ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ "ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ



Αθήνα, 28/7/2011

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο καιρός γαρ εγγύς για την κατάθεση του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νέο νομοσχέδιο όχι απλώς στερείται οποιουδήποτε οράματος για την Παιδεία και την Έρευνα αλλά διαλύει και ό,τι καλό υπάρχει στα Δημόσια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Τα χαρακτηριστικά του νέου νόμου δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, αφού απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών για την Παιδεία γενικότερα, και για την ανώτατη εκπαίδευση ειδικότερα. Εξάλλου τα δείγματα γραφής από την πλευρά του ΥΠΔΒΜΘ έχουν δοθεί από καιρό: δραματικές περικοπές της ήδη χαμηλής δημόσιας χρηματοδότησης, καθυστερήσεις στο διορισμό εκατοντάδων εκλεγμένων μελών ΔΕΠ/ΕΠ ΤΕΙ, δραματική μείωση συμβασιούχων διδασκόντων και διδασκουσών, περικοπές των ερευνητικών δαπανών (αναιτιολόγητες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση ερευνητικών προτάσεων, μη προκήρυξη υποτροφιών από το ΙΚΥ, κ.λπ.).

Για να επιτευχθούν οι βασικές στοχεύσεις καταργούνται επί της ουσίας τα αιρετά συλλογικά όργανα (ΓΣ Τομέων - Σχολών και Σύγκλητος/Συνέλευση ΤΕΙ) αποκτώντας μόνο συμβουλευτικές αρμοδιότητες, ακυρώνεται πλήρως η ισότιμη συμμετοχή των μελών της Ακαδημαϊκής κοινότητας στις αποφάσεις και εγκαθιδρύεται ένα αυταρχικό ολιγομελές σύστημα διοίκησης, το οποίο θα διοικεί χωρίς έλεγχο, χωρίς θεσμικά αντίβαρα, χωρίς λογοδοσία. Ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο η συναλλαγή, η αδιαφάνεια, η αυθαιρεσία και η διαφθορά.

Το «μεταρρυθμισμένο» πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, διοικούμενο ως εταιρεία από ένα διοικητικό συμβούλιο και ένα διορισμένο Πρύτανη/Πρόεδρο ΤΕΙ -μάνατζερ θα θέτει ως κυρίαρχο στόχο τη βελτιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης και όχι την εκπαιδευτική και ερευνητική αριστεία. Δημιουργούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο οι προϋποθέσεις για αθρόες απολύσεις εκπαιδευτικού (Λέκτορες/Καθηγητές Εφαρμογών ΤΕΙ  και Επίκουροι επί θητεία) και διοικητικού προσωπικού μέσα από τις «καλλικράτειες» ενώσεις (και καταργήσεις) τμημάτων, σχολών και ιδρυμάτων και θεσμοθετείται επίσημα η ατομική εργασιακή διαπραγμάτευση!

Από τη λαίλαπα δεν θα γλιτώσει κανείς… Υποβαθμίζονται οι ανώτατες σπουδές και τα πτυχία, τα οποία αντικαθίστανται από ταχύρρυθμα τριετή προγράμματα. Καταργούνται τα τμήματα ως βασική ακαδημαϊκή μονάδα. Ιδιαίτερα στα ΤΕΙ αυτό αποδεικνύεται καταστροφικό, αφού ο πυρήνας της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι τα εργαστήρια –χωρίς εξοπλισμό αιχμής, χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό, χωρίς επιστημονικό προσανατολισμό, τα εργαστήρια μετατρέπονται σε «εκθέσεις τεχνολογίας», η εκπαιδευτική διαδικασία μέσω πειραμάτων μετατρέπεται σε «επίδειξη». Τα πτυχία «μιας ζωής» μετατρέπονται σε ένα φάκελο προσόντων «μιας χρήσης». Προετοιμάζεται έτσι ένα νέο εργασιακό δυναμικό με περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και δια βίου υποχρεώσεις «επιμόρφωσης». Επί πληρωμή βεβαίως…. Επιπρόσθετα θεσμοθετούνται επισήμως τα δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές και ανεπισήμως στις προπτυχιακές, ως απόρροια της διάσπασης του ενιαίου κύκλου σπουδών και της δραματικής συρρίκνωσης της δημόσιας χρηματοδότησης. Φυσικά, η όποια επικαλούμενη από το ΥΠΔΒΜΘ ακαδημαϊκή ελευθερία στην επιλογή της διάρκειας σπουδών είναι ψευδεπίγραφη.

Καταλύεται το πανεπιστημιακό άσυλο, μια δημοκρατική κατάκτηση με μεγάλη συμβολική σημασία και βάρος, όχι μόνο με τη χωροταξική έννοια αλλά και με την έννοια της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Τα μέλη ΔΕΠ/ΕΠ ΤΕΙ, πλήρως υποταγμένα στο διορισμένο Κοσμήτορα/Διευθυντή και το Συμβούλιο του Ιδρύματος ή στους «χορηγούς», χάνουν κάθε δικαίωμα εκπαιδευτικής και ερευνητικής αυτοτέλειας. Ειδικά για τα ΤΕΙ και μέσω της υποχρεωτικής έως σήμερα Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών, χαράζεται ο δρόμος του μεταξιού για τα Ιδρύματα προς ανεύρεση πόρων, μέσω της ενοικίασης εργατικού δυναμικού. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις επιθυμίες και τους στόχους της αυταρχικής διοίκησης, θα επιφέρει χαλκευμένες κρίσεις και, φυσικά, την απόλυση ή «απλώς» διάφορες εξευτελιστικές ποινές…

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών δηλώνει κάθετα αντίθετη στη φιλοσοφία και, κυρίως, στους σκοπούς που έρχεται να εξυπηρετήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το απορρίπτει στο σύνολό του και απαιτεί την άμεση απόσυρσή του. Καλεί το ΥΠΔΒΜΘ να εγκαταλείψει τη μέχρι σήμερα προσφιλή τακτική τού δήθεν διαλόγου και της απαξίωσης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και να διαμορφώσει, μέσα στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος, κατάλληλες συνθήκες για έναν ειλικρινή, ισότιμο και εποικοδομητικό διάλογο με το σύνολο της Ακαδημαϊκής κοινότητας.
Επιπλέον διεκδικεί:

·           Την αποτροπή των περικοπών στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, η οποία ανέρχεται από 50% έως 75% και έχει οδηγήσει πρακτικά σε αναστολή πολλών συνιστωσών της ακαδημαϊκής λειτουργίας.
·           Την αποτροπή των περαιτέρω περικοπών σε μισθούς και συντάξεις εξαιτίας του ενιαίου μισθολογίου.
·           Τον άμεσο διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ/ΕΠ ΤΕΙ καθώς και την προώθηση των εξελίξεων των μελών ΔΕΠ/ΕΠ ΤΕΙ που καθυστερούν και έχουν παγώσει.
·           Την εξασφάλιση πιστώσεων για τους συναδέλφους διδάσκοντες με το ΠΔ 407/80 και τους Εργαστηριακούς/Επιστημονικούς Συνεργάτες (ΕΕΠ) ΤΕΙ, οι οποίοι απολύονται ή εργάζονται απλήρωτοι και ανασφάλιστοι.

Καλούμε τέλος την ακαδημαϊκή κοινότητα (εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό και τους φοιτητές) και την ελληνική κοινωνία να διαφυλάξουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και να δώσουν από κοινού τη μάχη για καλύτερα Δημόσια και Δωρεάν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: