ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Ξανά στα ράφια των σουπερμάρκετ η ελληνική ζάχαρη

 
Η διοίκηση της εταιρείας στους 11 μήνες που έχει αναλάβει καθήκοντα κατέβαλε συνολικά ποσό ύψους 21 εκατ. ευρώ στους τευτλοκαλλιεργητές, εξοφλώντας τους έτσι όλες τις οφειλές για τα έτη 2015 και 2016 "με ίδιους πόρους, σχεδόν χωρίς καμία χρηματοδότηση".

Μέσα στις επόμενες δύο ημέρες ανοίγει το data room και υπογράφονται οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας με τους εννέα υποψήφιους επενδυτές, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τις δύο θυγατρικές της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Σερβία, ώστε να προχωρήσει η επόμενη φάση του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος έχει ώς τιμή εκκίνησης τα 25 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προέρχονται μεταξύ άλλων από τις χώρες Αυστρία, Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία και Σερβία.
Αυτό γνωστοποίησαν σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ ΑΕ, Χρήστος Ρώσσιος και Παντελής Μάνης αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι ίδιοι επισήμαναν ότι η διαδικασία του διαγωνισμού προχωρά κανονικά και εντός του χρονικού πλαισίου που έχει τεθεί. Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τους δύο άντρες, πέρυσι στη Σερβία καλλιεργήθηκαν 170.000 στρέμματα και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 220.000 στρέμματα.
Αναφορικά με την πώληση των ακινήτων της εταιρείας, μέσω δύο διαγωνισμών που έγιναν πρόσφατα, οι δύο άντρες επισήμαναν ότι το ακίνητο επί της Κουντουριώτου διατίθεται με βελτιωμένη προσφορά, άνω των 4 εκατ.ευρώ, ενώ έχουν πωληθεί και οι χώροι γραφείων της ΕΒΖ στη Μητροπόλεως. Αναφερόμενοι στα υπόλοιπα, μη παραγωγικά ακίνητα, για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον, γνωστοποίησαν αυτά θα μεταβιβαστούν στην τράπεζα Πειραιώς. Οι επικεφαλής της ΕΒΖ ανέφεραν ακόμη ότι οι διευθύνσεις έχουν ήδη μεταφερθεί από τα γραφεία της Θεσσαλονίκης στο Πλατύ Ημαθίας και εντός των επόμενων τριών μηνών θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία μετεγκατάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τη Σερβία, ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε στο τέλος Ιανουαρίου, αφορά στην πώληση του συνόλου των 776.564 μετοχών της εταιρείας AD FABRIKA SECERA SAJKASKA Zabali (ήτοι ποσοστού 92,6%) και του συνόλου των 550.729 μετοχών της εταιρείας CRVENKA FABRIKA SECERA AD CRVENKA (87,539% του μετοχικού κεφαλαίου), κυριότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Εξοφλήθηκαν πλήρως οι παραγωγοί-Νέο κάλεσμα να σπείρουν τεύτλα
Στο μεταξύ, στην εξόφληση των οφειλών της προς τους τευτλοκαλλιεργητές για το 2016, προχώρησε σήμερα η ΕΒΖ, καταβάλλοντας στους λογαριασμούς τους ποσό ύψους 3,1 εκατ. ευρώ. 'Οπως επισημάνθηκε σήμερα, η διοίκηση της εταιρείας στους 11 μήνες που έχει αναλάβει καθήκοντα κατέβαλε συνολικά ποσό ύψους 21 εκατ. ευρώ στους τευτλοκαλλιεργητές, εξοφλώντας τους έτσι όλες τις οφειλές για τα έτη 2015 και 2016 "με ίδιους πόρους, σχεδόν χωρίς καμία χρηματοδότηση".
"Αν είχαμε εξοφλήσει τους τευτλοπαραγωγούς τον Φεβρουάριο, τότε σήμερα θα είχαν σπαρεί περισσότερα από 100.000 στρέμματα με τεύτλα" τόνισαν οι επικεφαλής της ΕΒΖ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι Έλληνες παραγωγοί δεν ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στο κάλεσμα που τους απευθύνθηκε. Ο πρόεδρος της εταιρείας σημείωσε ακόμη ότι "(οι παραγωγοί) έχουν δίκιο ως ένα σημείο, αλλά θα πρέπει να σταθμίσουν το γεγονός ότι σε 11 μήνες καταφέραμε την πλήρη εξόφλησή τους".
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος απηύθυνε νέο κάλεσμα στους τευτλοπαραγωγούς να προχωρήσουν σε σπορά ως τις 15/4, ώστε να πιαστεί ο στόχος των 85.000 στρεμμάτων τουλάχιστον, έναντι των 52.000 στρεμμάτων πέρυσι και από 67.000 που είναι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο άντρες τόνισαν "πρέπει οι παραγωγοί μας να γνωρίζουν ότι στόχος της διοίκησης είναι η εξόφλησή τους για τη φετινή καμπάνια ως τον Δεκέμβριο".
Για το θέμα έναρξης της φετινής καμπάνιας, ο πρόεδρος της ΕΒΖ τόνισε ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι η έναρξή της στις 20/8 και στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε, ξεκίνησε η πρόσληψη εποχικού προσωπικού, στήνεται ήδη Κέντρο Συγκέντρωσης στα Φάρσαλα και έχει υπογραφεί η συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά τεύτλων με χαμηλά κόστη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, τόνισε "κατά πως φαίνεται το εργοστάσιο της εταιρείες στις Σέρρες δεν θα λειτουργήσει ούτε φέτος. Οι παραγωγοί έχουν μεν σπείρει 15.000 στρέμματα, έναντι των 5.000 περίπου πέρυσι, ωστόσο για να λειτουργήσει η μονάδα θα πρέπει να καλλιεργήσουν άνω των 30.000 στρεμμάτων".
Επισημαίνεται ότι το φετινό τιμολόγιο για τους τευτλοπαραγωγούς είναι μεσοσταθμικά μειωμένο σε ποσοστό 4%, ενώ για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, η ΕΒΖ παρέχει στους παραγωγούς συνεργάτες της πέρα από τους σπόρους, όλα τα αναγκαία φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καθώς και τα λιπάσματα "για πρώτη φορά στην ιστορία". Φέτος η συνδεδεμένη ενίσχυση για τους τευτλοπαραγωγούς είναι στα 71 ευρώ/στρέμμα και εφόσον ενταχθούν στο πρόγραμμα απονιτροποίησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα έχουν να λαμβάνουν επιπλέον 46,7 ευρώ/στρέμμα.
Η αναδιάρθρωση της εταιρείας σε...αριθμούς
Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της εταιρείας, οι επικεφαλής της επισήμαναν ότι το 2016 μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες κατά 30% και εξοικονομήθηκε ποσό ύψους 1,5 εκατ. από το μισθολογικό κόστος. Η χρήση 2016-2017 έκλεισε για την ΕΒΖ με τις πωλήσεις στα περσινά επίπεδα και τις ζημίες να καταγράφονται σημαντικά περιορισμένες. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, η μητρική εταιρεία για τη χρήση 2017- 2018 αναμένει θετικό πρόσημο στα κέρδη προ φόρων, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν ικανοποιητικές οι τιμές ζάχαρης σε διεθνές επίπεδο και θα καταγραφεί και φέτος, μείωση του βιομηχανικού κόστους κατά 34%, όπως πέρυσι.
Μεταξύ άλλων στη σημερινή συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, επανέλαβαν ότι η ΕΒΖ "είναι ζωντανή, υπάρχει και θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια, έχοντας πετύχει ήδη την επάνοδό της σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη χώρα, που στηρίζουν, όπως δείχνουν, το ελληνικό προϊόν".
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: