ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Οι φράουλες της ντροπής

Ο κακοποιημένος Αιγύπτιος από τους μπράβους της Ν. Μανωλάδας.


Τελευταίο θύμα ένας Αιγύπτιος μετανάστης εργάτης γης κακοποιήθηκε βάναυσα όταν ζήτησε να πληρωθεί τα μεροκάματά του
Το «όργιο» της χυδαίας εκμετάλλευσης και της βάναυσης τρομοκρατίας, που φτάνει μέχρι την απειλή της ζωής των μεταναστών εργατών γης που απασχολούνται στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, ήλθε και πάλι στο προσκήνιο μετά τις εικόνες φρίκης που εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σάββατο. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας 22χρονος από την Αίγυπτο είχε την «ατυχία» να απαιτήσει τα μεροκάματά του, κάτι που οδήγησε στη βάναυση κακοποίησή του από δύο ντόπιους.
Οι δύο δράστες, αφού γρονθοκόπησαν τον νεαρό, του σφήνωσαν το κεφάλι ανάμεσα στο τζάμι και το πλαίσιο της πόρτας αυτοκινήτου και τον έσυραν για ένα χιλιόμετρο στον δρόμο. Περίοικοι, που είδαν τον άτυχο Αιγύπτιο να καταρρέει μετά το βασανιστήριο που υπέστη, με τραύματα στο κεφάλι, στα χέρια αλλά και σε άλλα μέρη του σώματός του, κάλεσαν ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας.
Ο εργοδότης, με πρόσχημα ότι η φετινή παραγωγή δεν ήταν η αναμενόμενη, θεώρησε καλό να αφήσει απλήρωτους πάνω από 150 εργάτες. Γνώριζε φυσικά οτι οι εργάτες είναι όμηροί του, αφού δεν διαθέτουν «χαρτιά» νόμιμης παραμονής, οπότε δεν θα τολμούσαν να τον καταγγείλουν. Ο νεαρός που «τόλμησε» να ζητήσει τα δεδουλευμένα του, άλλωστε, εισέπραξε τη φρικιαστική επίθεση. Όταν γίνει καλά και πάρει εξιτήριο θα απελαθεί. Οπότε σε ποια μαρτυρία θα βασιστεί το δικαστήριο ώστε να αποφανθεί;

Τους «δίνουν» στην αστυνομία για να μην τους πληρώνουν...

Στην ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Βουπρασίας του νομού Ηλείας βρίσκονται πάνω από 4.500 μετανάστες που απασχολούνται κυρίως στα φραουλοχώραφα. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια έχει σημειωθεί μία εκρηκτική αύξηση των αλλοδαπών εργατών στην περιοχή, όπως σημειώνουν οι ντόπιοι. Άνθρωποι από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, αλλά και βαλκανικές χώρες, άνθρωποι που άφησαν τις πατρίδες τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, μένουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, αποθήκες, καταλύματα, όπου έχει ο καθένας τη δυνατότητα, ενώ οι περισσότεροι εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες.
Οι ξυλοδαρμοί, οι απειλές και η έντονη άσκηση ψυχολογικής βίας που έχουν έρθει κατά καιρούς στο φως της δημοσιότητας, μαζί με την ανασφάλιστη εργασία, συνθέτουν το σκηνικό τρόμου που βιώνουν δεκάδες αλλοδαποί εργάτες γης. Οι μετανάστες δεν διαθέτουν χαρτιά και άδειες παραμονής με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα με νόμιμο τρόπο από το «αφεντικό».
Το τέχνασμα είναι γνωστό. Αρκετοί παραγωγοί, που απασχολούν ευκαιριακά παράνομους μετανάστες χωρίς χαρτιά, τους προσλαμβάνουν με προφορική συμφωνία, αλλά λίγες μέρες την ολοκλήρωση της συμφωνίας τούς «δίνουν» στην αστυνομία.

Φράουλες και αίμα...

Η απεργία των 1.500 «δούλων» εργατών γης στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας τον Απρίλιο του 2008, η οποία ξύπνησε τους εφιάλτες κάθε λογής μικρού και μεγάλου αφεντικού, ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησαν πογκρόμ και λιντσαρίσματα εις βάρος των μεταναστών από την πλευρά των δουλοκτητών και των τραμπούκων τους. Συγκεκριμένα, στις 18 Απριλίου του 2008, περισσότεροι από 1.500 εργάτες γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, αλλά και την Ινδία και τις βαλκανικές χώρες, αρνήθηκαν να εργαστούν και συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην κεντρική πλατεία της Νέας Μανωλάδας έχοντας ως αιτήματα την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους, καλύτερο μεροκάματο αλλά και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Η απάντηση στα εργατικά αιτήματα ήταν ωμή βία. Από το πουθενά εμφανίστηκαν γύρω στα 60 άτομα, στην πλειονότητά τους παραγωγοί φράουλας, που σε συνεργασία με τους τραμπούκους συνεργάτες τους άρχισαν να τους χτυπούν. Ακολούθησε ένα ανελέητο πογκρόμ κατά των ξένων εργατών καθώς οι τσιφλικάδες ξυλοκοπούσαν αδιακρίτως όποιον μετανάστη έβλεπαν μπροστά τους. Όλα αυτά με την προκλητική ανοχή της αστυνομίας, η οποία είχε ρόλο παρατηρητή.
Τελικά η δημοσιοποίηση του προβλήματος της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με την τετραήμερη αποχή των αλλοδαπών εργατών από τη συλλογή φράουλας, αλλά και τα σοβαρά επεισόδια, οδήγησαν στην «ηρωική» αύξηση του μεροκάματου σε 25 - 28 ευρώ. Το «όνειρο» βέβαια δεν κράτησε πολύ, καθώς η λαίλαπα των Μνημονίων και της οικονομικής κρίσης επέστρεψε το ημερομίσθιο στα προηγούμενα επίπεδα, δηλαδή στα 22 - 23 ευρώ.

Τραμπουκισμοί κατά των δημοσιογράφων

Μαφιόζικη επίθεση και πρωτοφανή βία είχαν δεχτεί τον Απρίλιο του 2011 οι απεσταλμένοι του «Βήματος», ο δημοσιογράφος Γιώργος Πουλιόπουλος και ο φωτορεπόρτερ Ιάκωβος Χατζησταύρου, ώστε να σταματήσουν την έρευνα για τις συνθήκες εργασίας εκατοντάδων μεταναστών στα χωράφια της περιοχής. Ο φωτορεπόρτερ μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας, ενώ κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο μεγαλοπαραγωγός και οι συνεργοί του τράκαραν το αυτοκίνητο των δύο απεσταλμένων του «Βήματος», απέσπασαν τη φωτογραφική κάμερα και την κάρτα μνήμης, την οποία επέστρεψαν ώρες μετά, μόνο έπειτα από την παραίνεση των αστυνομικών δυνάμεων στο τμήμα Βάρδας Ηλείας.
Η δημοσιογραφική αποστολή κατέθεσε μήνυση για ξυλοδαρμό, ενώ ο παραγωγός βγήκε στην αντεπίθεση και κατέθεσε μήνυση για παραβίαση ιδιωτικού χώρου, βιαιοπραγία, προπηλακισμό και ξυλοδαρμό του! Η δίκη, μετά από συνεχόμενες αναβολές, αναμένεται να εκδικαστεί μέσα στον χειμώνα.

Αυτόκλητοι τιμωροί και σκηνές αμερικάνικου Νότου

Το πρόσφατο περιστατικό έχει ανατριχιαστικές ομοιότητες με ένα αντίστοιχο που συνέβη τον Ιούνιο του 2009 και είχε προκαλέσει αίσθηση. Συγκεκριμένα δύο κτηνοτρόφοι είχαν πάρει τον νόμο στα χέρια τους, καθώς γρονθοκόπησαν δύο μετανάστες από το Μπαγκλαντές και στη συνέχεια τους έδεσαν σε δίκυκλο, περιφέροντάς τους στους δρόμους του χωριού.
Οι κτηνοτρόφοι ισχυρίστηκαν ότι το προηγούμενο βράδυ είχαν στήσει καρτέρι στη στάνη τους για να δουν ποιος κλέβει τα ζώα τους. Εντόπισαν τρεις μετανάστες οι οποίοι μπήκαν στη στάνη και έφυγαν κρατώντας τρία αρνιά. Αντί όμως να καλέσουν την αστυνομία, περίμεναν μέχρι την επόμενη μέρα για να πάρουν την εκδίκησή τους. Αρχικά εντόπισαν ένα μετανάστη τον οποίο έδεσαν υποχρεώνοντάς τον να τους πει ποιοι ήταν οι δράστες της κλοπής.
Στη συνέχεια, όταν τους εντόπισαν, τους γρονθοκόπησαν και σε ρόλο τιμωρού τους έσυραν με το δίκυκλο για περισσότερα από 400 μέτρα στους δρόμους της Νέας Μανωλάδας, μπροστά στα μάτια δεκάδων κατοίκων που αντίκριζαν σοκαρισμένοι τις σκηνές βίας. Η διαπόμπευση των δύο μεταναστών διεκόπη, όταν κάτοικος της περιοχής δεν άντεξε τις βάρβαρες σκηνές που έβλεπε και κάλεσε την αστυνομία.

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ηλείας:
Καταλύεται κάθε έννοια νομιμότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Για εγκληματική ομάδα, η οποία στο όνομα της «εθνικής κάθαρσης» ξυλοκοπεί και τρομοκρατεί με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο τους απλήρωτους εργάτες που τολμούν να σηκώσουν το ανάστημά τους διεκδικώντας τον κόπο και τον ιδρώτα του, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ηλείας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει τα στραβά μάτια απέναντι στην αθλιότητα και την ανθρώπινη εκμετάλλευση, ούτε θα τηρήσει τη σιωπή των τοπικών παραγόντων της Ηλείας, οι οποίοι με τη στάση τους ενισχύουν την ασυδοσία ορισμένων μεγαλοτσιφλικάδων, που καταλύουν κάθε έννοια νομιμότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας δέρνοντας και απειλώντας όχι μόνο αλλοδαπούς εργάτες αλλά και όποιον κάτοικο της περιοχής τολμήσει να τους εναντιωθεί». Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να επισκεφθεί την ευρύτερη περιοχή για να διαπιστώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι ξένοι εργάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: