ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Επιβάλλουν ρήτρα μείωση μισθών, αλλά όχι και ρήτρα ΑΕΠ για το χρέος

Φωτογραφία Αρχείου.


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ
Αρκεί μία ημέρα να μην εκδοθεί  Τύπος, να μην ακουστεί ραδιόφωνο, να μην αναρτηθεί αράδα στα πόρταλ για να θεριέψουν φήμες και να πλαστούν κατασκευάσματα.
Έτσι με δεδομένη την απεργία δημοσιογράφων τα «παπαγαλάκια», οι φιλιππινέζες του μιντιακού συστήματος, που δυστυχώς λειτουργούν ανάμεσα στους έντιμους αγωνιστές της πληροφόρησης, πέρασαν υπογείως την άποψη για προστασία των μισθών και συντάξεων του ιδιωτικού τομέα ως όρο απαράβατο σε περίπτωση αναγκαίας(!) επιβολής πρόσθετων μέτρων, 2 δισ., πέραν των 11,5 δισ., Τα οποία 2 δισ. θα κληθούν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου Τομέα το 2014 να επιφορτισθούν! Και μέχρι τότε πάντως, η κυβέρνηση Σαμαρά αγωνίζεται σθεναρώς υπέρ του πατρίου εδάφους!
Έτσι μας σερβίρεται η άποψη ότι υπό τη δαμόκλειο σπάθη των νέων μισθολογικών περικοπών θα βρεθεί ο δημόσιος τομέας σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. Πρόκειται για την ρήτρα των 2 δισ., που η τρόικα αποδέχεται ως προϋπόθεση για να συναινέσει στη δέσμη διαρθρωτικών αλλαγών, αν και αμφισβητεί την αποδοτικότητά τους. Γι αυτό μας διαβεβαιώνουν ότι κάθε περίπτωση συντάξεις δεν θα θιγούν.
Βεβαίως και αρκεί ο λόγος διαβεβαίωσης της έντιμης κυβέρνησης(!), διότι τις ίδιες διαβεβαιώσεις μας έδιναν ότι το 2012 η χώρα θα βγει στις αγορές, αρκεί να δεχθούμε  την προσωρινή καταστροφή της κοινωνίας. Μόνον που αντί εξόδου στις αγορές μπήκαμε σε πρόγραμμα σταθερότητας, σε δεύτερο μνημόνιο και πάμε για τρίτο. Κι αυτά πέραν από το ότι διπλασιάστηκε το χρέος.  Μας συντρίβουν!
Αν και στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως στις νέες διαπραγματεύσεις που θα έχει ο Γ. Στουρνάρας με την τρόικα θα υπάρξουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις και θα βρεθεί η χρυσή τομή,

εντούτοις ορίζεται ότι θα είναι αυτόματη η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπτωση κατά την οποία εντός του 2013 παρουσιαστούν αποκλίσεις στην υλοποίηση του πακέτου με τις περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Πάντως η τρόικα, που μην ξεχνάμε, εκπροσωπεί το τοκογλυφικό κεφάλαιο Ευρωπαίων και ΔΝΤ,  εμμένει να ενσωματωθεί στη συμφωνία ρήτρα «απόκλισης» προκειμένου να αποδεχθεί μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο και για τα οποία εκτιμά ότι δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Έτσι, εάν στο τέλος της επόμενης χρονιάς υπάρχει απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 600 εκατομμύρια ευρώ, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ανάλογες περικοπές στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου από τον Ιανουάριο του 2014. Δηλαδή να φτάσει τους μισθωτούς στα τάρταρα της φτωχοποίησης.
Και από δω ακολουθούν οι απειλές.
Λένε κύκλοι του ΥΠ.ΟΙΚ ότι η τρόικα έχει ζητήσει από την αρχή των διαπραγματεύσεων να μειωθούν εκ νέου οι βασικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%, αλλά η κυβέρνηση αντιστάθηκε για λογαριασμό των εργαζομένων. Όμως, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει η τρόικα εκ νέου το ζήτημα απολύσεων, σε περίπτωση που οι αστοχίες στον προϋπολογισμό του 2013 είναι πολύ μεγάλες.
Όπερ σημαίνει καθίστε καλά γιατί η τρόικα είναι εδώ και δεν θα σας υπερασπιστώ!

Μετά την απειλή έρχεται το χάδι

Η κυβέρνηση αποδεχόμενη τη ρήτρα «απόκλισης» θα επιχειρήσει να περάσει και τη ρήτρα «ισοδυνάμων». Θα προσπαθήσει δηλαδή να πείσει την τρόικα πως, αν μέσα στο 2013 τα έσοδα από φοροδιαφυγή ή τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι υψηλότερα του αναμενόμενου, τότε θα πρέπει να «διαγραφεί» μέρος των σκληρών περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Επίσης αυτό μπορεί να γίνει σε περίπτωση που το ΑΕΠ είναι υψηλότερο των εκτιμήσεων. Γι αυτό καθίστε καλά. Όχι απεργίες που δυσαρεστούν την αγορά και ευχαριστούν τους εργαζόμενους. Η Μέρκελ στενοχωριέται και ραγίζει η… ψυχή της! Ε, γι αυτό στην απεργία της Τετάρτης 26-9-12 αύριο θα είμαστε παρόντες!
Αλλά ας εξετάσουμε την απορία, που εκφράζει το ISTOLOGIO, με αφορμή την πρόταση ενός μη ειδικού περί τα οικονομικά: Εάν η τρόικα αποδέχεται ρήτρες του τύπου που προανέφερα, τότε γιατί να μην δεχθεί και ρήτρα ανάπτυξης για το χρέος της Ελλάδας, ένα πάγωμα (μορατόριουμ) αποπληρωμής του χρέους μέχρις ότου υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, νέας διαγραφής ενός μεγάλου μέρους του χρέους, με όρους ανάλογους της ρύθμισης διαγραφής του Γερμανικού χρέους το 1953, όπου προβλέπονταν και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του εναπομείναντος. Δηλαδή θα πληρώνουμε το εναπομείναν χρέος εφ’ όσον υπάρχει ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας.
Αυτή η πρακτική σε χώρες, όπου τελεί υπό κατάρρευση η οικονομία τους είναι διαδεδομένη. Τα πρόσθετα χρέη πάνω από το αρχικό χρέος είναι τα… καπέλα της τοκογλυφίας. Εμείς ως χώρα γιατί δεν το θέτουμε αυτό το ζήτημα;
Επειδή οι ειδήμονες της Οικονομίας μας λένε ότι «δεν γίνονται αυτά;». Ή επειδή θέλουν να απαξιώσουν τον πολιτικό λόγο, αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον εκφράζει ο Αλ. Τσίπρας και οι έγκριτοί οικονομολόγοι του;
Τα ίδια έλεγαν και πιο παλιά, αλλά ωστόσο κούρεμα του χρέους έγινε. Άλλο εάν καταχρηστικά το επέβαλαν και στα ταμεία. Και να τα αποτελέσματα σήμερα. Κινδυνεύουν οι ασφαλισμένοι να μείνουν χωρίς γιατρούς, χωρίς φάρμακα, χωρίς συντάξεις.
Μιλώ για κούρεμα του χρέους των δανειστές και όχι για εξόντωση των ασφαλισμένων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: