ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Η αρχαιοκαπηλία του Έλγιν και πάλι στο προσκήνιο από τους Αυστραλούς


Το ναυάγιο του "Μέντωρ" στα ανατολικά Κύθηρα.

Αποκαλυπτική υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα  στο ναυάγιο «Μέντωρ» 

Δύο αρχαία χάλκινα νομίσματα και ένα αργυρό είναι τα σημαντικότερα από τα ευρήματα που έφερε στο φως η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα που διενεργήθηκε από τις 6 ως τις 15 Ιουλίου, από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμμέλη, στο ιστορικό ναυάγιο "Μέντωρ", στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα. Το πλοίο το οποίο όπως είναι γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας, τα οποία αποκόλλησε ο αρχαιοκάπηλος Έλγιν και στην συνέχεια τα κουτσούρεψε, βυθίστηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα, τον Σεπτέμβριο του 1802.
Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στην περιοχή της πρύμνης του, όπου το 2009, είχαν εντοπισθεί διάφορα ευρήματα. Ακόμα καθαρίστηκε ένα μέρος του κελύφους του πλοίου, το οποίο είχε εντοπιστεί ήδη από την έρευνα του 1980, και όπως διαπιστώθηκε σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση.
Από την περιοχή που ερευνήθηκε, ανελκύσθηκαν αρκετά αντικείμενα, από αυτά που χρησιμοποιούσε το πλήρωμα, όπως σκεύη διαφόρων τύπων, γυάλινα, πήλινα ή πορσελάνινα, φιάλες, διακοσμητικά στοιχεία, που βρίσκονταν προφανώς στον χώρο ενδιαίτησης των αξιωματικών, νομίσματα της συγκεκριμένης περιόδου, αλλά και οπλισμός όπως δύο πιστόλες, η διακόσμηση του κοντακίου ενός ντουφεκιού, βόλια τριών διαφορετικών διαμετρημάτων, λίθινα τσακμάκια για τα όπλα, μία οβίδα μικρού κανονιού, καθώς επίσης και όργανα ναυσιπλοΐας, μία μικρή πυξίδα χειρός με χρυσή αλυσίδα και η πυξίδα του πλοίου.
Η συνέχιση των ερευνών, ίσως αποδώσουν νέα στοιχεία για το ίδιο το πλοίο και για την περιπέτεια των γλυπτών του Παρθενώνα. Την έρευνα χρηματοδότησε και συνέδραμε το Αυστραλιανό Ίδρυμα «Kytherian Research Group».

Δεν υπάρχουν σχόλια: