ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Σε έκτακτη κατάσταση Ά. Καστρίτσι, Σελλά, Πλατάνι, Αργυρά, Δρέπανο

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από το thebest.gr


Απειλητική η φωτιά που ξέσπασε υποχρεώνει την κυβέρνηση σε ευρωπαϊκή συνδρομή
Συνεχίζεται να μαίνεται αυτή την ώρα η φωτιά στην βόρεια πλευρά της Πάτρας, όπου κηρύχθηκαν σε έκτακτη κατάσταση τα διαμερίσματα του Δήμου Πατρέων Άνω  Καστρίτσι, Σελλά, Πλατάνι, Αργυρά και Δρέπανο της Αχαΐας. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη λόγω νύχτας έχουν πάψει να συνδράμουν τα πεζοπόρα σώματα, ενώ από τα οκτώ, αβλαβή παρέμειναν τα δύο και το Υπουργείο δηλώνει αδυναμία κατάσβεσης με ελληνικά μέσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 18 Ιουλίου 2012 από την περιοχή Αργυρά και επεκτάθηκε γρήγορα στα γύρω χωριά Σελλά, Πιτίτσα, Άνω Καστρίτσι, Κάτω Καστρίτσι, Πλατάνι φθάνοντας ως τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αλλά και εκτρεπόμενη προς Άγιο Βασίλειο και Δρέπανο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αχαΐας, επισημαίνει τα ακόλουθα:
«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στις υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης αλλά και περιορισμού της επέκτασης της πυρκαγιάς, όσο και αποφυγής ανεπιθύμητων καταστάσεων όπως απώλειες ζωής.
Τα διαθέσιμα μέσα κατάσβεσης, επίγεια και εναέρια, ωστόσο δεν θα ήσαν όλα στην διάθεση της Πάτρας αν υπήρχαν ταυτόχρονα και άλλα μέτωπα φωτιάς, σε άλλες περιοχές. Αυτό πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους.
Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν αλλά και το ανάγλυφο του εδάφους, δημιούργησαν σημαντικές δυσκολίες κατά την  κατάσβεση που ξεπεράστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την παρέμβαση των ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, όσο και από τις ένοπλες δυνάμεις που διατέθηκαν από στρατό και αεροπορία καθώς και  από ομάδες εθελοντών που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αχαΐας εκφράζει ωστόσο την ανησυχία του για το ενδεχόμενο, οι καμένες δημόσιες εκτάσεις γης, να αποτελέσουν βορρά στις διαθέσεις καταπατητών και προς τούτο η Πολιτεία και ιδίως η Περιφέρεια οφείλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν καταπατήσεις και οικοπεδοποίηση με την σύνταξη κτηματολογίου, όπου δεν υπάρχει».

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές Άνω Καστρίτσι, Σελλά, Πλατάνι, Αργυρά και Δρέπανο της Αχαΐας όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά. Στην περιοχή Σελέικα κοντά στο Πλατάνι κινείτο το μέτωπο της φωτιάς ώρα 11.30 μ.μ. της Τετάρτης 18-7-12.
Σε εξέλιξη παραμένει από τα ξημερώματα της Τετάρτης το πύρινο μέτωπο στην Αχαΐα. Οι φλόγες απειλούν τον οικισμό Κάτω Καστρίτσι, ο οποίος εκκενώθηκε μερικώς για προληπτικούς λόγους, και το Δρέπανο.
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 69 οχήματα της Πυροσβεστικής, επίγειες δυνάμεις 130 πυροσβεστών ενώ από αέρος  κατά τη διάρκεια της ημέρα συνέδραμαν  δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.
Ήδη έχουν διατεθεί άνδρες από το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού του στρατού ενώ στη διάθεση της Πυροσβεστικής έχουν επίσης τεθεί όλα τα μηχανήματα και οι υδροφόρες του Δήμου Πατρέων, του Στρατού (ΚΕΤχ) και των δημόσιων υπηρεσιών που έχουν ανάλογο εξοπλισμό.
Τρεις αξιωματικοί της Πυροσβεστικής τραυματίστηκαν ελαφρά, ένας εκ των οποίων ο διοικητής του Α' Πυροσβεστικού Σταθμού και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου.
Με λιγότερες δυνάμεις  συνεχίστηκε το έργο της κατάσβεσης  από αέρος,  καθώς έξι από τα οχτώ αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού δήλωσαν βλάβη με αποτέλεσμα η επιχείρηση από αέρος να γίνεται με δύο καναντέρ.
Για το συντονισμό της επιχείρησης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος μετέβη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να διατάξει εκκένωση οικισμών.  Την ίδια στιγμή βοήθεια με μέσα πυρόσβεσης από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία ετοιμάζεται να ζητήσει η κυβέρνηση, καθώς, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης «τα μέσα τα οποία έχουμε δεν είναι επαρκή».
Στη φωτιά παρών ήταν και ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

ΜΕ ΥΔΡΟΦΟΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Από  τα ξημερώματα οπότε και ειδοποιήθηκαν   για εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή Σελλά και Αργυρά έσπευσαν στο σημείο της φωτιάς άνδρες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων με ειδικά οχήματα, υδροφόρες και μικρά πυροσβεστικά και συνδράμουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο της κατάσβεσης.
Στο σημείο επιχείρησαν 4 υδροφόρες και τρεις μικρές ντακότες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Από τις 4.30 τα ξημερώματα στο σημείο της φωτιάς βρέθηκε ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο,  υπεύθυνο  του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αχιλλέα Γεωργακόπουλο και τους αντιδημάρχους  Γιώργο Σιγαλό και Γιάννη Μανέτα.
Ο Γ. Δημαράς, ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι περιοχές Αργυρά, Σελλά, Πλατάνι, Άνω και Κάτω Καστρίτσι, ενώ σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική που συντονίζει το έργο, διέταξε την  εκκένωση μέρους του Κάτω Καστριτσίου, όπου η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Παράλληλα ο Δήμος Πατρέων έχει εξασφαλίσει μέσα μεταφοράς για τους κατοίκους που θέλουν να απομακρυνθούν, ενώ έχει μισθώσει και ξενοδοχεία για τους κατοίκους που απομακρύνονται από τα σπίτια τους. 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους των βορειοανατολικών περιοχών του Δήμου, να κάνουν περιορισμένη χρήση νερού, προκειμένου να υπάρχουν ποσότητες νερού, για το έργο κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς, που έχει ξεσπάσει από τα ξημερώματα στις περιοχές Σελλά, Αργυρά, Άνω και Κάτω Καστρίτσι, Πλατάνι και Δρέπανο.

Aπό τη ΔΕΥΑΠ    έγινε   γνωστό ότι λόγω της έκτακτης ανάγκης που έχει προκύψει από τις φωτιές,  υδροδοτήθηκαν προσωρινά οι περιοχές Κάτω Καστριτσίου και Πλατανίου.  Συνιστάται ωστόσο μεγάλη προσοχή από τους καταναλωτές, καθώς το νερό που συνδέθηκε δεν είναι χλωριωμένο και επομένως  δεν είναι πόσιμο.

Από τη Δημοτική Αρχή, έγινε γνωστό ότι αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, λόγω της έκτακτης κατάστασης που προέκυψε με την μεγάλη φωτιά στις περιοχές Σελλών, Αργυρών, Πλατανίου και Καστριτσίου. Για την νέα ημερομηνία συνεδρίασης, θα υπάρξει νέο δελτίο Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: