ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Πρώτη φορά που πρωθυπουργός έδειξε την ευαισθησία

"Είναι η πρώτη φορά όμως που ένας πρωθυπουργός έδειξε  την ευαισθησία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό και την αποφασιστικότητα να το επιλύσει" τονίζει ο Σταύρος Ξαρχάκος στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του Αλ.Τσίπρα να τοποθετηθεί προσωρινός επίτροπος στην ΑΕΠΙ και ταυτόχρονα να δρομολογηθεί άμεσα η ψήφιση του νέου νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα.


"Προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη να σ’ ευχαριστήσω γι’ αυτό, περιμένοντας την υλοποίηση των αποφάσεών σου" σημειώνει ο Σταύρος Ξαρχάκος, που πριν λίγες εβδομάδες είχε ζητήσει παράμβαση του Πρωθυπουργού.

Άμεση ψήφιση του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα

«Τα δικαιώματα των δημιουργών θα προστατευθούν και θα διευρυνθούν. Ο κόσμος της εργασίας του Πολιτισμού έχει ανάγκη από διαφάνεια στη διαχείριση του μόχθου και των δικαιωμάτων του» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα της ΑΕΠΙ.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού ορίζει άμεσα προσωρινό επίτροπο για να ασκήσει τον δέοντα έλεγχο επί της ΑΕΠΙ ενώ καταθέτει άμεσα στη Βουλή τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα, όπου θα ρυθμίζονται όλα τα σχετικά ζητήματα κατά τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για νέες αυθαιρεσίες και αθέμιτες επιλογές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αλ. Τσίπρα:

Το ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και έχει πολλές διαστάσεις, πολιτιστικές, οικονομικές, εργασιακές, κοινωνικές. Αφορά στη:

- Διαφύλαξη της δυνατότητας των δημιουργών να ζουν από τη δουλειά τους και τη δημιουργία τους.
-  Δυνατότητα των επαγγελματιών να αξιοποιούν αυτό το έργο για την εργασία ή την επιχειρηματική τους δράση, χωρίς δυσανάλογους περιορισμούς. Και, τέλος,
- Αγγίζει το ατομικό δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν μια ευρεία πρόσβαση σε αυτές τις δημιουργίες.

Το ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εντέλει ένα ζήτημα δημόσιας πολιτικής.


Η ΑΕΠΙ είναι άλλη μία από τις πολλές θεσμικές «ιδιορρυθμίες» που η Κυβέρνησή μας κληρονόμησε από την κατάσταση της προηγούμενης διακυβέρνησης. Μία «ιδιορρυθμία» ριζωμένη σε βάθος δεκαετιών. Οι τελευταίες εξελίξεις, που ξεκίνησαν από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που η κυβέρνησή μας είχε παραγγείλει, και φτάνουν στη δικαστική απόφαση για την υποχρέωση της ΑΕΠΙ να αποδώσει αναδρομικά ποσό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δημιουργούς λόγω καταχρηστικών ποσοστών προμήθειας για τα λεγόμενα μηχανικά δικαιώματα, μας δείχνουν έναν συγκεκριμένο δρόμο. Ομοίως και η επισήμανση του δικαστηρίου για τη υποχρεωτική συνεκτίμηση, έστω, της γνώμης των δημιουργών για μια σειρά ζητημάτων λειτουργίας της ΑΕΠΙ.

Μπροστά στη διαμορφωμένη αυτή κατάσταση, η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη. Τα δικαιώματα των δημιουργών θα προστατευθούν και θα διευρυνθούν. Ο κόσμος της εργασίας του Πολιτισμού έχει ανάγκη από διαφάνεια στη διαχείριση του μόχθου και των δικαιωμάτων του.

Το υπουργείο Πολιτισμού ορίζει άμεσα προσωρινό επίτροπο για να ασκήσει τον δέοντα έλεγχο επί της ΑΕΠΙ. Επίσης, καταθέτει άμεσα στη Βουλή τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα, όπου θα ρυθμίζονται όλα τα σχετικά ζητήματα κατά τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για νέες αυθαιρεσίες και αθέμιτες επιλογές. Η υπόθεση αυτή αφορά στην διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και των επικοινωνιακών δικαιωμάτων της κοινωνίας και δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να κάνουμε κάτι λιγότερο από αυτό που πρέπει. Μεγάλη ή μικρή, πρόσφατη ή από μακρού χρόνου υπαρκτή, κάθε κακοδαιμονία που χαρακτηρίζει τη λειτουργία των θεσμών της χώρας, είναι στόχος αυτής της κυβέρνησης να εξαλειφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: