ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Κάποιοι μας κατηγορούν ότι είμαστε καθυστερημένος λαός

Ν. Χουντής
Επειδή δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα απορρίμματά μας και έτσι θέλουν να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας μέσω ΣΔΙΤ

Του ευρωβουλευτή ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΝΤΗ

Τι προτείνουν από την Ευρώπη ; - Με μία λέξη την ανακύκλωση!!

Αυτό που γίνεται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, αυτό που φωνάζουν οι οικολογικές οργανώσεις και εμείς και που προβλέπεται άλλωστε και από το κοινοτικό δίκαιο!
Θα δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε το μέγεθος. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ πίσω στην ανακύκλωση … και όχι τυχαία. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της EUROSTAT η Ελλάδα θάβει το 82%  των αποβλήτων και λέει ότι ανακυκλώνει το 17%  (φοβάμαι ότι και αυτό είναι greek statistics) και το 2% το κάνει λίπασμα.  Στην Γερμανία για παράδειγμα, έχουμε 0 ταφή, 48% ανακύκλωση, 18% κομποστοποίηση  και 34% επεξεργασία για ανάκτηση ενέργειας. Έχω εδώ τα στοιχεία για όλες τις χώρες για όποιον ενδιαφέρεται.
Γιατί είναι προτιμότερες η πρόληψη και η ανακύκλωση; Για την πρόληψη νομίζω δεν χρειάζεται να επεκταθώ πολύ, η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων είναι καίρια. Επιτυγχάνεται δε με συγκεκριμένες πολιτικές, προώθηση ελαφρότερων συσκευασιών π.χ. η προώθηση ανακυκλώσιμων συσκευασιών και μείωση του πλαστικού, εκπαίδευση των πολιτών σε αυτή την κατεύθυνση.
Η ανακύκλωση από την άλλη, έχει 2 φοβερά πλεονεκτήματα, το ένα είναι φυσικά το περιβαλλοντικό, αν χρησιμοποιήσεις τα υλικά αυτά καθαρά, δηλαδή χωρίς να αναμιχθούν με οργανικά απόβλητα και αρχίσουν να αποσυντίθενται τότε δεν έχεις παραγωγή αερίων, έχεις μείωση του όγκου των απορριμμάτων και οικονομία υλικών.
Από την άλλη υπάρχει και το οικονομικό όφελος, όπως έχει πει και ο Επίτροπος περιβάλλοντος παρουσιάζοντας την τελευταία μελέτη «Χρειάζεται να θεωρήσουμε τα απόβλητα ως πόρο – και η ταφή πόρων στο έδαφος είναι κάτι παραπάνω από κοντόφθαλμη».
 
Για ποιο λόγο στην Ελλάδα δεν προωθείται η Ανακύκλωση;

Αντί να προωθήσουμε την αρχή ότι: «η πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής για τη διαχείριση των αποβλήτων και ότι η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση θα πρέπει να προτιμώνται σε σχέση με την ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα, εφόσον αποτελούν τις βέλτιστες οικολογικές λύσεις»  όπως προβλέπει  η κοινοτική νομοθεσία, Προωθούμε: την υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ) που όπως η Κομισιόν μου έχει απαντήσει «η υγειονομική ταφή κατέχει την τελευταία θέση στην «ιεραρχία των αποβλήτων, η Επιτροπή θεωρεί την υγειονομική ταφή ως την έσχατη και πλέον ακατάλληλη λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων. Η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και άλλες μορφές ανάκτησης είναι προτιμότερες.»

Ποιο είναι το μεγάλο σχέδιο, η μεγάλη μπίζνα
   
Κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι  οι Έλληνες είναι καθυστερημένος λαός, αφού δεν μπορεί να πράξει αυτό που οι άλλοι Ευρωπαίοι πράττουν εδώ και δεκαετίες:  πρώτον απλά να ανακυκλώνει τα απορρίμματα του!!!!  Και αφού δεν μπορεί… αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας ΣΔΙΤ να δημιουργήσει εργοστάσια βιοξήρανσης και ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης) δίπλα στους ΧΥΤΑ.
Τα εργοστάσια αυτά θα χρησιμοποιούν σύμμεικτα απορρίμματα  (μεγαλύτεροι όγκοι, μεγαλύτερος τζίρος, μεγαλύτερα κέρδη). Όμως το υποπροϊόν δεν θα είναι κατάλληλο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα παράγει επικίνδυνους ρύπους κατά την επεξεργασία του και επίσης είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για παραγωγή μεθανίου στη βέβαιη περίπτωση ταφής του (όπως γίνεται σήμερα με το προϊόν που παράγεται στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης στα Λιόσια - ΕΜΑΚ και στη βιοξήρανση Φυλής).
Δηλαδή, εφόσον δεν “μπορούμε” να ανακυκλώσουμε μόνοι μας στην πηγή,  αναθέτουμε την κατασκευή και τη λειτουργία  εργοστασίων σε ιδιώτες που οδηγεί σε μονοπωλιακές εκμεταλλεύσεις και αυθαίρετες αυξήσεις του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εκτός του κόστους κατασκευής, θα υπάρχει μόνιμη επιβάρυνση ανά τόνο απορριμμάτων, η οποία θα αυξήσει το κόστος σημαντικά.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ και σε κάτι ακόμα:

Δεν φτάνει δηλαδή που επιλέγεται η χειρότερη λύση… αλλά και αυτή η λύση υλοποιείται με τον χειρότερο τρόπο!!! Όλοι οι υπάρχοντες ΧΥΤΑ λειτουργούν με μεγάλα προβλήματα, οι Μελέτες στις οποίες στηριχτήκαν αποδεικνύεται ότι είναι copy – paste. Υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατασπατάληση πόρων.  Τα μεγάλα προβλήματα που έχετε εδώ στην Πάτρα με τον ΧΥΤΑ τα έχουν σε όλη την Ελλάδα. Στην Κατερίνη, στον Λαγανά στη Ζάκυνθο, στη Σάμο, σε τόσα άλλα μέρη. Ρύπανση των υδάτων και της θάλασσας, λάθος χωροθετήσεις πάνω σε ρήγματα, αέρια που κανείς δεν μετράει…
Εν τω μεταξύ δεν αλλάζει τίποτα και στα καινούργια έργα … βλέπουμε το ίδιο έργο. Π.χ. στο Γραμματικό πρόδηλα σφάλματα στην μελέτη, χωροθέτηση πάνω σε σεισμικό ρήγμα, χωρίς υδρο-γεωλογικές μελέτες, χωρίς να αναφέρουν την ύπαρξη ρεμάτων. Μόλις σήμερα έλαβα στα χέρια μου το τελικό πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που τα αποδεικνύει όλα αυτά και θα το παραδώσω στην Κομισιόν.

Τώρα τι κάνουμε εμείς για όλα αυτά

Προσπαθούμε πολύ να είμαστε σε επαγρύπνηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί είναι εμφανές ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό.
 Έχουμε κάνει λοιπόν πολυάριθμες παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Επιτροπή, για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και για την κατάσταση λειτουργίας των ΧΥΤΑ για όλη την Ελλάδα.  Ενδεικτικά μόνο, Γραμματικό, Κερατέα, Λευκίμμη, Μαυροράχη, Σάμο. Στηρίξαμε κατοίκους που προσέφυγαν στην Επιτροπή αναφορών του κοινοβουλίου και όλοι μαζί πετύχαμε να συζητηθούν οι αναφορές για την Ελλάδα, όλες μαζί πρόσφατα.  
Σκοπός μας είναι σε πρώτη φάση να πετύχουμε να έρθει αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και να διαπιστώσει επιτόπου τα προβλήματα, όπως έγινε και στην Καμπάνια της Ιταλίας και στην Ιρλανδία.
Απώτερος σκοπός μας είναι να πετύχουμε να αναγκαστούν οι ελληνικές κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους  … και να εφαρμόσουν ορθολογικές περιβαλλοντικά και οικονομικά λύσεις. 
    Θέλουμε να ματαιώσουμε τα σχέδια της μεγάλης μπίζνας που ετοιμάζουν με τη διαχείριση των σκουπιδιών, επιβάλλοντας πρόσθετα χαράτσια σε βάρος του ελληνικού λαού αλλά και σε βάρος του περιβάλλοντος διότι  προσπαθούν να επιβάλλουν τις λύσεις που για οικολογικούς και οικονομικούς λόγους εγκαταλείπονται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
____________________________________________________________________________________________
(Το παραπάνω κείμενο είναι η ομιλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, που εκφώνησε την Παρασκευή 27-1-12 σε Ημερίδα της Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΝ στην Πάτρα με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων, ή οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα του ΕΕΣ Πατρών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: