Από την επιτυχημένη πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας στις 15-6-2011. |
Ο οδοστρωτήρας των κοινωνικών δικαιωμάτων αγγίζει τις τσέπες δικών της ψηφοφόρων, αλλά και συνειδήσεις βουλευτών της
Εφιάλτες έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, με μεγαλύτερο τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την κρίση που ενδημεί μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα που βρίσκεται εντελώς στον αέρα. Αλλά και ο οικονομικός προγραμματισμός είναι επισφαλής καθώς νέα εμπόδια μπαίνουν μπροστά από το Σεπτέμβρη. Το σχέδιό της να προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο, η κοινωνική οργή από τα σημειώματα της Εφορίας που θα αρχίσουν να καταφθάνουν λόγω... Μεσοπρόθεσμου, η απαξίωση των χρηματιστηριακών αξιών που μετατρέπουν τη διαδικασία “αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας” σε... σκάνδαλα τύπου Βατοπεδίου και η μάχη με την κοινωνία, αλλά και την “πράσινη” ΠΑΣΚΕ για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, είναι τα αναχώματα στο δρόμο του κοινωνικού οδοστρωτήρα που σχεδιάζει .
Αποφάσεις που μπορεί να γίνουν θρίλερ: Και ενώ η κρίση χρέους στην Ευρώπη επεκτείνεται, οι αποφάσεις της - εκτός από τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαδικασία ανταλλαγής 135 δισ. ελληνικών ομολόγων - βρίσκονται στον αέρα. Μια σειρά Κοινοβούλια θα κληθούν να τις επικυρώσουν και ορισμένες από αυτές τις ψηφοφορίες μπορεί να αποδειχθούν “θρίλερ”. Στο μεταξύ στη Γερμανία οι Σοσιαλδημοκράτες, “απείλησαν” με καταψήφιση, αν η κυβέρνηση “δεν ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στα δημοσιονομικά της Γερμανίας”. Ακόμη αποτελεί ερώτημα πώς η Ιταλία και η Ισπανία, που πλέον δανείζονται από τις αγορές με επιτόκια της τάξης του 4,5 με 5%, θα κληθούν στη συνέχεια να δανείσουν την Ελλάδα μέσω του EFSF με επιτόκια 3,5 με 4%!
Το ανάχωμα των απολύσεων: Στις σχεδιαζόμενες απολύσεις στο Δημόσιο, μέσω ΑΣΕΠ, θα βρει αντιμέτωπους τους ΠΑΣΟΚατζήδες εργαζομένους και τους “πράσινους” συνδικαλιστές, αλλά και ορισμένους υπουργούς και βουλευτές. Εξαιρετικά σκεπτικός με τις κυβερνητικές προθέσεις φέρεται ο Δ. Ρέππας, αλλά και ο Χ. Καστανίδης και ο Χρ. Παπουτσής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, όταν η κυβέρνηση κρίνει πως “υπονομεύεται το δημόσιο συμφέρον” είτε από κινητοποιήσεις, είτε από στοχευμένες ενέργειες, είτε από ενέργειες που η ίδια θα ονομάσει “λευκές απεργίες”, θα παραπέμπει τους δημοσίους υπαλλήλους σε πειθαρχικά συμβούλια ελεγχόμενα από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό και η απόφασή τους θα είναι... βουλωμένο γράμμα: απόλυση λόγω υπονόμευσης του δημοσίου συμφέροντος... Δεν είναι τυχαίο ότι η απάντηση της κυβέρνησης στις προειδοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ για “στοχευμένες ενέργειες” ήταν να προαναγγείλει -μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου στον ΣΚΑΪ- ότι θα εξαιρέσει τη συμμετοχή εργαζομένων από τα πειθαρχικά συμβούλια. “Τα πειθαρχικά θα πρέπει να αλλάξουν, κατά τη γνώμη μου’’, είπε χαρακτηριστικά ο Ηλ. Μόσιαλος.
Ισοπέδωση μισθών: Θρυαλλίδα εξελίξεων και κινητοποιήσεων στον δημόσιο τομέα αναμένεται να αποτελέσει και το περίφημο “ενιαίο μισθολόγιο”, που πολύ σύντομα θα εισαχθεί στη Βουλή. Η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη προειδοποιήσει για σκληρές και μαζικές κινητοποιήσεις, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο εκτός από την Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) -προφανώς- θα έχει και η ίδια η ΠΑΣΚΕ.
Λόγω... Μεσοπρόθεσμου: Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το Μεσοπρόθεσμο αναμένεται να φέρει για την κυβέρνηση από Αύγουστο... χειμώνα. Αυτό διότι πολλά κυβερνητικά στελέχη φοβούνται το αυτονόητο: ότι σε λίγες ημέρες, μόλις τα σημειώματα της Εφορίας θα αρχίσουν να φτάνουν στους παραλήπτες τους, πολλοί πολίτες θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας να πληρώσουν όσα θα τους ζητούνται. Έκτακτες εισφορές, περικοπές επιδομάτων, τέλη κυκλοφορίας, εισφορές αλληλεγγύης, χαράτσι στα “μπλοκάκια”, στα αυτοκίνητα κ.ο.κ. θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοινωνικό κοκτέιλ, προμηνύοντας “μαύρο φθινόπωρο” για την κυβέρνηση.
Αποκρατικοποιήσεις: Ενώ Γερμανοί και λοιποί Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν ως “λυδία λίθο” των ελληνικών δεσμεύσεων την υπόσχεση για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ., η απαξίωση των χρηματιστηριακών αξιών “εμποδίζει” την κυβέρνηση. Ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθηγητής Ιω. Κουκιάδης, επισήμανε ότι δεν είναι κατάλληλη συγκυρία για αποκρατικοποιήσεις, λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων και των μειωμένων χρηματιστηριακών αξιών των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο δημοσίων εταιρειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου