ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν για τις αθλητικές υποδομές Δ. Αχαΐας

Τουρνούα σκάκι στη Δυτ. Αχαΐα.


Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Επερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις ανολοκλήρωτες αθλητικές υποδομές στο δήμο Δυτικής Αχαΐας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και  Έφη Γεωργοπούλου.
Στην επερώτηση συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:
«Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, δήμος που διαμορφώθηκε από τη σύμπτυξη άλλων δημοτικών ενοτήτων βάσει του «Καλλικράτη», και με πληθυσμό 50.000, είναι από τις πιο υποβαθμισμένες πολιτιστικά και από άποψη υποδομών για τη νεολαία, περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Οι προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας να αναβαθμίσει τις αθλητικές της εγκαταστάσεις καταλήγουν συχνά ατελέσφορες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μη αποπεράτωση του μοναδικού κλειστού γηπέδου μπάσκετ στην πόλη της Κάτω Αχαΐας, η οποία είναι και έδρα του Δήμου, έντεκα χρόνια μετά την έναρξη των σχετικών εργασιών.

Συγκεκριμένα: το έργο δημοπρατείται για πρώτη φορά το έτος 1998, η κατασκευή του ξεκινά το 2001 και αναστέλλεται το 2004 λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας μέχρι και τον Αύγουστο 2010. Μέχρι το 2004 η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 80%. Εν τω μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατήγγειλε τη σχετική σύμβαση λόγω, όπως δήλωσε η αρχή, υπαιτιότητας του εργολάβου (καθυστέρηση και ασυνέπεια). Στις 23 Μαρτίου 2010 η Γ.Γ.Α. επαναδημοπρατεί το έργο και το αναθέτει σε κοινοπραξία, έπειτα από μειοδοτικό διαγωνισμό. Οι εργασίες ξεκινούν και πάλι τον Αύγουστο του 2010 και διαρκούν μέχρι και το Μάιο 2012, οπότε και αναστέλλονται εκ νέου, λόγω μη ύπαρξης κυβέρνησης και της επακόλουθης μη υπογραφής διοικητικών πράξεων από την πλευρά της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Αθλητισμού της Γ.Γ.Α.

Πλέον, υπολείπεται μόλις 10% της κατασκευής προκειμένου να αποπερατωθεί οριστικά το έργο, το οποίο μεταφράζεται σε υπολειπόμενο ποσό 60.000€, ώστε να τοποθετηθούν το παρκέ, οι μπασκέτες και τα καθίσματα. Όπως δε διαβεβαιώνουν οι δημοτικοί παράγοντες, ο εργολάβος δεσμεύθηκε να επανεκκινήσει το έργο, ακόμα και λαμβάνοντας μέρος του συνολικού υπολειπόμενου χρηματικού ποσού.

Η Δημοτική Αρχή αδυνατεί αντικειμενικά αλλά και νομικά να αναζητήσει ίδιους ή και άλλους, δημόσιους, πόρους πέραν του κρατικού προϋπολογισμού. Αδυνατεί αντικειμενικά διότι τα ταμεία του Δήμου όπως και των περισσοτέρων δημοτικών αρχών της χώρας, έχουν στερέψει, εξαιτίας της βίαιης επίθεσης που δέχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την αντι-αυτοδιοικητική τους πολιτική, ειδικά μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη». Αδυνατεί νομικά γιατί η κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει την απευθείας χρηματοδότηση του έργου, ενώ έχουν δεσμευθεί κρατικά κονδύλια για την αποπεράτωσή του.

Επειδή η αποπεράτωση του έργου θα συνεισφέρει στην ψυχαγωγία της νεολαίας της περιοχής –η οποία πλήττεται με δριμύτητα από την ανεργία–, ειδικά μάλιστα μέσω της αξιοποίησης του κλειστού γηπέδου για δωρεάν προγράμματα αθλητισμού τα οποία ήδη πραγματοποιούνται από αθλητικούς συλλόγους στο Δήμο.

Επειδή ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας δεν μπορεί να αναζητήσει άλλους δημόσιους πόρους, πέραν των κεντρικών κρατικών πόρων, χωρίς την παρέμβαση της Κυβέρνησης προκειμένου να αρθούν τα όποια νομικά εμπόδια,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αποπερατωθεί το σημαντικό για την περιοχή έργο;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της αποπεράτωσης;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαρία Κανελλοπούλου
Βασίλης Χατζηλάμπρου
Έφη Γεωργοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: