ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Καρναβάλι Πάτρας 2012: Το πείραμα πέτυχε, παρά τον κακό καιρό

Χιλιάδες Πατρινών συμμετείχαν στην τελετή έναρξης του Καρναβαλιού 2012.

Τελετή έναρξης όχι μόνο για τα γκρουπ, αλλά για όλους τους πολίτες, έκανε ο πρόεδρος Ηλίας Γρηγόρης

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου
Στο πατραϊκό πόρταλ Thebest.gr

Πάτρα, Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2012

«Η σημερινή τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού ήταν μια εντελώς διαφορετική εκδοχή από αυτό που είχαμε μέχρι σήμερα συνηθίσει και το οποίο είχε σαφώς υποστεί τα σημάδια της φθοράς που προκαλεί η επανάληψη. Το μήνυμα του καρναβαλιού, αυτή η ανατρεπτική αλλαγή στη ροή του ρολογιού, που διώχνει τη θλίψη και οπλίζει με το αξεπέραστο εργαλείο της σάτιρας τους πολίτες μιας χώρας  που ασφυκτιά από την οικονομική κατάσταση, έκανε αιφνίδια είσοδο στην Πάτρα ακριβώς εκεί που το χρειαζόταν: Στην καθημερινότητά της.
Το καρναβάλι σήμερα ξεχύθηκε στους δρόμους, απλώθηκε σε χώρους πέρα από την πλατεία Γεωργίου και έκανε δυνατό κρεσέντο στην οδό Ρήγα Φεραίου. Θα μπορούσε να ’πει κανείς ότι το καρναβάλι πήγε στους Πατρινούς και όχι οι Πατρινοί στο Καρναβάλι, καθώς η αλλαγή της ώρας της έναρξης, από βράδυ  σε μεσημέρι και η διάχυση των εκδηλώσεων, έδωσαν τη δυνατότητα να συναντήσει η γιορτή τον κόσμο στον δρόμο, σε μια παραγωγική ώρα, με τα μαγαζιά ανοικτά και με τους ανθρώπους όλων των ηλικιών εν δράσει, συμμέτοχους στη γιορτή και όχι θεατές της και μάλιστα μέσω TV.
Η τελετή έναρξης είχε εντελώς διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από τις μέχρι σήμερα τελετές της νύχτας, με τα μέλη των γκρουπ -κατά κύριο λόγο- να γλεντούν,  σε πολλές των περιπτώσεων συνοδεία μαυροδάφνης, κοιτάζοντας πυροτεχνήματα στον ουρανό και ακροβάτες στην σκηνή (η αλήθεια είναι ότι ιδιαίτερα οι ακροβάτες είχαν αρχίσει να μου προκαλούν σοβαρής μορφής αλλεργία).
Η σημερινή τελετή δεν είχε τόσο θεατές, όσο συμμέτοχους. Συμμέτοχους πολίτες που δεν κατέβαιναν στο κέντρο, δεν ήταν αυτό που λέμε fun των ενάρξεων. Συμμέτοχους που δεν  κοιτούσαν μόνο ψηλά τα πυροτεχνήματα αλλά και ευθεία, τον χαρούμενο διπλανό τους,  το φίλο τους, στο φως της μέρας.
Λιγότερη φιέστα, περισσότερη παρέα. Λιγότερο γκλάμορους, περισσότερη ουσία. Λιγότερη συνήθεια, περισσότερη έκπληξη. Λιγότερα μέλη των γκρουπ, περισσότεροι  πολίτες. Λιγότερο αλκοόλ, περισσότερος... καφές, καθώς - παρεμπιπτόντως- γέμισαν και τα καταστήματα του κέντρου που έχουν ανάγκη από «ενέσεις οικονομικού τύπου ιδίως στην εποχή που διανύουμε».

ΣΧΟΛΙΑ του gzmosxos.blogspot.com ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

Από την πλευρά μου θα συμφωνήσω απόλυτα με την παλιά συνάδελφό μου Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, της οποίας το ρεπορτάζ αναδημοσιεύω από το πατραϊκό πόρταλ Thebest. Και θα επαυξήσω επί των παραπάνω με δεδομένο το γεγονός ότι Γιώτα Κοντογεωργοπούλου είναι από τους δημοσιογράφους με πλούσια ενασχόληση στα καρναβαλικά δρώμενα της πόλης μας.
Θα προσθέσω ακόμη ότι και το βράδυ κατέβηκαν στην πλατεία Γεωργίου με την δροσιά και το κέφι τους τα γκρουπ, για το δικό τους πάρτι, το πάρτι των Διαμαρτυρομένων Καρναβαλιστών εναντίον του Μνημονίου και της πνιγηρής οικονομικής πολιτικής που μας επιβάλλουν τα οικονομικά συμφέροντα των τραπεζών, για τις οποίες ενδιαφέρονται άμεσα Τρόικα και κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμ(ι)ου. Χαρακτηριστικό δεν ήταν το χάπενιγκ με τον «ψόφιο» Γ. Παπανδρέου μέσα στην νεκρική κάσα που περιέφεραν καρναβαλιστές.
Το πείραμα πέτυχε απόλυτα, παρά τον ψυχρό καιρό. Η έναρξη του Καρναβαλιού, τα είχε όλα. Όλα, εκτός από τα… τερατώδη, σχεδόν σκανδαλώδη, έξοδα.
Κι εδώ θα υπενθυμίσω την επιμονή του Προέδρου του Καρναβαλικού Οργανισμού Ηλία Γρηγόρη, που συνεπής στην ιδεολογική αριστερή θέση του, επαναλάμβανε την ανάγκη για επιστροφή στις ρίζες, σε όσους από το σάπιο ΠΑΣΟΚοθρεμμένο καθεστώς του Καρναβάλου επέμεναν ότι θα καταστρέψει τάχα το Καρναβάλι γιατί δήθεν δεν μεριμνούσε για μία πολυέξοδη και χλιδέστατη έναρξη που πάντως  δεν συνάδει με την οικονομική δυσπραγία των πολιτών της Πάτρας.
Ναι των πολιτών και το λέω με πλήρη γνώση. Των πολιτών και όχι του κράτους ή της χώρας. Γιατί στις δύσκολες στιγμές οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τα χρέη και του κράτους αλλά και της χώρας, που οι πολιτικές των κυβερνώντων μας τα φόρτωσαν και μόνον οι πολίτες δεν ευθύνονται για αυτά! Με 17 χιλιάδες ευρώ και με κροτίδες αντί της φιέστας των βεγγαλικών πραγματοποιήθηκε μία οικονομικώτατη τελετή έναρξης, αφού τις προηγούμενες φορές διατίθονταν τουλάχιστον 50 χιλιάδες ευρώ. Και τα μαγαζιά δεν δούλευαν όλα και οι οικογένειες με τα μικρά παιδιά τους δεν μετείχαν. Άλλωστε πως να γινόταν αυτό μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα; Πατρινό Καρναβάλι είναι αυτό κι όχι Ρίο Τζανέιρο!
«Όσο για το καλύτερο συστατικό της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, δηλαδή την κριτική και την  γκρίνια; Ε, αυτή έπεται. Άλλωστε τι θα ήταν μια τελετή έναρξης χωρίς τους... κριτικούς της; Άνοστο πράμα. Τζάμπα κόπος» καταλήγει η Γιώτα Κοντογεωργοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: