ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Οι Ισραηλινοί προχωρούν για νέους οικισμούς στην Ιερουσαλήμ


Επικαλείται την "οικονομική κρίση στο Ισραήλ", ο υπουργός Εσωτερικών Έλι Γισάι
 
Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για την ανέγερση 1.600 κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Ραμάτ Σλόμο, στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.

"Καταδικάζουμε έντονα την ισραηλινή απόφαση να κατασκευαστούν νέες κατοικίες εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ, καλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να επανεξετάσει τη θέση του ότι πρόκειται να αντιταχθεί στην αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους στον ΟΗΕ το Σεπτέμβριο.
"Τον καλούμε να υιοθετήσει αυτή την προσέγγιση (την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους) διότι είναι ο μόνος τρόπος να επιτύχουμε τη λύση των δύο κρατών" τόνισε ο Ερεκάτ.

Επικαλούμενος την "οικονομική κρίση στο Ισραήλ", ο υπουργός Εσωτερικών Έλι Γισάι ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έδωσε το οριστικό πράσινο φως για την ανέγερση 1.600 κατοικιών στον οικισμό Ραμάτ Σλόμο στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Ο Γισάι έχει εξάλλου την πρόθεση να εγκρίνει "εντός των προσεχών ημερών" την ανέγερση άλλων 2.000 κατοικιών στον οικισμό Γκιβάτ Χαματός και 600 ακόμα στον οικισμό Πισγκάτ Ζεέβ, πάντα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Τα σχέδια να ανεγερθούν νέες κατοικίες εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ είχαν ανακοινωθεί το 2010, στη διάρκεια επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, προκαλώντας διπλωματική κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η επίσημη ανακοίνωση ότι δόθηκε το πράσινο φως ίσως αποτελέσει παράγοντα που θα βαρύνει στις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποτρέψουν την προσπάθεια των Παλαιστινίων να επιτύχουν αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί εξαιτίας της απόφασης της ισραηλινής κυβέρνησης να άρει το μορατόριουμ στη συνέχιση του εποικισμού.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας, κάλεσε τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία να πιέσουν το Ισραήλ να αναστείλει το σχέδιό του να επεκτείνει τους οικισμούς. Ο Μπάιντεν είχε καταδικάσει το σχέδιο όταν είχε ανακοινωθεί. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σε ασυνήθιστα σκληρές δηλώσεις της, το είχε αποκαλέσει "προσβολή".

Η οργάνωση Peace Now ("Ειρήνη Τώρα") αντέδρασε στην κίνηση του Γισάι εκδίδοντας μια ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση πως "χρησιμοποιεί με κυνισμό τη σημερινή στεγαστική κρίση στο Ισραήλ προκειμένου να προωθήσει την ανέγερση νέων οικισμών".
Πάνω από 500.000 Εβραίοι ζουν στη Δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τις περιοχές που είχε καταλάβει το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Στην ίδια περιοχή ζουν 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Την περασμένη εβδομάδα ο Γισάι είχε εγκρίνει την ανέγερση 900 κατοικιών σε άλλη περιοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: