ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Ακόμα και σήμερα υπάρχει διέξοδος για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ στην Πάτρα


(Δεματοποιημένα σκουπίδια. Φωτογραφία Αρχείου).
  
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ (mosxosg1@hotmail.com)

Εντός και επί τα αυτά πάλι, με το πρόβλημα των σκουπιδιών, αν και λύθηκε προσωρινώς. Οι δημότες δέσμιοι διλημμάτων κι ένα πρόβλημα πρωτίστως πολιτικής διευθέτησης  παρ’ ολίγον να λάβει χαρακτήρα δικαστικό, καθώς η αυτεπάγγελτη επέμβαση του Εισαγγελέα ξεστρατίζει την δημόσια συζήτηση γι αυτό.
Από την πλευρά του ο Δήμος δεν φαινόταν διατεθειμένος να αλλάξει ρότα στρεφόμενος στην αναζήτηση αναδόχου για την μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλον ΧΥΤΑ. Κι ούτε αυτό ήταν εύκολο εκ πρώτης όψεως. Φυσικά εάν επέμενε θα βρισκόταν ίσως  δήμος εκτός των Ιωαννίνων και της Δυτ. Αχαΐας, που θα υιοθετούσε το έκθετο τέκνον μας! Διότι έτσι μπορούμε να το απαλλαχθούμε. Μόνον που αυτή η υιοθεσία τώρα θα μας κοστίσει λιγότερο ακριβά. Κι αυτό είναι ένα θέμα από την στιγμή που από 4 ευρώ τον τόνο που τώρα πληρώνουν οι Πατρινοί, θα ανέλθει σε λιγότερο από τα 88 ευρώ ανά τόνο και 45% αύξηση τελών, της τελικής λύσης. Τι να κάνουμε όμως; Οι υιοθεσίες πάντα στοίχιζαν είτε προς την πλευρά των γονέων, είτε προς αυτή των αναδόχων.
Κι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Πρόσφατα το σύνολο των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε μηδενική αύξηση δημοτικών τελών, λόγω μνημονιακής λαίλαπας που δέχεται το φτωχό βαλάντιο των δημοτών, από την συγκυβέρνηση του τρίο της συμφοράς, ήτοι των σοσιαλιστών, των ακροδεξιών και των συντηρητικών. Στους κόλπους των οποίων, εν παρόδω να υπενθυμίσω, επωάζεται το αυγό του φιδιού, με την διακίνηση αυταρχικών απόψεων του τύπου, αφού κάναμε κυβέρνηση γιατί να μην την συνεχίσουμε επ’ αορίστω; 
Αλλά ας συνεχίσω στο θέμα μας. Κι αφού στον προϋπολογισμό του Δήμου δεν προβλέπεται  κονδύλι από αύξηση, πως θα πληρωθεί το υπέρογκο κόστος από την ενδεχόμενη υιοθεσία; Τώρα εάν ευοδωθεί η προτεινόμενη λύση Ναυπάκτου κλπ σίγουρα θα επιβαρυνθούμε κάτι γιαυτή.
Κι όμως η άποψη της Σ.Ε. των κατοίκων είναι ότι: Η δημοτική αρχή «επικαλείται, “τη δεδομένη οικονομική κατάσταση των συμπολιτών” για να αποσείσει τις υποσχέσεις της, τις δεσμεύσεις της και τις ευθύνες της για την παραβίαση  της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για κλείσιμο της Ξερόλακκας στις 31-12-12».
Τι πρότειναν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι; «Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι  να κλείσει οριστικά η Ξερόλακκα». Αυτό προτείνουν, που κανείς δεν θα διαφωνήσει μαζί τους. Πέραν αυτού ουδέν!
Και από ’δώ αρχίζουν οι διαπιστώσεις των διαμαρτυρομένων συμπολιτών μας: «Ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας και επίσημα νεκρός από το 2007, μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη λειτουργία του, αποτελεί μια τοξική βόμβα έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκραγεί ενώ  καθημερινά δηλητηριάζει τη ζωή όλων των κατοίκων της Πάτρας».
Και οι επισημάνσεις: «Η προάσπιση της ποιότητας ζωής και της υγείας όλων των κατοίκων της πόλης είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας, και δεν απαλλάσσονται όσοι κόπτονται για την αναπόφευκτη πρόσκαιρη συσσώρευση των σκουπιδιών».
  Είναι όμως και δίκαιοι καθώς υπενθυμίζουν ότι: «Η κατάσταση που ο σημερινός Δήμαρχος είχε θεωρήσει ως αιτία για κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης και κυρίως ανεπίτρεπτης ολιγωρίας όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών σε ότι αφορά το σχεδιασμό, την προετοιμασία της διάδοχης κατάστασης. Στην ίδια γραμμή πλεύσης της αδιαφορίας, της ανευθυνότητας και της αναλγησίας είναι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
Όμως στην ουσία του προβλήματος για μία συνολική διευθέτηση, οι κάτοικοι δεν έχουν μπει. Το αδιέξοδο υφίσταται. Το απέδειξε η απαράδεκτη στάση, συνολικά της αντιπολίτευσης, στη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα. 
Παρά ταύτα, «ακόμα και σήμερα υπάρχει διέξοδος που επιτρέπει το κλείσιμο του παράνομου και υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ. Αυτή - η διέξοδος - βρίσκεται στην άμεση χωροθέτηση, προκήρυξη και κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, στη δημιουργία Σταθμού Διαλογής» και άνοιγμα «νέου κυττάρου στο ΧΥΤΑ Φλόκα, που θα καλύψει τις ανάγκες της Πάτρας μέχρι τη λειτουργία του πολυσυζητημένου εργοστασίου», αναφέρει η ανακοίνωση της Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΝ, την π. Πέμπτη.
Το ζήτημα είναι ότι το κύτταρο βρίσκει αντίθετο τον Παναγιωτόπουλο και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης συναντά αντιδράσεις και μέσα στην παράταξη του Δημάρχου. Πρόσφατη η ιστορία στο Ανατολικό Διαμέρισμα. Άρα εκεί πρέπει ο Δήμαρχος να ρίξει το βάρος του. Κι αφού έχει εγκριθεί από το Υπουργείο αυτός ο Σταθμός να εγκατασταθεί όταν με το καλό τελειώσουν τα διαδικαστικά. Να πιεσθεί η Περιφέρεια, όπως τώρα έκανε ο Δήμος, να αναλάβει την ευθύνη της για την διάνοιξη του δρόμου προς Φλόκα, να φτιαχτεί νέο κύτταρο στον εκεί ΧΥΤΑ και εν τω μεταξύ να προχωρά η διαδικασία εγκατάστασης του εργοστασίου.
Όμως πως θα πείσεις τους πολίτες εάν μέσα στην παράταξή σου δεν έχεις πείσει αυτούς που πρέπει να στηρίξουν την πολιτική σου; Οι διαπιστώσεις είναι θλιβερές και τις εκφράζει ο ΣΥΝ. «Ένα χρόνο τώρα δεν έχει προχωρήσει κανένα από τα μέτρα που προτάθηκαν προεκλογικά, ούτε στην αποκομιδή, ούτε στη διαλογή στην πηγή ή την κομποστοποίηση, ούτε στην ανακύκλωση, ούτε στη συνολική διαχείριση. Επιπλέον υπήρξε ένα μεγάλο κενό στην απαιτούμενη συνεχή ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών, η οποία άρχισε και τελείωσε με το κλείσιμο των διοδίων τον Μάρτιο του 2011», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ.
Σε μια προσπάθεια θετικής συμβολής στο δημόσιο διάλογο, ο ΣΥΝ οργανώνει την Παρασκευή 27-1-2012, ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου, Ημερίδα με θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων» και καλεί τους φορείς και τους πολίτες που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος. Θωμάς Μπιζάς, μέλος Γ.Σ. της ΠΟΕ ΟΤΑ, Μπάμπης Μπιλίνης, του  Τμήματος Οικολογίας–Περιβάλλοντος ΣΥΝ, Κώστας Σπαρτινός, Γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΝ στην Αχαΐα και Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι εισηγητές.
Παράλληλα ο ΣΥΝ, θεωρεί θετικό ότι τώρα γίνεται καλύτερο θάψιμο των σκουπιδιών, αλλά επισημαίνει κι όλας «τις τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών και νομαρχιακών αρχών, που δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα, καθώς και τις ευθύνες τόσο της αιρετής Περιφέρειας, όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που με τη στάση και την πολιτική τους εμποδίζουν την οποιαδήποτε θετική εξέλιξη, εγκλωβίζοντας το Δήμο Πάτρας στις δικές τους προτάσεις».
Αλλά είναι και αντίθετος «σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης σε όλη τη διαδικασία συλλογής, αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων. Γι΄ αυτό διαφωνεί με τη κατασκευή έργων μέσω ΣΔΙΤ, όπως προωθείται σήμερα η κατασκευή του εργοστάσιου στου Φλόκα και ίσως αύριο η αποκομιδή, όπως προτείνουν οι τρεις ‘‘συνεταίροι,, της κυβέρνησης του Μνημονίου».

(Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην πατραϊκή 
εβδομαδιαία εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ, την 16-1-12)


Δεν υπάρχουν σχόλια: