ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Γ. Δημαράς: «Είμαι έτοιμος κ. Βενιζέλο

Γ. Δημαράς, από το κρατητήριο: Θέλουν να στερήσουν την παραλία από την πόλη.
 
Θα σας αποστείλω τα συρματοπλέγματα του λιμανιού στην Αθήνα»

Συνελήφθησαν από το Λιμενικό και παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο εργαζόμενος, αντιδήμαρχος και ο δήμαρχος Πατρέων, που ξήλωσαν τον φράκτη του λιμανιού


Γ. Σιγαλός μέσα από το ανακριτικό του Λιμενικού.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΣ

Με παραπομπή σε δικάσιμο Εφετείου του Δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά και σύλληψη, ανάκριση και παραπομπή σε τακτική δικάσιμο του αντιδημάρχου Πατρέων Γιώργου Σιγαλού και του εργαζομένου στο Δήμο Σπύρου Πέγκα,  απάντησε την Παρασκευή το πρωί ο Ευ. Βενιζέλος στο αίτημα της πόλης, που χρονίζει από ετών και αφορά της ελευθέρωση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας από τις λιμενικές δραστηριότητες, που φράζουν την έξοδο των Πατρινών στο θαλάσσιο μέτωπο.
Το αίτημα έγινε εντονότερο καθώς πια λειτουργεί το νέο σύγχρονο λιμάνι της Πάτρας, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα και σύμφωνα με την υπόσχεση Πάγκαλου στην προεκλογική περίοδο, αλλά και του Ευ. Βενιζέλου πριν λίγες ημέρες θα έπρεπε ο χώρος να ελευθερώνοντας και να παραχωρούνταν στον Δήμο Πατρέων.
Αντ’ αυτών έγιναν συλλήψεις, την πέμπτη ημέρα από την αποξήλωση των κιγκλιδωμάτων, πράγμα που προϊδεάζει για το ενδεχόμενο να πουληθεί μέσω του Χρηματιστηρίου το ακριβό φιλέτο της παραλίας. 
Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Γιάννη Δημαρά, που έδωσε εντολή να κλείσουν οι υπηρεσίες του Δήμου και κάλεσε τους οδηγούς των απορριμματοφόρων να φέρουν τα οχήματα μέσα στην λιμενική ζώνη, όπου και το προκάτ δωμάτιο, που χρησίμευσε για… ανακριτικό γραφείο.
Παράλληλα απείλησε να κλείσει τελείως την παραλιακή ζώνη με τα οχήματα του δήμου, την στιγμή που διεφάνη προοπτική να κρατηθούν για το Σαββατοκύριακο ο εργαζόμενος και ο αντιδήμαρχος.
Το γεγονός βούϊξε σε όλη την πόλη με συνέπεια να εισρεύσουν πλήθη Πατρινών για συμπαράσταση, πέραν του δημοτικού Συμβουλίου που προσήλθε σύσσωμο, του εμπορικού κόσμου, της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΝ,  βουλευτών του νομού Αχαΐας, αλλά και αστυνομικών δυνάμεων για να αποτρέψουν ενδεχόμενο ξεσπάσματος της οργής των πολιτών.

«Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της μνημονιακής τρικομματικής κυβέρνησης να εκφοβήσει το φρόνημα του λαού για να μπορέσει ανενόχλητη να εκποιήσει την περιουσία της πόλης, «αξιοποιώντας» τα «φιλέτα» του θαλάσσιου μετώπου με την παραχώρησή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα που αγωνιούν να κερδοσκοπήσουν μέσα από τις ρυθμίσεις της δανειακής σύμβασης», αναφέρεται στην καταγγελία της Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΝ.

Μπροστά  στο μέτωπο αντίστασης που δημιουργήθηκε, απετράπη η αυτόφωρη διαδικασία που συνεπάγονταν κράτηση των κατηγορουμένων το Σαββατοκύριακο.
Αξιοσημείωτο του μετώπου που συγκροτήθηκε είναι το γεγονός ότι συμμετείχαν και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του ΚΚΕ, οι οποίοι είχαν ψηφίσει αρνητικά στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση του Δημάρχου, αλλά και δεν παραβρέθηκαν την π. Δευτέρα στην υλοποίησή της, δηλαδή στην αποξήλωση των κιγκλιδωμάτων και το ρίξιμο της μάντρας που χωρίζει την πόλη από την θάλασσά της.  Επίσης χαρακτηριστική ήταν η παρουσία του αιρετού Περιφεριάρχη Απ. Κατσιφάρα, αλλά και η ανακοίνωση της Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΝ που κατήγγειλε απερίφραστα της ενέργεια, η οποία αποδίδεται στον αντιπρόεδρο Ε. Βενιζέλο και αποβλέπει στο ξεπούλημα του λιμανιού.
Ο πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού Ηλ. Γρηγόρης, ξεκίνησε από χθες Σάββατο την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού, όπου δράσεις του σχεδιάστηκαν να γίνουν και εντός της λιμενική ζώνης, ενώ υπόψιν του δήμου είναι να χρησιμοποιηθεί ο χώρος ακόμη για  άλλες δημοτικές χρήσεις.
Στην συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου που έγινε το βράδυ στις 8  της Παρασκευής 20-1-12, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των ενεργειών αντίδρασης  του Δήμου και κλήθηκαν οι Πατρινοί να βρεθούν επί ποδός μέχρι την τελική δικαίωση του αιτήματός των.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Ο εργαζόμενος Σπ. Πέγκας βρέθηκε  στο λιμάνι μαζί με άλλους εργαζόμενους, προκειμένου να συνεχίσουν, το από την προηγούμενη Δευτέρα το έργο της αποξήλωσης των κιγκλιδωμάτων που έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων,  στο μήκος των 3,5 χλμ που αντιστοιχεί στο θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας, που ζητά ο Δήμος να του παραχωρηθεί. Στο πλευρό των εργαζομένων στάθηκε ο αντιδήμαρχος και γι αυτό όργανα του Λιμενικού τους συνέλαβαν και τους κράτησαν όλο το πρωί της Παρασκευής προκειμένου να διεξαχθεί προανάκριση που είχε παραγγείλει η Εισαγγελία Πατρών, μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Σε αυτή την εντολή, μεταξύ άλλων εντέλλονταν «να λάβουν όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα για την διασφάλιση της περιουσίας του Δημοσίου».
Ο ΟΛΠΑ, με επιστολή του ζήτησε από το ΥΠΟΙΚ και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών την άμεση παρέμβασή τους, καθώς υλοποιούσε ο Δήμος Πατρέων την απόφαση του Δ.Σ. και αποξήλωνε τα κάγκελα και στο έγγραφό του ζητούσε «να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του Δημοσίου» αφού «δικαίωμα έγκλισης έχει ο κύριος του πράγματος και όχι ο νομέας ή κάτοχος», δηλαδή ΟΛΠΑ. Έτσι από την Τετάρτη 18-1-12 παρενέβη η Γεν. Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και το Ταμείο Αξιοιοίησης Δημόσιας Περιουσίας. Με επείγον έγγραφο προς την Εισαγγελία Πατρών, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών, την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και την Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας ζητήθηκε η ενεργοποίησή τους.
 Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ, Κ. Πλατυκώστας σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι ο ίδιος και ο Οργανισμός δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα όσα διαδραματίστηκαν νωρίτερα στη λιμενική ζώνη. Τόνισε δε, ότι ο Εισαγγελέας ενέργησε… αυτεπάγγελτα.

ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

Το θέμα της παραχώρησης της λιμενικής ζώνης του παλιού λιμανιού στο Δήμο Πατρέων επανέρχεται στο προσκήνιο με εκρηκτικό τρόπο, μετά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ξηλωθεί  ο φράκτης, μιας και η σχετική σύμβαση της προσωρινής παραχώρησης σκοπίμως δεν έχει υπογραφεί από τον ΟΛΠΑ.
Παράλληλα τα οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο πρώην λιμάνι της Πάτρας, δυσφορούν με την απόφαση του Δήμου και σε σύσκεψη που συγκάλεσαν επικαλέστηκαν χίλιες δύο αιτίες για να μην μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο νέο λιμάνι, αδιαφορώντας για το φίμωμα της πόλης.
Έτσι την π. Πέμπτη η αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας έγινε το στρατηγείο τους. Σιτέμποροι, λιπασματέμποροι, πλοιοκτήτες, ναυτιλιακοί πράκτορες, ιδιοκτήτες φορτηγών κ.ά. συμφέροντα ξιφούλκησαν κατά της απόφασης του Δήμου, ενώ η διευθύντρια του Τελωνίου Πατρών τους υπερασπίστηκε.
Αποτέλεσμα της στάσης του Δήμου ήταν η αποπομπή από το Δ.Σ. του ΟΛΠΑ του δημ. συμβούλου Νίκου Τζανάκου, εκπροσώπου του Δήμου και του Ν. Ζεπάτου, πρ. προέδρου. Σε απάντηση ο Γιάννης Δημαράς κάλεσε να παραιτηθούν από το ΔΣ του ΟΛΠΑ όλοι όσοι Πατρινοί.
Παράλληλα την ίδια ημέρα π. Πέμπτη 19-1-12, ο Δήμαρχος Πατρέων έστειλε  καυστική επιστολή στον Ευ. Βενιζέλο, για το επίμαχο ζήτημα που αποτελεί καθολικό σχεδόν αίτημα της πόλης.
Σε αυτήν αναφέρεται:
«Αν οι υπηρεσίες σας πιστεύουν ότι η αξία της αξιοπιστίας ενός Πρωθυπουργού και δύο Αντιπροέδρων μίας Κυβέρνησης, είναι μικρότερη της αντίστοιχης των κιγκλιδωμάτων και του συρματοπλέγματος (που καμία ζημιά δεν υπέστησαν) είμαι έτοιμος να αποστείλω τα συρματοπλέγματα στην Αθήνα. Σε αντίθετη περίπτωση σας καλώ να παραδώσετε τα 3.500 μέτρα του παραλιακού μετώπου της πόλης, όπως δεσμεύτηκε ο τότε πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου, ο νυν αντιπρόεδρος κ. Θεόδ. Πάγκαλος και όπως δεσμευτήκατε κι εσείς» τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Δημαράς, υπενθυμίζοντας στον Ευ. Βενιζέλο τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: