ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

"Το Μπλόκο" του Άδωνι Κύρου από σήμερα στη μεγάλη οθόνη


Σκηνή από την ταινία.

Ο Άδωνις Κύρου με την ταινία του αποτίει φόρο τιμής στο έπος της Εθνικής Αντίστασης

Μια από τις σημαντικότερες ελληνικές ταινίες για το έπος της Εθνικής Αντίστασης, από τις ελάχιστες που καταπιάνονται σοβαρά με το θέμα της κατοχής και η μοναδική που παρουσιάζει με τόλμη το θέμα-ταμπού των κουκουλοφόρων συνεργατών των Ναζί, "Το Μπλόκο" του Άδωνι Κύρου, με θέμα τα τραγικά αληθινά γεγονότα του "Μπλόκου της Κοκκινιάς", προβάλλεται από σήμερα σε επανέκδοση στους κινηματογράφους.
Με "Το Μπλόκο" ο διεθνής σκηνοθέτης και θεωρητικός του κινηματογράφου Άδωνις Κύρου αποτίει φόρο τιμής στο έπος της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος στα χρόνια 1941-1945 αναδεικνύοντας μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία, για μια μεγάλη τραγωδία, στην οποία σφαγιάστηκαν 315 πατριώτες. Η υπόθεση της ταινίας, που εξιστορεί με δύναμη τα αληθινά γεγονότα του Μπλόκου της Κοκκινιάς και των γύρω περιοχών, αναδεικνύει τον απαράμιλλο ηρωισμό και την αντίσταση του απλού λαϊκού αγωνιστή. 
Ο φόβος και τρόμος των αντιστασιακών είναι οι κουκουλοφόροι.

Η αντίσταση αυτή για τον Κύρου είναι καθήκον, είναι μια διαχρονική ανάγκη ηθική και πολιτική. Γι’ αυτό άλλωστε και οι δήμιοι των Κοκκινιωτών, ο δωσίλογος Μπουραντάς και τα τσιράκια του, παρουσιάζονται εντελώς αφαιρετικά και απρόσωπα, παραπέμποντας μέσω της γενίκευσης σ’ ένα διαχρονικό σύμβολο καταπίεσης, ένα θανάσιμο κίνδυνο που πάντα ελλοχεύει και απειλεί την ανθρώπινη ελευθερία.
Χωρίς μελοδραματισμό και πατριωτική μεγαλοστομία, αλλά με σαφείς επιρροές από τη μαρξιστική φιλοσοφία, ο Κύρου προσπαθεί να δείξει ότι στην ηθική στιγμή της επιλογής κανείς δεν δικαιούται να πιστεύει πως μπορεί να μείνει αμέτοχος, όσο κι αν προσπαθήσει.
Στην ταινία του Κύρου, η οποία απέσπασε τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1965 και προβλήθηκε και στην "Εβδομάδα Κριτικής" του Φεστιβάλ Καννών το 1966, τη μουσική υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους μεταξύ άλλων οι Μάνος Κατράκης, Κώστας Καζάκος, Κώστας Φέρτης, Ζωρζ Σαρρή, Ξένια Καλογεροπούλου, Αλεξάνδρα Λαδικού, Σταύρος Τορνές ο οποίος είναι και ανάμεσα στους συντελεστές της ταινίας μαζί με τον Γιώργο Πανουσόπουλο, που στη συνέχεια αμφότεροι αναδείχτηκαν σε αξιόλογους σκηνοθέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: