Λάκης Σάντας-Μαν. Γλέζος, οι Ήρωες. |
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει, έναντι αυτών των οφειλών, ούτε ένα μάρκο, ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα
«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται” τόνισε ο Μ. Γλέζος αναφερόμενος στη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ότι το ερώτημα των πολεμικών αποζημιώσεων δεν αποτελεί πλέον θέμα για τη γερμανική κυβέρνηση, “εξήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και έπειτα από δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνης, συνεργασίας της Γερμανίας με την Ελλάδα και στενής σχέσης μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων. Η Γερμανία κατέβαλε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 για τη Διασυμμαχική Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Παρισίων, αποζημιώσεις και για την Ελλάδα και στήριξε τη χώρα έμπρακτα στην ανοικοδόμησή της».
Ο Μ. Γλέζος χαρακτήρισε την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας “ανιστόρητη, ψευδή και εξοργιστική” επισημαίνοντας την απόφαση της 19μελούς Διασυμμαχικής Επιτροπής των Παρισίων του 1946 που καταλόγισε στη Γερμανία ότι οφείλει να καταβάλει στην Ελλάδα 7,1 δισ. δολ., αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους, καθώς και το αναγκαστικό δάνειο ύψους 31,5 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 54 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν έχει καταβάλει, έναντι αυτών των οφειλών, ούτε ένα μάρκο, ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, ενώ έχει εξοφλήσει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες με τις οποίες βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση».
Και μόνο το γεγονός ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να εκδώσει απάντηση -απορριπτική βεβαίως- στην πρωτοβουλία των 33 βουλευτών, είναι ενδεικτικό του πανικού που προκαλεί στη μεταπολεμική ατλαντική Γερμανία, αλλά και στους ντόπιους διαχρονικούς συνεργάτες της, το ενδεχόμενο έγερσης του θέματος από την ελληνική πλευρά. Η απόφαση μάλιστα για το Δίστομο μπορεί να είχε το ζήτημα της ετεροδικίας, αναγνώριζε όμως με τον πιο επίσημο τρόπο ότι το θέμα είναι απαράγραπτο. Ακόμα πιο ενδεικτική όμως είναι η απάντηση της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν τους σχετικούς φακέλους. Καίνε έγγραφα πριν φύγουν, κοντολογίς...
ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της»
Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας τόνισε ότι «η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει. Η εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό του θέματος» και πρόσθεσε ότι «το ζήτημα αυτό μπορεί και πρέπει να συζητηθεί ξανά, με τη δέουσα τεκμηρίωση που θα ενισχύσει την ισχύ των επιχειρημάτων μας, στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας».
Π. Λαφαζάνης: «Μείζων πολιτική και ηθική πρόκληση»
Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης. Ερωτώντας τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης ο βουλευτής Β' Πειραιά σημείωσε ότι η δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών «συνιστά μείζονα πολιτική και ηθική πρόκληση σε βάρος του ελληνικού λαού και των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας» και τη χαρακτηρίζει «ψευδή, ιταμή, εξοργιστική και περιφρονητική».
Οικολόγοι Πράσινοι: «Μισές αλήθειες»
Το θέμα σχολίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζοντας ότι «η ανακοίνωση της Γερμανικής κυβέρνησης στηρίζεται σε μισές αλήθειες. Προσπαθεί να αποφύγει το θέμα του κατοχικού δανείου, κάτι που αναγνώριζε ακόμα και το 3ο Ράιχ, και το οποίο παραμένει επιτακτική εκκρεμότητα. Απέναντι στον λαϊκισμό σε Γερμανία και Ελλάδα, θα συνεχίσουμε τις κοινές μας δράσεις για το ζήτημα με τους Γερμανούς και Ευρωπαίους Πράσινους».
Κοινωνική Συμφωνία: «Βάναυση προσβολή»
Για το ίδιο θέμα η επικεφαλής της Κοινωνικής Συμφωνίας Λ. Κατσέλη υποστήριξε ότι «η ιστορία δεν έχει ούτε ημερομηνία λήξης ούτε παραγράφεται. Η δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί βάναυση προσβολή της ευαισθησίας και της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού. Γενικόλογες δηλώσεις υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης ότι 'το ζήτημα των αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό' δεν αρκούν» και πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να θέσει με τρόπο σοβαρό, οργανωμένο και αποφασιστικό προς τη γερμανική πλευρά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων εκ της γερμανικής Κατοχής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου