελία του Εισαγγελέα Διαφθοράς. Το πόρισμα που συνέταξαν φέρεται να περιλαμβάνει σωρεία παρατυπιών και αυθαίρετων διαδικασιών σε έργα που αφορούσαν την αποκατάσταση βλαβών του δικτύου ύδρευσης τη συγκεκριμένη περίοδο. Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων περιγράφονται απευθείας αναθέσεις έργων με κατατμήσεις (προκειμένου να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο), έργα που πληρώθηκαν εις διπλούν, όπως επίσης έργα - "φαντάσματα", τα οποία ουδέποτε εκτελέστηκαν. Στο κάδρο της έρευνας, που ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες, βρέθηκαν συνολικά έξι πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία προϊστάμενοι διευθύνσεων της ΕΥΑΘ εκείνης της περιόδου και μηχανικοί. Τα παραπάνω στοιχεία έφτασαν στο γραφείο του Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος, αφού τα μελέτησε, ζήτησε να ασκηθούν ποινικές διώξεις εις βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων. Όπως έγινε γνωστό, οι διώξεις συνδέονται με τις πράξεις της κακουργηματικής απιστίας και της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα).

Για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών/τριων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας)
Το Ι.Κ.Υ. προκηρύσσει για το ακαδ. έτος 2017-2018, κατ’ ελάχιστον 3685 υποτροφίες για όλα τα Τμήματα/Σχολές των Α.Ε.Ι. της χώρας. Οι συγκεκριμένες υποτροφίες που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ αποσκοπούν στην ενίσχυση και υποστήριξη της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών των επιμελών φοιτητών/τριών που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς και στη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των ΑΜΕΑ και των ατόμων που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες. Οι υποτροφίες θα χορηγηθούν αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου του 2017 και θα έχουν διάρκεια 9 μήνες, ενώ το ποσό της μηνιαίας υποτροφίας θα ανέρχεται σε 200,00 ευρώ για τους σπουδάζοντες στον τόπο κύριας κατοικίας τους και 380,00 ευρώ για τους σπουδάζοντες σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που βρίσκονται εκτός του τόπου της κύριας κατοικίας τους.

Έκπτωση 50% στα εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (ανακοίνωση των Υπουργείων Παιδείας και Ναυτιλίας)


Για τη λήξη του έτους, ώστε να βοηθηθούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν στην έδρα τους, ανακοινώνεται ότι θα δοθεί έκπτωση έως 50% στους αναπληρωτές καθηγητές, δασκάλους και νηπιαγωγούς που υπηρέτησαν σε κάποιο νησί της χώρας, και στα οχήματά τους, από 21/6 έως και 30/6.

Ενισχύσεις ΥΠΕΣ σε ΟΤΑ
Στο πλαίσιο των Προσκλήσεων των Προγραμμάτων «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Πάνος Σκουρλέτης ενέκρινε την ένταξη των Πράξεων δήμων συνολικού ποσού ύψους 7.981.987,20 ευρώ, με τη συμμετοχή των δήμων να ανέρχεται στο ποσό των 2.628.548,00 ευρώ. 

Για τη νέα ΚΑΠ (από την παρέμβαση του Β. Αποστόλου στο Συμβούλιο Γεωργίας-Αλιείας της ΕΕ)

Ο Β. Αποστόλου στην παρέμβασή του για τις προτάσεις της Ε. Επιτροπής για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική  κατέστησε σαφή τη θέση της Ελλάδας, η οποία, σε συνεργασία με αρκετές πλέον χώρες της Ε.Ε., ζητά να μείνει ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα της ΕΕ των 27, ώστε οι γεωργοί μας να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις διάφορες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις. Ο Β. Αποστόλου έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του σε ότι αφορά το νέο μοντέλο διαχείρισης της ΚΑΠ αλλά και τις αυξημένες υποχρεώσεις των γεωργών με βάση την ενισχυμένη αιρεσιμότητα που προτείνει η Ε. Επιτροπή. Παράλληλα δήλωσε την αντίθεσή του στην εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: