ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ο εργασιακός Μεσαίωνας είναι εδώ!


(Χωρίς λεζάντα!)


Διαβάστε όσα δεν θα δείτε στα αθηναϊκά κανάλια και δεν θα διαβάσετε τον κατευθυνόμενο κυβερνητικό Τύπο

Ολομέτωπη επίθεση στα συνδικαλιστικά και εν γένει συλλογικά εργατικά δικαιώματα συνεχίζει να εξαπολύει η εργοδοτική πλευρά, ιδιαίτερα στον κλάδο του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Κατ’ αρχήν, εντείνονται οι προσπάθειες κατάργησης θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από τη διάδοση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, με τις οποίες επιχειρείται κυρίως η μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων και η ευθεία παραβίαση των κατωτάτων ορίων αμοιβής όπως αυτές ορίζονται από τις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ατομικές συμβάσεις εργασίας έχουν υπογραφεί ή προωθούνται σε πολλές επιχειρήσεις Τύπου και ΜΜΕ:


Στον Σκάϊ τηλεόραση και Σκάϊ ραδιόφωνο -10%.
Στο "Πρώτο Θέμα" -10%.
Στο συγκρότημα του "Έθνους", "Ημερησία" και "Goal News" -10%.
Στις "Μακεδονία" και "Αγγελιοφόρος" της Β. Ελλάδας -12,5% και εκ
περιτροπής εργασία.            
Στον ΑΝΤ-1 μετά από δύο "εθελούσιες εξόδους" -15%.
Στο STAR κλιμακωτά από -8 έως -18%.
Μειώσεις με ή χωρίς ατομικές συμβάσεις έχουν γίνει επίσης στο
διοικητικό προσωπικό του ΔΟΛ (-10%).
Και σε σχεδόν όλα τα ΜΜΕ της Περιφέρειας, η οποία πλήττεται και
από αλλεπάλληλα λουκέτα.
Η Ένωση Ιδιωτικών Καναλιών έχει προτείνει μειώσεις για όλους τους
τεχνικούς τηλεόρασης κλιμακωτά από -7 έως -17%.
 

Εφόσον, όμως, κάποιος εργαζόμενος δεν συναινέσει σ’ αυτή την εργοδοτική πρακτική απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες, ιδίως εάν πρόκειται για συνδικαλιστή, ο οποίος από τη φύση του λειτουργήματός του επιβάλλεται να μην συναινεί σε μείωση αποδοχών σε πολυδύναμα μέσα ενημέρωσης. Η λίστα των απολυμένων συνδικαλιστών διευρύνεται επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα. (Πηγή: "Αυγή"  17/7, "Δρόμος"  9/7):
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη απόλυση του δημοσιογράφου Διονύση Ελευθεράτου από τη SportDay επειδή αρνήθηκε τη μείωση των αποδοχών του κατά 25% που προωθεί η εφημερίδα.

Εκεί, όμως, που το ιδεολογικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό ξεκαθάρισμα δίνει τα… ρέστα του, είναι το εκδοτικό συγκρότημα "Πήγασος". Ξεκίνησε με την απόλυση της Πόπης Χριστοδουλίδου, επί χρόνια εκλεγμένης εκπροσώπου των συντακτών της εφημερίδας "Έθνος". Ακολούθησαν από την ίδια εφημερίδα οι απολύσεις του Κώστα Τομαρά και της Βούλας Βουνάτσου και πρόσφατα είχαμε τις απολύσεις από την Ημερησία του Κώστα Σαρρή και της Σόνιας Χαϊμαντά. Πέντε απολύσεις επώνυμων συντακτών με έντονη συνδικαλιστική παρουσία (υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια που στήριζαν δυνάμεις του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις τελευταίες εκλογές της ΕΣΗΕΑ), όσο και αν η διοίκηση τις αποδίδει στις περικοπές, είναι στην πραγματικότητα ένας ανοικτός πόλεμος με πολλαπλές επιδιώξεις.
Τέλος, η εργοδοσία της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" απέλυσε διοικητικό υπάλληλο, μέλος του Δ.Σ. της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης ΠΟΕΠΤΥΜ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Μέσα σε ένα γενικευμένο περιβάλλον εργοδοτικής τρομοκρατίας και ατιμωρησίας τα κρούσματα εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν λείπουν. Μάλιστα, σε εταιρεία συμφερόντων του γνωστού Μυτιληναίου, την ΜΕΤΚΑ, η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου στον Βόλο έφτασε στο σημείο να διαγράψει 3 εργαζόμενους-μέλη της που πρόσφατα είχαν απολυθεί.
Η διαγραφή των εργαζομένων αποφασίστηκε μόλις πέντε ημέρες μετά την νέα δικαστική νίκη τους, έπειτα από την έκδοση και της οριστικής απόφασης επαναπρόσληψής τους η οποία ακολούθησε την νικηφόρα έκβαση νωρίτερα και της διαδικασίας στα ασφαλιστικά μέτρα ("Δρόμος", 9/7).

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Οι κατ’ ευφημισμόν συλλογικές διαπραγματεύσεις στους νέους φορείς αστικών συγκοινωνιών Αττικής μετά την ψήφιση του ν. 3920/2011 εκτυλίσσονται σε ένα κλίμα έμμεσης απειλής για αποδοχή των εργοδοτικών προτάσεων.
Οι διοικήσεις των δύο νέων φορέων ΟΣΥ (Λεωφορεία, τρόλεϊ) και ΣΤΑΣΥ (σταθερή τροχιά) εισηγούνται τη σημαντική μείωση σε επιδόματα και αποδοχές για τους εργαζόμενους και διαφορετικό καθεστώς για τους νεοπροσλαμβανόμενους, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι όροι της σσε θα επιβληθούν με νομοθετική ρύθμιση, όπως ρητά προβλέπεται από τον Ν. 3920/2011 (" ΤΑ ΝΕΑ", 4/7).

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Τέλος, την ανάγκη σύστασης επιχειρησιακού σωματείου αισθάνονται οι εργαζόμενοι στον εργολάβο που είχε αναλάβει τη λειτουργία των υπηρεσιών σίτισης εντός της Βουλής και ο οποίος υπαναχώρησε της σχετικής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων για περισσότερο από 10 χρόνια σε διαδοχικούς εργολάβους, είναι απλήρωτοι επί σειρά μηνών, ενώ δεν τους έχουν καταβληθεί και οι νόμιμες εργοδοτικές κοινωνικοασφαλιστικές εισφορές.
Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε επίσχεση εργασίας και σε απανωτές διαμαρτυρίες στον πρόεδρο της Βουλής. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διευκρινίσεις: «Οι ενοικιαστές των κυλικείων δεν έχουν καταβάλει τα δεδουλευμένα από τα μέσα Μαΐου 2011 και μετά, ενώ δεν καταβάλλουν έως και ενάμιση χρόνο τις ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων. Επίσης, ποτέ δεν πληρώνουν υπερωρίες, νυχτερινά και Σαββατοκύριακα και υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να παίρνουν άδειες άνευ αποδοχών» ("Κ. Ελευθεροτυπία", 24/7).

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: