ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ο νέος Δεληγιαννισμός ήρθε, είναι εδώ, στο Δήμο Πατρέων!


Τα θαλάσσωσε η αντιπολίτευση στην Πάτρα (φωτο. 2006 από Γιώτα Οικονόμου)

Οι «εννέα» υπάλληλοι της ΕΤΑΑ οδηγoύνται στην αποχώρηση χάριν της αλόγιστης αντιπολιτευτική γραμμής των επικεφαλής της αντιπολίτευσης

Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας παλιομοδίτικης δημοτικής  πολιτικής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, στο Δήμο Πατρών. Μιας τακτικής που παραπέμπει στα τέλη του πιο προηγούμενου αιώνα, τότε που το δόγμα «σήκω τώρα εσύ να κάτσω εγώ» είχε αναχθεί σε υπέρτατη ηθική αξία, από τον εκπρόσωπο του πολιτικαντισμού, τον Γορτύνιο πολιτικό Θόδωρο Δεληγιάννη. Που ωστόσο χρημάτισε 5 φορές πρωθυπουργός στα τέλη του 19ου αι. και που στη συνέχεια κατέφυγε σε εξωτερικό δανεισμό για να ανταπεξέλθει στη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε ωθήσει τη χώρα λόγω μειωμένων φόρων και αδιάκριτων διορισμών στο δημόσιο.
Αυτό το σενάριο το είδαμε να εκτυλίσσεται  την περασμένη Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων, όταν οι παρατάξεις  εκλήθησαν να αποφασίσουν για την τύχη των υπαλλήλων της υπό εκκαθάριση ΕΤΑΑ. Μιας μετοχικής Εταιρείας, στην οποία ήταν ένας από τους μετόχους και ο Δήμος Πατρέων, που όμως με τον «Καλλικράτη» οδηγείται σε διάλυση. 

Η παράταξη που διοικεί το Δήμο Πατρέων ενοχλεί το δικομματισμό.
 Υπήρχαν οι προοπτικές να πάρουν θετική τροπή τα πράγματα για τους εργαζομένους. Ειδοποιήθηκαν γι αυτό και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην όμως, προσκολλημένες δογματικά στην αντίληψη «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» προχώρησαν και επαναβεβαίωσαν πολιτική απόφαση για ένταξη των υπαλλήλων της ΕΤΑΑ στο προσωπικό του Δήμου, παρ’ όλο που γνώριζαν το υφιστάμενο καθεστώς και την «δαμόκλειο σπάθη»  του  Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή. Όπως και την αρνητική νομική γνωμάτευση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου έχει σταλεί για έγκριση σκοπιμότητας προγενέστερη πολιτική απόφαση του Σώματος των δημοτικών συμβούλων  για μετάταξη των υπαλλήλων της ΕΤΑΑ στο Δήμο Πατρέων, αλλά και την αρνητική ειδοποίηση του Υπουργ. Εσωτερικών.
Εντούτοις η πολιτική απόφαση που ελήφθη την περασμένη Τετάρτη είναι γεγονός. Θα πληρωθούν από το Δήμο αυτοί οι υπάλληλοι, που έγιναν μπαλάκι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προς επίδειξη ανέξοδης δεκαρολογίας;  Όχι. Διότι απλώς κανείς δεν είναι διατεθειμένος να βάλει την υπογραφή του και να βρεθεί κατηγορούμενος, κάτι που μπορεί να του στοιχίσει ακόμη και την απώλεια του σπιτιού του.
Αλλά «ανέξοδης» γιατί; Όχι και τόσο! Απλώς παρορμήθηκαν οι αντιτιθέμενοι και όταν βρέθηκαν υπό το πρίσμα της νομικής διερεύνησης της απόφασής τους, αντιλαμβανόμενοι τις νομικές συνέπειες, προσέτρεξαν ταπεινοί και δεόμενοι στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Γιαννακόπουλο, να προλάβουν την καθαρογραφή της απόφασής των και με διευκρινιστικές δηλώσεις εκ των υστέρων να μπαλώσουν την εκτός νομικών πλαισίων θέση τους. Αυτό κι αν δεν είναι κατάντημα πολιτικών ανδρών!
Προσήλθαν λοιπόν και διευκρίνισαν ότι η απόφαση που εκμαίευσαν, δεν αποσκοπούσε στην απόκλιση εκ του νόμου, αλλά στην ανάδειξη της αντίθεσής τους, επί του θέματος, προς την παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» και τέλος πάντων ήταν ηθικό θέμα γι αυτούς!
Προφανώς αντιλαμβάνονται την πολιτική ηθική ως προνόμιο δικό τους. Εννοούν την ίδια ηθική από την οποία ορμώμενοι  τοποθέτησαν στην Αγορά Αργύρη τους «εννέα» της ΕΤΑΑ, τον περασμένο Οκτώβρη, παρόλο που γνώριζαν ότι δεν υφίσταται νομικό καθεστώς για την διατήρηση των θέσεων; Όπως και με την  απόφαση της περασμένης Τετάρτης; Άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων!
Δεν γνώριζαν ότι ο κ. Ρακιντζής με τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ξεσκονίζουν τα κιτάπια του Δήμου Πατρέων για προγενέστερες παράνομες αποφάσεις, αρχής γενομένης από το 2001;

Στο προηγούμενο σημείωμά μου έγραψα για έναν πρώην δήμαρχο Πατρέων και δυο αντιδημάρχους, στους οποίου καταλογίζεται ποσό χιλίων τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (1,4 δισ.). Τώρα ένας ακόμη πρώην δήμαρχος Πατρέων τίθεται στο κλισιοσκόπιο της έρευνας Ρακιντζή. Δεν μπορεί αυτά να μην τα γνωρίζουν, τουλάχιστον οι επικεφαλής των παρατάξεων. Άρα;

Όμως εκείνο που προκαλεί ερωτηματικά είναι η θέση κάποιων από τους συμβούλους της πλειοψηφίας. Πως είναι δυνατόν να προβαίνουν σε καταψήφιση θέσεων της παράταξης, στο όνομα της κατά συνείδηση ψήφου, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα;
Τώρα και με την συμβολή τους απεκλείσθη η δυνατότητα εύρεσης θετικής λύσης για τους «εννέα» μέσω της σύναψης μιας προγραμματικής σύμβασης αυτών και του Δήμου, που είναι μέτοχος της υπό εκκαθάριση ΕΤΑΑ. Και μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, οι εργαζόμενοι να πληρώνονται. Διότι όπως πολύ σωστά είπε ο Δημαράς, πληρωμές δεν γίνονται μόνον με πολιτική απόφαση, χρειάζεται και νομική κάλυψη. Βγήκαν  στα κεραμίδια οι πάντες και τώρα έστρεψαν τα φώτα επάνω στην υπόθεση.  

Ωστόσο γνώριζαν ότι:

Πριν ένα περίπου χρόνο, τον Ιούλιο του 2010, το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα  σχετική εισήγηση Φούρα να μεταταγούν στο Δήμο Πατρέων οι εννέα υπάλληλοι της ΕΤΑΑ, εταιρεία της οποίας το Δ.Σ. είχε αποφασίσει τη διάλυσή της και στην οποία, όπως προαναφέρθηκε, ο Δήμος ήταν ένας εκ των μετόχων της.

Τον Δεκέμβριο του 2010, μετά από έγγραφο του Υπουργ. Εσωτερικών, που χαρακτήριζε την μετάταξη των υπαλλήλων της ΕΤΑΑ παράνομη, το Δημοτικό Συμβούλιο ακύρωσε την απόφαση του Ιουλίου με σχεδόν ομόφωνη νέα απόφασή του, πλην δυο λευκών.

Τον Απρίλιο του 2011 το νέο Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνοντας, ομόφωνα πολιτική απόφαση επαναφέρει σε ισχύ την προηγούμενη απόφαση του Ιουλίου, παρόλο που η γνωμοδότηση ενός εκ των νομικών συμβούλων του Δήμου χαρακτήριζε τη μετάταξη παράνομη.

Η νέα απόφαση του Σώματος χαρακτηρίστηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην οποία στάλθηκε αρμοδίως για έγκριση νομιμότητας, ως παράνομη. Το ίδιο παράνομη κρίθηκε και από τρεις νομικούς  συμβούλους του Δήμου. Ομοίως παράνομη την χαρακτηρίζει,  με έγγραφό του, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης τ. Αρεοπαγίτης Λ. Ρακιντζής.
Το δε Υπουργείο στις 20 Ιουλίου 2011, γνωστοποίησε στο Δήμο Πατρέων και στην ΕΤΑΑ, τα ονόματα των δύο Επιθεωρητών στους οποίους ανατέθηκε να εξετάσουν τον καταλογισμό των ποινικών και αστικών ευθυνών(!). Και όμως στο όνομα της ψηφοθηρίας, της ανέξοδης «επανάστασης» και του αριστερισμού, ο νέος Δεληγιαννισμός πρυτάνευσε. Να τους χαιρόμαστε! 


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ (gmosxos1@hotmail.com
από τον ΡΕΠΟΡΤΕΡ, εβδομαδιαία εφημερίδα των Πατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια: