ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Εγκρίθηκε ομόφωνα ο απολογισμός του ΣΥΝ Αχαΐας για τις εκλογές

Από την προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα.


Με αισιοδοξία προς την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Θετικός κρίθηκε από τα μέλη της Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΝ, ο απολογισμός  για τις βουλευτικές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου, που συνήλθαν με την παρουσία της  βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Κανελλοπούλου. Αυτό δίνει αισιοδοξία και δύναμη στα μέλη του ΣΥΝ για να πρωτοστατήσουν στους αγώνες που έρχονται με τα αναμενόμενα αντιλαϊκά μέτρα του Φθινοπώρου. Αλλά και για να προχωρήσουν στο επόμενο οργανωτικό βήμα, που είναι η συγκρότηση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ από την Άνοιξη του 2013.
Η εισήγηση της Γραμματείας του ΣΥΝ εγκρίθηκε ομόφωνα, τόσο ως προς το γενικό πολιτικό αποτέλεσμα, όσο και ως προς το τοπικό, αφού εστιάστηκε στην εκλογή δύο βουλευτών, καθώς ανέδειξε πρώτο κόμμα στον νομό Αχαΐας τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε επίπεδο Επικρατείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εκλογή δύο βουλευτών είχε σνομπαριστεί από την τοπική Δεξιά, της οποίας δημοσιογραφικό όργανο ευθέως αμφισβήτησε την εκλογική ικανότητα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.
Στην εισήγηση της Π.Γ., που καταρτίσθηκε στις 4-7-12, αναφέρονται τα παρακάτω:  

1. Τα αποτελέσματα

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Αχαΐας στις 2 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις εκτινάχθηκε από 3,89 % (7.921 ψήφοι) το 2009 σε 21,81 % (41.115 ψήφοι) τον Μάιο και 32,27 %  (58.045 ψήφοι) τον Ιούνιο 2012.
Μεγάλη επιτυχία η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό μας και η εκλογή 2 βουλευτών.
Οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Μαΐου ήσαν ως εξής:
Κανελλοπούλου 9335, Χατζηλάμπρου 8948, Γιακουμής 6116, Λιαρομμάτης 5054, Αντύπα 3965, Γκόβας 3958, Βαρδάλος  3428, Λιονάκη 2840, Σιαηλή 2638, Σπαρτινός 2213, Κοκκινάρης 1967.

2. Που οφείλεται το αποτέλεσμα:

Στις γενικές αντικειμενικές συνθήκες, στις οποίες είχαμε ανταποκριθεί θετικά και μαχητικά όλο το προηγούμενο διάστημα σε αντιστοίχιση με τις ανάγκες της κοινωνίας, με τη συμμετοχή μας στους αγώνες αυτής της περιόδου, τις απεργίες, τα κινήματα, τις λαϊκές διεκδικήσεις.
Στη μακροχρόνια αντοχή, επιμονή και προσήλωση των μελών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ στις αξίες της αριστεράς, στην ανάγκη της ενότητας της και στην απόκρουση κάθε προσπάθειας εκμαυλισμού τους από τις σειρήνες του «εκσυγχρονισμού», της κεντροαριστεράς, των νεοφιλελεύθερων μονόδρομων.
Στην ανατροφοδοτούμενη από την κοινωνία πίστη ότι μπαίνουμε σε εποχές όπου η αριστερά μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταρχικό ρόλο και να αποτελέσει τον πυρήνα μιας κυβέρνησης κατάργησης των μνημονίων και των πολιτικών τους.
Στη σύνθεση του ψηφοδελτίου που – με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα – κάλυψε σε αρκετά καλό βαθμό τις περιοχές του Νομού, τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, τα 2 φύλα, τους νέους ψηφοφόρους, τις συνεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Στο γενικά καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των υποψηφίων, της Γραμματείας και της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, των στελεχών των συνιστωσών και της Νεολαίας. Κάποια προβλήματα βέβαια εμφανίστηκαν, μικρής όμως επίδρασης στην προεκλογική δραστηριότητα, διαφορετικής υφής στις 2 προεκλογικές περιόδους. Στην πρώτη οφείλονταν κυρίως στον ανταγωνισμό της σταυροδοσίας που δεν γινόταν πάντα με τρόπους απόλυτα δεοντολογικούς, στη δεύτερη σε διάθεση κάποιων συνιστωσών να υπογραμμίσουν τη διακριτότητά τους σε αντίθεση με την ενιαία εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ενεργή συμμετοχή και ιδιαίτερη ενασχόληση με τις προεκλογικές υποχρεώσεις συγκεκριμένων – όχι ιδιαίτερα πολλών – στελεχών και μελών του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νεολαίας (κατά βάση του ΣΥΝ), των συνεργαζόμενων που – παρά παρά κάποιες ελλείψεις και αδυναμίες – στελέχωσαν το βασικό οργανωτικό και πολιτικό σκελετό της προεκλογικής δουλειάς.

Η Γραμματεία της Ν. Ε. εισηγείται επίσης την υπερψήφιση των αποφάσεων της ΚΠΕ του ΣΥΝ και της ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν τόσο την πολιτική απόφαση για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και την πορεία προς τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ.

3. Η συμβολή και η παρουσία του ΣΥΝ και της Νεολαίας ΣΥΝ

Ο ΣΥΝ και η Νεολαία του αποτέλεσαν την κύρια δύναμη πολιτικής και οργανωτικής στήριξης των δραστηριοτήτων του εκλογικού αγώνα, καθώς και τη βασική ενωτική δύναμη στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχαμε προβλήματα και ελλείψεις αφενός οργανωτικού χαρακτήρα και αφετέρου σχετικά με το βαθμό συμμετοχής των μελών μας στις προεκλογικές δραστηριότητες με τρόπο συγκροτημένο και ελεγχόμενο. Σημαντική αιτία ήταν η ολοκληρωτική μας διάχυση στις οργανωτικές, προεκλογικές δομές του ΣΥΡΙΖΑ, με τρόπο που να υποβαθμιστεί η προσπάθεια εμπλοκής και συμμετοχής στον προεκλογικό αγώνα των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΝ. Δεν λειτούργησε το απαραίτητο «οργανωτικό κέντρο». Οι οργανωτικές μας αδυναμίες είναι φαινόμενο που μας ακολουθεί από το παρελθόν, παρά τις βελτιώσεις που έχουν υπάρξει μετά την τελευταία Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη. Σημαντική επίδραση όμως σε αυτή τη φάση είχαν και «τραυματισμοί», πικρίες, προσωπικές φιλοδοξίες που δεν εκπληρώθηκαν, σε σχέση με την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών. Επειδή τα σχετικά γεγονότα ήσαν αλλεπάλληλα και κράτησαν αρκετό χρονικό διάστημα που έκλεισε λίγες μόλις ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ψηφοδελτίων των εκλογών του Μαΐου, ο απόηχός τους είχε εμφανή επίδραση στην οργανωτική δουλειά αλλά και στην εικόνα της συνολικής εκλογικής δύναμης του ΣΥΝ μέσα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν πιθανότατα λανθασμένη η επιλογή να ξεκινήσουμε από πολύ νωρίς τη σχετική διαδικασία με την επιλογή 6 υποψηφίων και να φθάσουμε τελικά στους 3, παρόλο που δεν θα έπρεπε οι προσωπικές πικρίες να επισκιάζουν τις συλλογικές πολιτικές στοχεύσεις. Πολύ μικρότερη επίπτωση είχε στις σχέσεις κόμματος – Νεολαίας. Η Νεολαία του ΣΥΝ έπαιξε πολύ ουσιαστικό ρόλο στη στελέχωση των δομών του προεκλογικού αγώνα και μάλιστα σε σημαντικές επιτελικές θέσεις. Αναδείχθηκαν νέα, άξια στελέχη για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΝ εξέλεξε τον πρώτο σε σταυρούς βουλευτή του ψηφοδελτίου. Τη σ. Μαρία Κανελλοπούλου, ως αποτέλεσμα τόσο της δικής της παρουσίας, συνέπειας και αναγνωρισιμότητας όσο και της ευρύτατης αποδοχής στις γραμμές του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια της τοπικής κοινωνίας. Η εικόνα βέβαια της συνολικής εκλογικής δύναμης του ΣΥΝ μέσα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν το ίδιο ικανοποιητική, εξ αιτίας των ζητημάτων που θίχτηκαν παραπάνω αλλά και του ότι υπήρξαν φαινόμενα στήριξης από μέλη του κόμματος υποψηφίων εκτός των μελών του και της Νεολαίας ΣΥΝ – πράγμα όχι καταρχήν καταδικαστέο – με κριτήρια όμως που κάποτε θύμιζαν «παραδοσιακές» εκλογικές σχέσεις χώρων πέραν της Αριστεράς. Πρέπει πρόσθετα να επισημάνουμε ότι δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια το θέμα της ανάδειξης δημόσιων προσώπων από τις γραμμές μας.
Οποιεσδήποτε πάντως ελλείψεις, αδυναμίες, γκρίνιες δεν μπορούν να σκιάσουν το αποτέλεσμα που αποτελεί ιστορική στιγμή για τη δική μας Αριστερά ούτε τη συνέχεια του εγχειρήματός μας με το νέο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται.

4. Η συνέχεια

Ο ΣΥΝ και η Ν. Ε. Αχαΐας πρέπει να πρωτοστατήσει τόσο στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της νέας εποχής μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του όσο και στην πορεία για τη δημιουργία του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη κατά την προεκλογική περίοδο (ιδιαίτερα των δεύτερων εκλογών) δημιουργήθηκαν πρώτες οργανωτικές δομές του ΣΥΡΙΖΑ σε συνοικίες της Πάτρας και σε κωμοπόλεις και χωριά του Νομού. Αυτό τόνωσε και ενεργοποίησε και τα μέλη του ΣΥΝ, εκεί που υπήρχαν ήδη Π.Κ (π.χ. Καλάβρυτα, Αίγιο) ή μας έφερε σε επαφή με πολύ κόσμο σε περιοχές με απουσία Π.Κ. (π.χ. Δυτ. Αχαΐα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: