ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Μας προκαλείτε, κ. Σόιμπλε


Του Στέλιου Παππά(*)

Ο κ. Σόιμπλε εγκαλεί τα κράτη που έχουν προβλήματα να εκχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα στην Ε.Ε. Η δήλωση αυτή μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει στους λαούς της Ευρώπης. Ο κ. Σόιμπλε φαίνεται πως έχει λησμονήσει ότι η Ε.Ε. είναι ένωση κρατών αλλά και λαών. Ότι η ενοποίηση των λαών δεν προχωράει διότι την μπλοκάρουν οι κυρίαρχες δυνάμεις που σήμερα τη διοικούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα. Ότι, αν το δημοκρατικό έλλειμμα είχε αντιμετωπιστεί, η Ε.Ε. δεν θα ήταν σήμερα εξαρτημένη από τις τοκογλυφικές λογικές της χρηματαγοράς και οι ηγέτες της δεν θα έπαιζαν τον ρόλο του ατζέντη.
Αλλά και η ένωση κρατών αντιμετωπίζεται κυρίως ως ενοποίηση αγορών και όχι ως ένωση ισοτίμων μελών. Όμως ούτε αυτή τη μορφή της ένωσης δεν θέλουν να υπερασπιστούν ο κ. Σόιμπλε και η Γερμανίδα καγκελάριος. Αν ήθελαν, θα συνηγορούσαν στην αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, στην ενοποίηση των φορολογικών συστημάτων και στην ενίσχυση περιφερειακών προγραμμάτων ώστε να αποτρέπονται οι ανισορροπίες που προκαλεί η ενοποίηση της αγοράς. Αν ήθελαν, θα συνηγορούσαν στο ότι το χρέος και το έλλειμμα στην Ευρωζώνη είναι ενιαία και είναι κοινή υπόθεση και κοινή ευθύνη όλων για να αντιμετωπιστούν.
Αν ήθελαν, δεν θα απειλούσαν με αποβολή από την Ευρωζώνη, σε μια αποθέωση επανεθνικοποίησης πολιτικών που πρέπει να αντιμετωπίζονται σε επίπεδο Ε.Ε. Προκλητικά ζητάει εκχώρηση κυριαρχίας. Αλήθεια τίνος έναντι τίνος; Εκχώρηση δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών; Ή μήπως εκχώρηση κυριαρχίας στη συντηρητική κυβέρνηση της Γερμανίας; Είναι φανερό ότι η κ. Μέρκελ επιδιώκει να παίζει τον ρόλο αφεντικού στην Ε.Ε. Άλλωστε και τα προνόμια που ζητάει για το επενδυτικό γερμανικό πρόγραμμα στην Ελλάδα αποικιακές συμβάσεις θυμίζουν.
Αυτήν όμως την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων οι λαοί της Ευρώπης δεν πρόκειται να την εκχωρήσουν, όσο κι αν υπάρχουν πρόθυμοι κυβερνήτες προς τούτο. Οι λαοί της Ευρώπης ζητούν περισσότερα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, ζητούν εξάλειψη των δημοκρατικών ελλειμμάτων, ζητούν την δική τους Ευρώπη και όχι μείωση της κυριαρχίας τους, όπως κυνικά μας προκαλεί ο κ. Σόιμπλε.
Η συντηρητική γερμανική κυβέρνηση είναι η τελευταία που νομιμοποιείται να εκστομίζει τέτοιες προκλήσεις, γιατί μας φέρνει στο μυαλό συμπεριφορές του παρελθόντος που στοίχισαν μεγάλες ανθρωποθυσίες στους λαούς της Ευρώπης και πρώτα απ' όλους στον φίλο γερμανικό λαό, ο οποίος, μαζί με όλους τους άλλους λαούς της Ευρώπης, βιώνει σήμερα τις συνέπειες τις νεοφιλελεύθερης παραφροσύνης.

(*) Ο Στέλιος Παππάς είναι μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: