ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Επί 20 χρόνια συμφέροντα αντιμάχονται στη Σομαλία



Η ίδια εικόνα όπου διεξάγονται εμφύλιοι πόλεμοι στις χώρες της Αφρικής. Οι  πιο δυνατοί από τους εμπλεκομένους – εν προκειμένο, στη Σομαλία οι Σεμπάμπ  - απαγορεύουν την πρόσβαση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στο νότο της χώρας, για να μπορούν να οργανώνουν τη μεταφορά, αποθήκευση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς όφελός τους. 


 Ο λιμός αποτελεί τη συνέπεια της κρίσης του νερού, που οξύνεται από το πολιτικό χάος στη χώρα

Πάνω από είκοσι χρόνια φρίκης, πείνας, σφαγών, επιδημιών, άγνοιας, αυθαιρεσιών, βιασμών, θανάτων, βρόμικου χρήματος: ο λόγος που ο πόλεμος διαρκεί τόσον καιρό στη Σομαλία δεν είναι ότι βολεύει για κάποιους λόγους τους Σομαλούς, αλλά ότι αντίπαλες δυνάμεις έχουν συμφέρον να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό παρατηρεί στη γαλλική Μοντ, ο Μπερνάρ Ζουάν, μέλος των "Γιατρών του Κόσμου".
Είναι εξοργιστικό, παρατηρεί ο Γάλλος γιατρός, να παρουσιάζεται ξαφνικά αυτή η κρίση ως ένα καινούργιο γεγονός και να γίνεται έκκληση για μια παγκόσμια κινητοποίηση που θα θεραπεύσει τα συμπτώματα και όχι τα πραγματικά και βαθιά αίτια αυτής της φρίκης. Τα μέσα ενημέρωσης, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν πλέον πρόσβαση στη νότια Σομαλία. Μεταδίδουν ειδήσεις που προέρχονται από άλλους. Ο λιμός αποτελεί τη συνέπεια της κρίσης του νερού, που οξύνεται από το πολιτικό χάος στη χώρα. Οι Σεμπάμπ («νεαροί») απαγορεύουν την πρόσβαση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στη νότια Σομαλία όχι από έλλειψη ανθρωπιάς, αλλά για να μπορούν να οργανώνουν τη μεταφορά, αποθήκευση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς όφελός τους. Το ίδιο έκαναν και οι πολέμαρχοι όταν ήλεγχαν αυτά τα εδάφη.
Γιατί το θερμόμετρο βρίσκεται σήμερα ξαφνικά στο κόκκινο; Με το ερώτημα αυτό συνδέονται πολλά άλλα ερωτήματα. Τι θα απογίνει η Μεταβατική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, που απέτυχε πλήρως και η θητεία της έληξε χωρίς να υπάρξει η παραμικρή προοπτική ειρήνευσης στη χώρα; Τι συμβαίνει με τη δύναμη Αταλάντη, που κοστίζει περισσότερο από τα ταμεία για την καταπολέμηση της πείνας; Ποια θα είναι η τύχη της Amisom (της δύναμης δηλαδή που διατηρεί η Αφρικανική Ένωση στη Σομαλία), η οποία είναι παγιδευμένη στο Μογκαντίσου ανάμεσα στο αεροδρόμιο και το προεδρικό μέγαρο, σε μια στιγμή που οι αφρικανικές ειρηνευτικές δυνάμεις είναι αναγκαίες σε πολλά σημεία της ηπείρου; Σε τι χρησιμεύουν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στα σύνορα με την Κένυα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν διαρκώς πάνω από τη νότια Σομαλία και κάθε τόσο εκτοξεύουν μερικές βόμβες; Από ποιον εξοπλίζονται σε μόνιμη βάση οι αντιμαχόμενες φατρίες; Γιατί θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι οι Σεμπάμπ είναι ενωμένοι και συνδέονται με την Αλ-Κάιντα; Γιατί η διεθνής κοινότητα δεν επανεξετάζει τα σύνορα που ορίστηκαν αυθαίρετα μετά το τέλος της αποικιοκρατίας;


Δεν υπάρχουν σχόλια: