ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Φάρος και οδηγός για το σήμερα οι αξίες και οι αγώνες του ΕΑΜ

Φωτογραφία από την Απελευθέρωση.


Ανακοίνωση του Συλλόγου Πέτρινα χρόνια
Ο σύλλογος ‘’Ιστορική Μνήμη-Πέτρινα Χρόνια’’, με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ και καλεί τους Έλληνες, όλους τους πολίτες της Ελλάδας κάθε ηλικίας, «να αντισταθούν σθεναρά, καθένας από το δικό του μετερίζι, με κάθε μέσον, με κάθε τρόπο, στην νέα κατοχή που ζεί σήμερα η χώρα μας, να παλέψουν με την ίδια τόλμη και αποφασιστικότητα που πάλεψαν και οι Έλληνες για να διώξουν τον Γερμανό κατακτητή, να δείξουν την ίδια αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό τους που έδειξαν και οι Έλληνες στην γερμανική κατοχή, με στόχο να απαλλαγούμε από τον βρόχο της ‘’Τρόϊκα’’ για να διαφεντεύει ο Ελληνικός λαός στον τόπο του.»
Με αφορμή τη συμπλήρωση 71 χρόνων από τη ν ίδρυση του ΕΑΜ ο σύλλογος, δημοσιοποιεί ένα μικρό χρονικό του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου:
‘’Τρία γράμματα μόνο φωτίζουν την Ελληνική μας τη γενηά,
και μας δείχνουν φωτεινά το δρόμο, για φέρουμε τη Λευτεριά…’’
ΠΡΙΝ από 71 χρόνια στις 27 Σεπτέμβρη του 1941, στην κατοχική Ελλάδα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και συμμετοχή αντιστασιακών οργανώσεων, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).
Με μυστικότητα βρέθηκαν σ΄ ενα σπίτι στο τέρμα της οδού Ιπποκράτους, στην Αθήνα, ο Λευτέρης Αποστόλου του ΚΚΕ, ο Ηλίας Τσιριμώκος της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας, ο Απόστολος Βογιατζής του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας και ο Χρήστος Χωμενίδης (που αργότερα κρεμάστηκε στα Ψηλαλώνια της Πάτρας) του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας και υπέγραψαν το ιδρυτικό του ΕΑΜ.
Όπως αναφέρεται στο Ιδρυτικό, σκοπός του ΕΑΜ ήταν «...η απελευθέρωση του Έθνους από τον ξένο ζυγό...» και «...η κατοχύρωση του κυριαρχικού δικαιώματος του ελληνικού λαού, όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του...» ενώ επεσήμαναν ότι «...το ΕΑΜ θα ασχοληθεί με την διατήρηση ακμαίου του απελευθερωτικού πνεύματος του Ελληνικού λαού...με την εξασφάλιση κατά το δυνατόν μιας συνεργασίας με τους άλλους λαούς οι οποίοι αγωνίζονται κατά των δυνάμεων του Άξονος...».
Επίσης, μέσα από το Ιδρυτικό, οι ηγέτες του ΕΑΜ δήλωναν ότι «Εις το ΕΑΜ γίνεται ισοτίμως δεκτόν παν άλλο κόμμα ή Οργάνωση που δέχεται τας αρχάς του παρόντος Ιδρυτικού, ως και να εργασθεί διά την επιτυχίαν των σκοπών του ΕΑΜ...».
Πραγματικά, σε μια Ελλάδα γονατισμένη από τον Ιταλικό πόλεμο και την Γερμανική κατοχή, το ΕΑΜ με την ίδρυσή του πάλεψε για την στήριξη του χειμαζόμενου Ελληνικού λαού και την απελευθέρωση της χώρας μας από τους κατακτητές.
Στις 10 Οκτώβρη του 1941 το ΕΑΜ με το διάγγελμά του '' προς τον Ελληνικό λαό, προς όλους τους Έλληνες που η καρδιά τους χτυπάει για το ξεσκλάβωμα της πατρίδας...» τους καλεί σε ξεσηκωμό, σε ένταξη στις οργανώσεις του ΕΑΜ και πόλεμο ενάντια στον στρατό κατοχής επισημαίνοντας πώς «...Ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος, μα το έπαθλό του αξίζει κάθε θυσία. Και το έπαθλο αυτό θα είναι μια Νέα Ελλάδα, ελεύθερη και ανεξάρτητη, κτήμα του λαού της...».
ΤΟ ΕΑΜ συσπείρωσε στις τάξεις του σχεδόν όλους τους Έλληνες που διψούσαν για Λευτεριά, πάλεψε συστηματικά και με πείσμα να αναστηλώσει το ηθικό των Ελλήνων, οργάνωσε την αλληλεγγύη του λαού και υπερασπίστηκε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δίνοντας μικρές και μεγάλες μάχες απανταχού της Ελλάδας, τόσο με τους Γερμανούς κατακτητές, όσο και με τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους Γερμανοτσολιάδες και τους χαφιέδες-καταδότες που έστειλαν χιλιάδες αγωνιστές της Αριστεράς, χιλιάδες Δημοκράτες στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Σήμερα, 71 χρόνια μετά η χώρα μας βρίσκεται και πάλι σε μια νέα κατοχή, οικονομική και πολιτική που χειμάζει τον Ελληνικό Λαό, κλέβει τον δημόσιο πλούτο, μολύνει το περιβάλλον, καταλύει το Σύνταγμα και τους νόμους, υποβαθμίζει την αξία της εργασίας, διαλύει την κοινωνία και τις υπηρεσίες της και οδηγεί τους πολίτες στην απελπισία και την αυτοκτονία.
‘’Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ’’ έγραψε ο Δημήτρης Γληνός. Αυτό το κείμενο παραμένει ακόμη και σήμερα ‘’ενεργό’’ γιατί εκεί μέσα βρίσκουμε όχι μόνο τι ήθελε το ΕΑΜ την εποχή που ιδρύθηκε αλλά και τι θέλει η Ελλάδα σήμερα, τι θέλουμε εμείς σήμερα, για να βγούμε από τον κατήφορο, από την αποσάρθρωση, από την διάλυση του κράτους που πραγματοποιούνται με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης των τριών, κομμάτων αλλά και συνένοχή πολιτικής, όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων.
‘’…είναι το αγώνα μας τα φώτα κι ο λαός ακολουθεί πιστά,
νέοι, γέροι όλοι μαζί φωνάζουν, ζήτω, ζήτω, ζήτω το ΕΑΜ’’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: