ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Ιστορική λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα


Παναγία Σουμελά, από τον 16ο αιώνα.

Για δεύτερη φορά από το 1923. - Πέρυσι πρώτη φορά είχε χοροστατήσει ο Οικουμενικό Πατριάρχης Βαρθολομαίος
 
Σήμερα για δεύτερη συνεχή χρονιά, και έπειτα από άδεια της τουρκικής κυβέρνησης, το μοναστήρι-σύμβολο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, η Παναγιά Σουμελά, ανοίγει τις πόρτες του για τους πιστούς, 89 χρόνια μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες. Θα τελεστεί στη μονή πατριαρχική θεία λειτουργία.
Πέρυσι για πρώτη φορά μετά από 88 χρόνια οι πύλες της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου άνοιξαν την πόρτα τους για να πραγματοποιηθεί λειτουργία για την Ανάληψη της Θεοτόκου.
Αλλά ας θυμηθούμε τι έγραφαν πέρυσι τα ΜΜΕ για αυτό το ιστορικής σημασίας για την Χριστιανοσύνη  γεγονός:
Το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού άνοιξε για πρώτη φορά από την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, μετά από άδεια των τουρκικών αρχών και στη λειτουργία πρωτοστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Μαζί του συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος που ανέφερε ότι τον έπιασαν δάκρυα όταν πληροφορήθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί η λειτουργία, καθώς κι ο μητροπολίτης Τύχων από το Πατριαρχείο Μόσχας. Τη λειτουργία παρακολούθησαν και δεκάδες βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Ρωσικής Δούμα, ενώ συγκέντρωσε δημοσιογραφικό ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο. Μετά από προσπάθειες ετών η κυβέρνηση Ερντογάν έδωσε τελικά φέτος άδεια για να πραγματοποιηθεί χριστιανική λειτουργία στον χώρο της Μονής που λειτουργεί ως μουσείο. Στην περιοχή συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πιστοί από όλον τον κόσμο, κυρίως Πόντιοι, αλλά και Ρώσοι και Γεωργιανοί.
Σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι ιδρύθηκε το 386 κοντά σε σπήλαιο όπου βρέθηκε εικόνα της Παναγιάς που είχε φιλοτεχνήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Το μοναστήρι βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων κι αποτέλεσε για αιώνες το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού μέχρι τη γενοκτονία των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το 1922 το μοναστήρι καταστράφηκε, ενώ το 1951 θεμελιώθηκε η νέα Μονή της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο. Το 1930 στο πλαίσιο της προσέγγισης Βενιζέλου-Ατατούρκ μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα τα κειμήλια της Μονής, που βρίσκονται πλέον στη νέα μονή στην Πέλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: